EVROVIZIJA

Kje bo Evrovizija 2019? Tel Aviv ali Jeruzalem, to je sedaj vprašanje

1. september je datum, ko se začenja nova, takoimenovana evrovizijska sezona za leto 2019. V igri za gostitelja Pesmi Evrovizije 2019 sta po ogledu vseh treh mest, ki so kandidirala, ostali le še dve izraelski mesti. To je v pogovoru za izraelsko TV KAN povedal Jon Ola Sand, izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije pri Evropski radiodifuzni zvezi, EBU.

Jon Ola SandFoto: Alesh Maatko

Do trenutka, ko bo znano novo evrovizijsko mesto, nas loči le še nekaj dni. Izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije Jon Ola Sand, ki je na tej poziciji od leta 2010 dalje, si je namreč pred dnevi ogledal vsa tri mesta, po ogledu pa so vsi skupaj prišli do sklepa, da sta v igri le še Tel Aviv in Jeruzalem, kar je bilo potihem tudi za pričakovati.

A bolj kot to je trenutno težava s šabatom, to je v judovski kulturi dan počitka. Versko obeleževanje šabata se prične v petek ob sončnem zahodu in konča ob sobotnem zahodu sonca. Tedenski judovski praznik simbolizira dan Gospodovega počitka, po tem ko je svet ustvarjal šest dni. Fizično delo pa je v času obeleževanja tega praznika odsvetovano. In ravno to je za organizatorje Pesmi Evrovizije nesprejemljivo, saj je to glasbeno tekmovanje dogodek, ki poteka 24/7, sploh v času Evrovizije pa iz izkušenj vemo, da časa za počitek ni. V tem primeru ima Tel Aviv nekoliko večjo prednost, saj je to mesto za odtenek manj verno oziroma manj strogo glede šabata kot pa Davidovo mesto.

Ali bo Pesem Evrovizije 2019 v Jeruzalemu, bo znano kaj kmalu.Foto: Alesh Maatko

Jeruzalem je že gostil Pesem Evrovizije, in sicer dvakrat, leta 1979 in še leta 1999 (29. maja), obakrat v koncertni dvorani International Convention Center.

Odločitev o izbranem evrovizijskem mestu bo padla v naslednjih dneh, morebitni datum za veliki finale pa se omenjata dva datuma, 18. ali 25. maj 2019, in sicer z razlogom, da bi se izognili konfliktom z izraelskim dnevom spomina na holokavst in dnevom neodvisnosti (8. in 9. maj).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button