SLOVENSKA NOTA

Slovensko noto 2018 je osvojila Trboveljčanka Maruša Zmrzlak

Mlada zagnana ekipa iz Mladinskega centra Hrastnik, ki je postal v zadnjih dveh letih vrvišče novih mladinskih ustvarjalcev na področju slovenske glasbene scene, je letošnje leto že drugič organizirala novo pevsko tekmovanje z naslovom Slovenska nota. Gre za novo pevsko tekmovanje oziroma bolje rečeno festival, ki traja praktično celo leto …

Kaj je Slovenska nota?

Gre za festival, ki je še majhen in se še razvija, a vztrajno dosega svojo ciljno publiko. Namenjen je promoviranju slovenske glasbe, saj se je snovalcem projekta zazdelo, da je slednja v trenutnem medijskem prostoru premalo cenjena in da nima prosperitete za svoj lasten razvoj. In kje drugje se naj za slovensko glasbo prične ustvarjati, če ne ravno pri mladih, bodočih ustvarjalcih slovenske glasbene scene.

V Delavskem domu Hrastnik je glavni pokrovitelj letošnje prireditve Mladinski center Hrastnik priredil pravo glasbeno poslastico za vse obiskovalce in obiskovalke. Na finalnem večeru se je predstavilo 10 neuveljavljenih pevk in pevcev iz celotne Slovenije. Slednji so bili predhodno izbrani na avdicji, ki je potekala že spomladi, 7. aprila 2018. Na avdiciji jih je skozi sito spustila 6-članska žirija v sestavi Anabel, Boštjana Korošca, Dareta Acoustica, Jane Sen, Sandre Erpe in zmagovalke prve Slovenske note – Samanthe Maye Šolaje. Na samem finalnem večeru pa je vsak tekmovalec oz. tekmovalka ob spremljavi mladega nadobudnega benda The Takeover zapel priredbo ene slovenske pesmi. Možnost pa so imeli predstaviti tudi svojo lastno avtorsko pesem, pod pogojem, da je pesem v slovenskem jeziku.

Za zmago so se bojevali: Ana Podržavnik, Tanita Lipar, Sara Praznik, Maša Jakopič, Matej Zidarn, Karin Možina, Katja Brcar, skupina Šani Šeni, Maruša Zmrzlak in Špela Došler. Zmagovalca oz. zmagovalko je izbiralo občinstvo v dvorani (50 % glasov) v kombinaciji s strokovno žirijo (50 %). Slednjo so sestavljali Martin Štibernik, Nikola Nikolić, Samantha Maya Šolaja in Alesh Maatko, sicer tudi urednik portala Evrovizija.com. Po napeti razglasitvi točk je zmagala Maruša Zmrzlak, ki je v skupnem seštevku prejela 105 točk, na drugo mesto se je uvrstil Matej Zidarn z 79 točkami, na tretjem mestu pa je pristala skupina Šani Šeni s 77 točkami.

Skupaj se je predstavilo predstavilo deset neuveljavljenih glasbenikov.Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Vsekakor ima naša ekipa, ki ni mala, zadosti elana za še eno sezono
Slovenske note. Ravno sedaj s kolegi in kolegicami, ki ta projekt
vztrajno gradimo že dobri dve leti, opažamo, da je šele letošnje leto
projekt dodobra zaživel.

Nejc Ašič

Sproščeni in zabavni voditeljski trio, ki je krmaril med slovensko glasbo, desetimi tekmovalci in s humorjem zabaval občinstvo v dvorani, so sestavljali trboveljski nadobudni igralci iz Mladinskega gledališča Trbovlje: Kaja Čop, Rok Kreže in AnneMarie Jerman. Krasile so jih modne kreacije študentke dizajna iz Ljubljane, sicer tudi Zasavčanke – Ines Čeperlin – pod stilsko taktirko Vite Rau. Za uvodno plesno točko je poskrbela Plesna šola Kattan.

