EVROVIZIJA

Bi bila BQL na Evroviziji 2017 četrta?

Evrovizijski navdušenci so za najboljšo nezmagovalno pesem z letošnjih nacionalnih evrovizijskih predizborov izbrali A Million Years, ki jo prepeva Mariette. Slovenska predstavnika BQL pa sta s pesmijo Heart of Gold pristala tik pod stopničkami …

Mednarodni koordinator

Med letoma 2002 in 2004 je evropske evrovizijske klube, ki so združeni pod imenom Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision – OGAE (kot mednarodni koordinator) vodil naš glavni in odgovorni urednik spletnega portala Evrovizija.com, Alesh Maatko.

OGAE Second Chance (OGAE Druga priložnost) je tekmovanje, ki ga od leta 1987 organizira zveza nacionalnih klubov ljubiteljev Evrovizije (OGAE oz. Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision). Na njem se pomerijo nezmagovalne skladbe z nacionalnih evrovizijskih predizborov (kakršna sta npr. slovenska EMA in švedski Melodifestival) tekočega leta, ki jih izberejo člani posameznih klubov (najpogosteje gre za skladbe, ki so zasedle drugo mesto). Vsak klub nato glasuje za deset najboljših, tako kot na Pesmi Evrovizije.

Brata Anej in Rok Piletič, BQL.Foto: Alesh Maatko

Na letošnjem 31. OGAE Second Chance, ki ga je, zahvaljujoč lanski zmagi z Margaretino Cool Me Down, organiziral poljski evrovizijski klub, je sodelovalo 22 držav, med njimi tudi Slovenija, glasovalo pa jih je 33. Zmaga je šla že petnajstič v roke Švedske, ki jo je zastopala Mariette s pesmijo A Million Years. Švedska je prejela 120 točk več kot drugouvrščena Italija, ki je stavila na Fatti bella per te v izvedbi Paole Turci, bron pa je domov odnesla gostiteljica letošnjega Evrosonga Ukrajina z I Love You v izvedbi Tayanne. Mariette je s tem izboljšala svoj rezultat iz leta 2015, ko je bila na OGAE Second Chanceu z Don’t Stop Believing druga.

Slovenska podružnica OGAE-ja je za svojo 22. udeležbo na tekmovanju izbrala bratski dvojec BQL in njuno Heart of Gold. Odrezala sta se več kot odlično in osvojila 4. mesto. Z 12 točkami so ju nagradile avstrijska, finska in švedska žirija; slovensko žirijo – glasove katere je v poljščini sporočil Samo Koler – pa je najbolj prepričala Italija.

Slovenija je zmagala leta 2006

Kot že nekajkrat v preteklosti se je zgodilo, da je bila Slovenija precej uspešnejša na OGAE Second Chanceu kot na pravi Pesmi Evrovizije. Slovenija je bila na tem tekmovanju najuspešnejša leta 2006, ko je Saša Lendero z Mandolinami zmagala, leto prej je bila z Metuljem tretja, Nuša Derenda pa je bila leta 2003 s Prvič in zadnjič druga z enakim številom točk kot zmagovalci Alcazar.

BQL sta na letošnji Emi požela veliko simpatij.Foto: Alesh Maatko

Končni rezultati na letošnji t.i. drugi evrovizijski priložnosti so:

 1. Švedska: Mariette – A Million Years (329 točk)
 2. Italija: Paola Turci – Fatti bella per te (209 točk)
 3. Ukrajina: Tayanna – I Love You (196 točk)
 4. Slovenija: BQL – Heart of Gold (189 točk)
 5. Litva: Greta Zazza – Like I Love You (135 točk)
 6. Španija: LeKlein – Ouch (124 točk)
 7. Norveška: Ella – Mama’s Boy (119 točk)
 8. Grčija: Demy – When the Morning Comes Around (104 točke)
 9. Islandija: Daði Freyr – Is This Love? (86 točk)
 10. Združeno kraljestvo: Holly Brewer – I Wish I Loved You More (80 točk)
 11. Estonija: Kerli – Spirit Animal (72 točk)
 12. Albanija: Dilan Reka – Mos harro (44 točk)
 13. Danska: Ida Una – One (43 točk)
 14. Madžarska: Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi – Hosszú idők (39 točk)
 15. Belorusija: NUTEKI – Take My Heart (32 točk)
 16. Malta: Janice Mangion – Kewkba (32 točk)
 17. Nemčija: Axel Feige – Wildfire (30 točk)
 18. Poljska: Carmell – Faces (26 točk)
 19. Finska: Zühlke – Perfect Villain (14 točk)
 20. Latvija: My Radiant You – All I Know (9 točk)
 21. Gruzija (OGAE Rest of the World): Maliibu – We Live Once (1 točka)
 22. Portugalska: Pedro Gonçalves – Don’t Walk Away (1 točka)
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button