EMA

Je čas, da na Evrovizijo pošljemo metalce? Zasedba Inmate odgovarja

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Kot zadnje glasbenike predstavljamo še zasedbo Inmate, ki je na Emi 2019 nastopila s skladbo Atma in ki ima v svojem večletnem ustvarjanju za seboj veliko koncertov tako doma kot tudi v tujini.

V letih delovanja so napredovali v zvoku in glasbeni usmeritvi, lahko se
pohvalijo tudi z izredno dovršenim odrskim nastopom. Močne kitare,
udarna ritem sekcija in energičnost vokalista jim širi poslušalstvo z
vsakim koncertom in jih uvršča med moderne new age metal skupine.
Njihovo ustvarjanje in dojemanje glasbe temelji na trdem delu in iskanju
novih, še nepoznanih vplivov.

V letu 2012 so izdali dolgo pričakovani prvenec Free At Last, ki je nastajal praktično od prvega dne njihovega obstoja.

Tree Of Life je naslov drugega albuma Inmate, ki je izšel augusta 2015. Album, ki vsebuje 15 skladb, je tako kot prvi album produciral Tat Purusha, pri snemanju vokalov je tokrat poleg Marka Duplišaka sodeloval tudi Sebastijan Založnik iz Heretic. V letu 2016 se je Marko Duplišak pridružil Inmate kot polnopravni član.

Anarthas je tretji album, ki je izšel januarja 2019. Za razliko od prejšnjih dveh je vlogo producenta tokrat prevzel Uroš Boršič, kitarist skupine Lastdayhere. Na albumu kot gosta nastopata člana zasedbe Noctiferia, Giani  Poposki kot vokalist pri skladbi Anarthas ter Igor Nardin kot solo kitarist pri skladbi Impossible is nothing.

Skupina, ki prisega na live nastope, je v letih svojega ustvarjanja obdelala že marsikateri oder. Do sedaj so gostovali v Nemčiji, Avstriji, Italiji ter na Hrvaškem, vrhunec pa vsekakor predstavlja nastop na dveh koncertih turneje »Where death is most alive« metal legend Dark Tranquillity v Zagrebu in na Dunaju v letu 2010. Med odmevnejše nastope spadajo kar 4-kratna uvrstitev v program festivala Metalcamp/Metaldays (2006, 2008, 2009, 2012), nastop na avstrijskem festivalu Rock The Lake 2010, nastop na slovenskih festivalih Rock Otočec, Festival Lent, Metal Mania 08, Dnevi mladih in kulture Velenje, 2. mesto na natečaju za osvojitev Zlate cinele v Lendavi, Alternativa 09 festival v Ribnici, večkratni zaporedni nastop na festivalu Small Fest, nastop ob premieri videospota skupine LastDayHere v Cvetlicarni Ljubljana, festival Metal Kramp, nastop na največjem hrvaškem festivalu Metalfest Zadar, nastop kot predskupina Hatebreed v Nemčiji itd.

Na njihovi poti so jih opazile tudi nekatere znane osebnosti metal glasbene scene iz tujine. Vsekakor pa je skupina znana predvsem po svoji odločni drži in nepopustljivem vztrajanju na odru in izven njega. Ni jih malo, ki verjamejo v uspeh skupine, predvsem pa jim vsak koncert širi poslušalstvo in zveste obiskovalce live nastopov.

‘The Salt oz. po slovensko ‘sol’ je prispodoba za dobrega človeka.’Foto: Marko Duplišak

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
Na nek način smo seveda bili presenečeni, ker smo že lani nastopili in smo mogoče malce dvomili, da bi si kdo želel še enkrat videti metalce na Emi. Smo pa tokrat bili veliko bolj prepričani v kvaliteto naše skladbe The Salt, za katero menimo, da je naša najboljša skladba, ki smo jo kadarkoli naredili.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Smo metal zasedba, ki trdno verjame v svoje poslanstvo ter teži k ustvarjanju in iskanju vedno novih vplivov. Zelo radi ustvarjamo novo glasbo. O tem priča dejstvo, da imamo za sabo že štiri studijske albume ter live DVD. Delamo tudi že na petem albumu. Prepričani smo, da lahko tudi metal glasba zveni melodično, zanimivo in predvsem poslušljivo. Dvomljivci in nasprotniki bodo vedno obstajali ne glede na to, kakšen si, zato se z njimi enostavno ne obremenjujemo.

