INTERVJUJIMMS

Gregor Ravnik: Mislim, da bi moral biti za vse pevce v ospredju glas

Manjka mu le še zmaga na Emi

Gregor Ravnik, ki je slovenski javnosti znan kot klasično šolani pevec, ki klasiko kombinira z zabavno glasbo, je 8. julija postal zmagovalec poletnih melodij.

“Zame je zmaga na 42. festivalu Melodije morja in sonca nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v letošnjem letu. Glede na to, da sem Primorec, sem na to zmago še toliko bolj ponosen in počaščen, da so tudi ljudje nagradili Torek,” je med drugim dejal simpatični glasbenik, ki se je po festivalu še kako razgovoril tudi za naš najbolj bran portal o Evroviziji, kjer nam je med drugim zaupal tudi nekaj besed o tem, ali nas želi nekoč zastopati na Pesmi Evrovizije. Gregorju namreč od največjih festivalov pri nas manjka le še zmaga na EMI …

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik je osvojil MMS 2023. Foto: Alesh Maatko

“Nastopati pred polnim Avditorijem je za vse nas glasbenike poseben, čaroben občutek, ki povzdigne naše nastope na še višji nivo.”

Sladka zmaga

Najprej iskrene čestitke. Kaj vam pomeni zmaga na ‘domačem’ terenu?
Najlepša hvala! Zmaga na Melodijah morja in sonca je zame ena najlepših zmag, ki sem jih kadarkoli doživel v svoji pevski karieri. Posebno je sladka, ker sem jo doživel doma, na domačem odru in med prekrasno publiko tako v Avditoriju Portorož kot tudi preko televizijskega prenosa. Res sem vesel in ponosen na celotno svojo ekipo, s katero ustvarjam avtorsko glasbo.

Bo po novem Torek vaš najljubši dan v tednu?
Absolutno. (smeh) Čeprav besedilo govori, da torek ni najboljši dan, bo od zdaj zame spomin na prelepo slavje in zmago na festivalu. Za skladbo Torek sem posnel tudi videospot, v katerem igra znana slovenska pevka in moja najboljša prijateljica.

Za zmagovalno skladbo ste napisali tudi besedilo. Koliko ste jih že napisali ter od kje črpate ideje za zgodbe?
Zdi se mi, da je za skladbo najtežje napisati dobro besedilo. Sam jih nisem veliko napisal, ampak verjamem in želim si jih v prihodnje napisati vedno več. Sicer je za večino mojih skladb besedila prispeval naš dragi Drago Mislej – Mef, ki je bil v veliko pomoč tudi pri sami skladbi Torek. Ideje za zgodbe se porodijo iz življenja. Najlažje je interpretirati skladbo, če ti je tekst blizu in se lahko z njim poistovetiš. Potem je nastop še močnejši.

Je v njih tudi kaj osebnoizpovednega?
Vsekakor. Prav besedilo za pesem Torek se mi zdi takšno, da se v njem lahko vsakdo najde in poistoveti. Vsak od nas se rad nekomu preda in mu nameni vso ljubezen.

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik na odru MMS. Foto: Alesh Maatko

Motivacija

V najinem zadnjem pogovoru ste mi zaupali, da se nikoli ne prijavite na festival z mislijo, da si želite kakšne nagrade. Kaj vam torej daje motivacijo?
Res je. Nikoli se ne prijavim na festival s tem, da ciljam na kakšno nagrado. Zdi se mi pomembno, da glasbeniki predstavimo svojo glasbo na najboljši možen način in preko dogodkov, ki omogočajo, da pride glasba do velike množice ljudi, kar festivali vsekakor so. Rad imam oder in mislim, da so Melodije morja in sonca en prekrasen dogodek, na katerem je bilo tudi letos 14 prelepih melodij, ki bodo še veliko časa odmevale v naših ušesih.

