SLOVENSKA NOTA

Slovenska nota 2021: Zmagovalka je po zmagi ostala brez besed

Pia Katarina slavila s pesmijo Žal mi je

18. septembra 2021 se je odvil finalni večer Slovenske note 2021. Na finalnem večeru je strokovna komisija skupaj z občinstvom preko telefonskega glasovanja izbrala najboljšo slovensko pesem leta na slovenskem glasbenem trgu neuveljavljenih pevk in pevcev. Zmagovalna pesem je postala pesem Žal mi je v izvedbi Pie Katarine, ki je prejela za nagrado podpis z založbo Menart Records.

Slovenska nota 2021 je letošnje leto praznovala peto obletnico delovanja. Če so se do sedaj predstavili pevci s priredbami slovenskih, so se v letu 2021 predstavili s svojimi lastnimi slovenskimi pesmimi. S tem je Slovenska nota odkrila potencialne bodoče slovenske glasbene zvezde na naši sceni. Na finalnem sklepnem dejanju letošnjega leta se je 18. septembra 2021 v Delavskem domu Hrastnik potegovalo 9 finalistov z izvirnimi pesmimi. Finalisti, ki so se predstavili: Kiki (Punčka iz papirja, 2. mesto), Tinkara J. Vrhovnik (Tam nekje, 3. mesto), Denis Katančič (Predaleč, 4. mesto), Ina Olup (Samo midva, 5. mesto), Katja Kos (Padam, 6. mesto), Neli Jerot (Pokaži mi pot, 7. mesto), Lana Škof (Tvoj šepet, 8. mesto) in Primož Vidovič (Pa vendar, draga, 9. mesto).

Zmagovalno pesem je določila kombinacija glasov 8-članske strokovne komisije (50 % vseh točk, 400 točk) in glasov javnosti preko plačljivega telefonskega glasovanja (50 % vseh točk, 400 točk).

V strokovni komisiji so sodelovali: Maja Keuc Amaya, Raiven, Kristina Oberžan, Gregor Ravnik, Alesh Maatko, Nino Ošlak, Dean Windisch in Irena Vrčkovnik. Vsak član komisije je imel na voljo 50 točk, ki jih je porazdelil po svoji presoji, pri tem pa je podelil eni pesmi maksimalno 25 točk, minimalno pa 1 točko. Strokovna komisija je bila razdeljena na dva dela: v prvem delu komisije so člani (Alesh Maatko, Nino Ošlak, Dean Windisch in Irena Vrčkovnik) podali svoje točke na podlagi poslušanja studijskih posnetkov svojih pesmi; v drugem delu komisije pa so člani (Maja Keuc Amaya, Raiven, Kristina Oberžan in Gregor Ravnik) podali svoje točke na podlagi ocenjevanja tako pesmih samih kot živih izvedb finalnih nastopov.

Strokovna komisija
Foto: Foto Klančar

Skupno število oddanih glasov preko telefonskega glasovanja, ki je trajalo od začetka prireditve do konca desetminutne pavze, ki je sledila po predstavitve devete finalne pesmi na finalu, je bilo 1.094 glasov. Vsaka finalna pesem je nato od 400 točk prejela tolikšen odstotek pesmi, kolikšen odstotek glasov je bil zanjo oddanih od skupnega števila vseh oddanih glasov.

In kakšen je bil skupen seštevek točk?

Na koncu je največ točk na telefonskem glasovanju prejela prav zmagovalka Slovenske note 2021, Pia Katarina Kremžar, za katero je bilo oddanih 251 glasov, kar je pomenilo 92 točk; po mnenju strokovne komisije pa je bila uvrščena na izenačeno peto mesto s Primožem Vidovičem, a je v skupnem seštevku ravno zaradi velikega naskoka na telefonskem glasovanja prepričljivo obdržala prvo mesto. Na drugo mesto se je uvrstila pesem Punčka iz papirja v izvedbi Kiki, ki je v skupnem seštevku prejela 109 točk – Kiki pa je slavila po mnenju strokovne komisijo, ki jo je uvrstila na odlično prvo mesto. Na tretjo mesto pa se je uvrstila pesem Tam nekje v izvedbi Tinkare Jančar Vrhovnik.

Kiki in Pia Katarina
Foto: Foto Klančar

»Obljubim, da bom izdala čim več komadov za vas«

Zmagovalka je po zmagi ostala brez besed, saj je bila zmaga zanjo nepričakovana, kot je opisala, saj je po vmesni razglasitvi točk strokovne komisije, kjer je bila na petem mestu, izgubila upanje za prvo mesto in se ‘vdala’. A na koncu jo je na odru sredi reflektorjev čakalo prijetno presenečenje – njena pesem je postala najboljša slovenska pesem leta na trgu neuveljavljenih pevk in pevcev. »Obljubim, da bom izdala čim več komadov za vas,« so bile besede Pie ob njeni zmagi, ko je prejela v roke stekleni kipec Slovenske note 2021 od lanskoletne zmagovalke Larise Leva. Pia v svoji pesmi, ki jo je pričela pisati pred nekaj leti, končala pa jo je letos, opisuje, kako se mora vsak človek pobrati s tal … »Zdaj sem to, kar sem želela, kar sem hotela, veliko truda je bilo,« v svoji pesmi poje Pia Katarina. Za nagrado je dobila možnost sodelovanja in izdaje svoje zmagovalne pesmi pod založbo Menart Records.

Larisa in Pia Katarina
Foto: Foto Klančar

Večer so vodili Nejc Ašič, Kaja Čop, Nastja Galič in Sara Praznik. V posebnem šovprogramu, ko s eje čakalo na razglasitev točk komisije in telefonskega, pa so nastopili uspešni finalisti preteklih Slovenskih not, in sicer smo so predstavili svojo novo slovensko glasbo: Nika Čižmek (2017) in Matej Ban z njuno pesmijo ‘Samo midva’, Laura Pesjak (2020) z njeno pesmijo ‘Ob meni’, Denis Trap (2019) s pesmijo ‘Melodija morja’, Maruša Zmrzlak (2018) s svežo pesmijo ‘Bife’, Samantha Maya (2017) z njeno uspešnico ‘Glas’, Natalija Cerar (2019) z novo pesmijo ‘Minil je čas’, Manca Mihelin (2020) s premierno izvedbo svoje nove pesmi ‘Življenje’ in Larisa Leva (2020) s pesmijo, ki jo je dobila lansko leto za nagrado, ‘Le en pogled’.

Nejc Ašič, Kaja Čop, Nastja Galič in Sara Praznik
Foto: Foto Klančar

Kaj se bo zgodilo s Slovensko noto 2022, bomo izvedeli kmalu, kot obljubljajo trenutni organizatorji, vsekakor pa koncept – tekmovanje z izvirnimi in avtorskimi pesmimi – ostaja po trenutnih informacijah, nespremenjen.

Pripravil: Nejc Ašič, foto: Foto Klančar

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button