Voditeljski trio: Kaja Čop, Rok Kreže in AnneMarie Jerman. Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik
Letošnji zmagovalki Maruši Zmrzlak je pokal izročila lanska zmagovalka Samantha Maya Šolaja.Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

In kaj sledi sedaj po zmagi 24-letne Trboveljčanke Maruše Zmrzlak?

Za nagrado ji bo Mladinski center Hrastnik, glavni organizator prireditve, poklonil prvo pesem. Pesem bo luč sveta ugledala še letošnje leto. Maruša obljublja, da bomo lahko o njej slišali še veliko in da pripravlja veliko postopnih glasbenih projektov. Sama pa priznava, da si od vsega najbolj želi nastopanja in prepevanja, zato že planira snemanje duetov z raznimi glasbenimi kolegi in kolegicami, ki jih je spoznala na svoji dosedanji glasbeni poti.

Zmagovalka Slovenske note 2018 je postala Maruša Zmrzlak.Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik

Maruša Zmrzlak je 24-letnica iz Trbovelj. Vse, kar počne, je povezano z glasbo, kot sama pravi: za dušo rada igra klavir, flavto, … Nastopila je na mnogih prireditvah na lokalni in tudi državni ravni: šolsko tekmovanje GESŠ ima talent leta 2012, kjer je osvojila 3. mesto, na Prebudi talent iz leta 2014, kjer je osvjila odlično 1. mesto, na Karaoke izzivu iz leta 2015, kjer je osvojila 2. mesto, navsezadnje pa je zasavski javnosti znana kot ena izmed finalistk Slovenske note 2017, kjer si je pripela vrhunsko 4. mesto. Za enega izmed svojih večjih dosežkov šteje svoj nastop z Majo Keuc in Cover Loverji, s katerimi se je predstavila na Kongresnem trgu v Ljubljani. Sodelovala je tudi z vokalno skupino Tomaža Kozlevčarja. Glede svojih glasbenih ambicij v prihodnosti iskreno zaupa, da si želi čim več petja in nastopanja, a naj bo, kot sama pravi, tega ne preveč in ne premalo. Zlasti si v prihodnosti želi najti skupino glasbenikov, s katerimi bi lahko ustvarjala glasbo in koncertirala.

Slovenska nota 2018 se tako uradno zaključuje, tako se je že zaključila druga sezona tega novega, mladega pevskega tekmovanja. Ali se obeta morebiti Slovenska nota 2019? O tem idejni vodja projekta Nejc Ašič, sodelavec pri Mladinskem centru Hrastnik, priznava: »Vsekakor ima naša ekipa, ki ni mala, zadosti elana za še eno sezono Slovenske note. Ravno sedaj s kolegi in kolegicami, ki ta projekt vztrajno gradimo že dobri dve leti, opažamo, da je šele letošnje leto projekt dodobra zaživel. Ne samo da se je predstavilo 10 izredno talentiranih pevcev in pevk iz celotne Slovenije, o katerih bomo lahko v prihodnosti slišali najbrž še veliko, prav tako se je o projektu začelo govoriti na terenu. Projekt ni več zasavski, saj so se nanj prijavljali pevci in pevke iz praktično celotne Slovenije. Izredno smo ponosni tudi na to, da smo privabili nekaj slovenskih zvezdnikov in zvezdnic v naši dve letošnji strokovni žiriji. V Mladinskem centru Hrastnik smo na celotno zgodbo resnično ponosni. Projekt bomo evalvirali in srčno upam, da nisem pretirano v zmoti, ko rečem, da se lahko gotovo naslednje leto takšen čas vidimo na Slovenski noti 2019! Zaradi slovenske glasbe! Še prej pa nestrpno komaj čakamo Marušino prvo pesem, za katero že sedaj vem, da bo v njenem slogu – in to je obetaven kompliment!«

Opomba: Videozgodba bo dodana v naslednjih dneh.

Idejni vodja festivala Nejc Ašič in letošnja zmagovalka Maruša Zmrzlak.Foto: Simon Tanšek / Foto Klub Hrastnik
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button