Pred festivalom ste dejali, da bo vaš adut glas. Kako nagujete svoj glas, imate kakšen poseben ritual pred nastopi?
Velikokrat se pošalim s svojima dobrima prijateljema in avtorjema večine mojih skladb Markom Hrvatinom in Mitjo Bobičem na račun, da vedno uspeta napisati tako zahtevne skladbe za vokal. In tudi pesem Torek ni izjema. Zato je negovanje glasu še toliko bolj pomembno, saj predstavlja tehnična priprava inštrumenta oziroma glasik pomemben del rituala pred nastopom. Sam izhajam iz klasične glasbe in vem, da mi je študij opernega petja v tem smislu veliko dal in se zato lahko dobro pripravim na nastop. Nimam pa nobene posebne navade ali pa predpriprave.

Kaj bi priporočili tistim glasbenikom, ki komaj stopajo na glasbeno pot? Vi recimo stavite na glas, mnogi drugi pa na vse drugo, le na glas ne …
Mislim, da bi moral biti za vse pevce v ospredju glas. Glas je naš inštrument, s katerim interpretiramo in pojemo naše skladbe. Enkrat, ko je vokal pod kontrolo, se lahko “igraš” in staviš še na druge aspekte, ki ti pomagajo, da si morda bolj zanimiv za poslušalce in gledalce. Osebno so me vedno prevzeli dobri vokali pevcev, šele nato sem dajal pozornost na ostalo. Glasbeniki, ki stopajo na pevsko pot, pa naj imajo veliko mero potrpežljivosti, marljivosti, saj se to na dolgi rok izplača.

Gregor Ravnik
Veliko nagrado je podelil župan občine Piran Andrej Korenika. Foto: Alesh Maatko

Od klasike do popa

Ste tudi akademsko izobražen operni pevec. Vam klasična glasba predstavlja veliko razliko v primerjavi s popularno, reciva bolj komercialano glasbo?
Moram reči, da mi je klasična glasba oziroma študij na Akademiji za glabo veliko pomagal pri gojenju pravilne tehnike tudi v popularni zvrsti. Včasih je težko najti tisti balans med opero in popularnim žanrom – da v popu ne zveniš preveč operno in obratno. Mislim pa, da nas je kar nekaj pevcev, ki se uspešno lotevamo obeh zvrsti.

Vpeti ste v številne operne zgodbe. Vam je katera vlogi v tej smeri še posebej pri srcu?
Zaljubljen sem v teater in vedno znova se rad lotevam študija novih vlog. Že nekaj opernih predstav sem odpel na različnih odrih tako pri nas kot v tujini in moram reči, da mi to predstavlja vedno velik izziv. Sam sem lirični tenor, tako da mi ustrezajo in rad imam vse vloge, ki so primerne za moj glas (skladateljev Mozarta, Donizettija itd.).

Vas mika morda ša katera druga zvrst?
Nimam se za glasbenika, ki bi se omejeval z glasbenimi žanri. Že tako v petju združujem dva velika svetova – opero in popularno glasbo. Poleg njiju mi je zelo pri srcu jazz ali pa popevka. Nisem pa nikoli razmišljal o tem, da bi se posvetil še kakšnemu drugemu žanru, predvsem zato, ker se v nobenem ne počutim močnega. Pravijo pa, nikoli ne reci nikoli. (smeh)

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik na odru Poletne noči. Foto: Darja Štravs Tisu

Številni nastopi

Če se ne motim vas to poletje čaka veliko nastopov. Sedaj po zmagi pa bo verjetno še kakšen več …
Celotno poletje je že zdaj pestro. Čakajo me predstave, ki jih pripravljamo v Poletnem gledališču Studenec, kjer tudi sam nastopam v glavni vlogi. Pripravljamo komedijo, ki se bo vprizarjala od konca julija pa do polovice avgusta. Po Poletni noči na Ptuju pa sledijo še drugi številni nastopi in priprave na novo sezono predstav, katere se že zelo veselim.

Vpeti ste tudi v skupino Vivere. Kakšne plane pa imate v tej zasedbi?
S skupno Vivere tudi pridno delujemo in nastopamo. Všeč nam je združevanje opernega, bolj klasičnega žanra v pop skladbah. Ljudje nas imajo radi in uživajo ob poslušanju naših priredb. Pojemo tudi avtorske skladbe in verjamem, da se jih bo kmalu nabralo še veliko novih.