Na njihovi poti so jih opazile tudi nekatere znane osebnosti metal glasbene scene iz tujine.Foto: Marko Duplišak

O čem govori vaša skladba za Emo?

“The Salt oziroma po
slovensko sol je prispodoba za dobrega človeka, ki se trudi narediti
pozitivno spremembo v svetu. Če imenujemo nekoga ”sol zemlje”, pomeni,
da je poštena in iskrena oseba. Vsak, ki se trudi za pozitivno stvar,
pa tudi zelo hitro naleti na odpor, ovire, ki pa so priložnosti za
napredek.”

Inmate

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Naša skladba The Salt je vokalno pestra, instrumental je zelo dinamičen, podkrepljen s težkimi kitarami in bobni in ravno zaradi slednjega bi kot metal zasedba zelo izstopali na Eurosongu. Slovenci še nikoli do sedaj na Eurosong nismo poslali tovrstne zasedbe, zato menimo, da je končno nastopil čas za to.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Udaren in dinamičen nastop, tako zvokovno kot vizualno. Kot se za moderno metal zasedbo spodobi.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Nastop se ne bo bistveno razlikoval od lanskega, bosta pa tokrat na odru tudi oba backvokalista. Na nastop se pripravljamo sistematično z vajami, kjer pilimo detajle. Vokalisti redno vadijo izven skupnih vaj, zato ni bojazni, da nastopa ne bi izvedli tako, kot si sami želimo.

Na Emi 2019 so Inmate še kako opozorili nase.Foto: Alesh Maatko

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2020?

“V
tem trenutku promoviramo naš pravkar izdani album »A small measure of
peace«, ki predstavlja akustične/orkestralne priredbe naših avtorskih
sklab z lanskega albuma Anarthas. Ideja za projekt je nastala čisto
spontano, po lanskem nastopu na EMI, saj smo želeli ustvariti nekaj
popolnoma novega in neobičajnega in se na ta način, neobremenjeno s
končnim rezultatom, lotili tudi snemanja. Producentu Urošu Boršiču gre
tudi zasluga, da sta dve skladbi Hold on forever ter Re-Cycle (Samsara)
na albumu izšli v orkestralni izvedbi, za katero je poskrbel Rok
Jurečič. Trenutno delamo tudi že na novem, petem albumu, katerega izid
pričakujemo v začetku naslednjega leta.”

Inmate

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem tekmovanju?
Na zmago na EMI, v kolikor nam seveda uspe, smo definitivno pripravljeni. Idej za popestritev nastopa na tako velikem odru, kot je evrovizijski, imamo seveda ogromno. Vse je na koncu odvisno od razpoložljivih sredstev in časa. Na velikih odrih se odlično počutimo, zato smo prepričani, da bi na Eurosongu pripravili velik show. Nastop na evrovizijskem odru bi za našo zasedbo definitivno pomenil največji glasbeni dosežek v karieri.

Koliko časa že sremljate Evrovizijo?
Evrovizijo praktično spremljamo iz naših otroških let. Vsi se še spomnimo prvega slovenskega nastopa 1 x Band – Tih deževen dan leta 1993. Od takrat bolj kot ne redno spremljamo ta glasbeni dogodek.

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozremo nazaj?
Teh pesmi je kar nekaj, v spominu so nam najbolj ostale Euphoria od Loreen ter Heroes od Månsa Zelmerlöwa. Izmed slovenskih predstavnikov smo si najbolj zapomnili pesem Energy od Nuše Derenda, No one od Maje Keuc ter Here for you od zasedbe Maraaya.

Inmate na Emi 2019, kjer so predstavili pesem Atma.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button