Jeseni pa nova sezona predstav, kajne?
Tako je. Že kmalu se začenjajo priprave na novo sezono. Septembra pripravljamo en krasen projekt v Cankarjevem domu v Ljubljani – muzikal Mala nočna glasba skladatelja S. Sondheima, kjer nastopam s krasnimi kolegi. Nato sledijo priprave še za ostale operne projekte in seveda tudi priprave na izid mojega albuma.

Gregor Ravnik
Gregor Ravnik je slavil tudi na Popevki. Foto: Adrian Pregelj

Novi album

Boste zaradi zmage kaj pohiteli z vašim prvim albumom, ki ga snemate v Zagrebu?!
Že pred festivalom MMSsem imel zastavljen načrt snemanja albuma in pričakujem njegov izid v začetku prihodnjega leta. Zmaga nam pa vsem vliva nove motivacije pri snemanju in vsi se že veselimo, da se ponovno zapremo v studio in ustvarjamo novo glasbo.

Koliko pesmi se je sedaj že nabralo?
Nekaj pesmi se je skozi leta res nabralo. Veliko sem jih predstavil na festivalih, nekaj pa jih je še neizdanih. Skupaj z novimi, ki so v nastanku, bodo izšle na novem albumu.

Kaj pa avtorska ekipa? Kdo stoji za vašimi skladbami?
Izredno ponosen sem na svojo ekipo glasbenikov, ki so tudi moji res dobri prijatelji. Marko Hrvatin in Mitja Bobič sta “krivca” za večino mojih pesmi. Skupaj ustvarjamo nove skladbe, za katere tekst v večini prispeva Drago Mislej – Mef. Poleg Primorcev sem zelo vesel, da snemamo celoten album pri znanemu in vrhunskemu producentu ter avtorju Miru Buljanu. Sam je napisal številne skladbe za največje pevce (Toše Proeski, Tony Cetinski itd.) in vesel sem, da bom na svojem albumu imel tudi njegove skladbe. Seveda ne smem pozabiti na ekipo glasbenikov, ki snemajo z menoj v studiu – med njimi je moj dragi prijatelj basist Anže Langus Petrovič – Dagi in hrvaški bobnar Marko Lazarić.

Gregor Ravnik
Še kako so ga zaznamovali festivali. Foto: Alesh Maatko

Kaj pa Ema?

Kaj vse pa počne Gregor, ko ni vpet v svet glasbe?
Kadar si uspem vzeti kaj prostega časa, ga zelo rad preživljam s prijatelji, v dobri družbi. Zdi se mi pomembno, da si v tem svetu, ki že tako hitro teče, vzamemo čas tudi za tisto, kar nam pomeni in nam vliva nove moči za naše delo. Uživam tudi v potovanjih … in že prav komaj čakam, da se lahko za teden ali dva podam v kakšno oddaljeno državo.

Glede na to, da se v vaših pesmi čuti romantika … ste tudi sicer romantičen človek?
Moram reči, da sem romantičen človek. (smeh) V kolikor ne bi bil, mislim da je ne bi znal izliti v pesmi, ki jih prepevam. Je pa res, da je vsak romantičn na svoj način in to tudi čuti.

Ste kot doktor dentalne medicine dejavni kaj v tem poklicu ali ste bolj predani glasbi?
Delujem tudi v tem poklicu, sicer ne v polnem času, ampak opravlajm tudi stroko za katero sem študiral. Res pa je, da je v zadnjih letih glasba postala velik del mojega vsakdana, in še vedno raste. Ta zmaga bo zdaj še zagotovo pripomogla k temu, da se bom glasbi še več časa predajal, kar pa me zelo veseli.

Za konec me še zanima, ali po zmagi na festivalih Popevka in MMS načrtuje še triumfalni pohod na EMO?
Dobro vprašanje. (smeh) Življenje nas vedno znova preseneča, kot je mene leto na festivalu MMS, in ne bom rekel, da ne bi bil nekoč vesel tudi zmage na EMI in nastopa na ESC. V kolikor bi bila skladba primerna in bi jo videl na tem odru, bi se pa morda res odločil in se podal tudi na ta festival.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button