ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Desetletnica smrti makedonskega glasbenika Tošeta Proeskega

Danes mineva natanko deset let od nesreče, v kateri je življenje izgubil takrat 26-letni pevec Toše Proeski. Prometna nesreča, ki se je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem zgodila 16. oktobra 2007, je pretresla celo regijo. O smrti glasbenika so poročali številni svetovni mediji, britanski BBC pa ga je označil za ‘balkanskega Elvisa Presleya’ …

Kljub mladosti je Toše nanizal številne uspehe in izdal več albumov s skladbami v različnih jezikih. Pred širšo množico je prvič nastopil pri 12 letih na otroškem festivalu Zlatno slavejče, že nekaj let kasneje pa je domače občinstvo navduševal s svežimi uspešnicami. Plodovito kariero, ki jo je posvetil tudi humanitarnemu delu in postal najmlajši Unicefov ambasador dobre bolje, je kmalu nadaljeval tudi v drugih državah v regiji in širše.

Toše Proeski je leta 2004 prepeval na Pesmi Evrovizije v Istanbulu. Foto: Evrovizija.com

V skladbi Tajno moja, ki jo je v makedonščini izdal na prelomu tisočletja, Toše prepeva o svoji simpatiji, prvi, neuresničeni ljubezni. Zatrdi, da je moral doseči vse višine tega sveta, da je končno ugotovil, kaj mu ona pomeni, in zdaj, ko se je vrnil, prosi zvezdo, da jo pokliče. Naklonjenost, ki jo je nekoč čutil do te osebe, očitno še ni umrla, saj dodaja, da v njegovi duši zdaj, četudi je temno, svetijo drobne luči, in da je prav vse, kar je imel, porabil, da ji lahko zapoje pod oknom. Pesem, ki jo je Toše predstavil v prvih letih svoje kariere, krasita čudovito besedilo in domiselna glasba, ki prepričata tudi tuje poslušalce.

Pesem Angel si ti je Tošetu leta 2004 prinesla vstopnico za nastop na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Turčiji, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. »Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti,« je v refrenu prepeval takrat 23-letni Proeski.

Po Evroviziji je Toše nastopal v številnih državah, pot pa ga je zanesla tudi v Slovenijo. Tu je v sodelovanju z Anjo Rupel pripravil nov duet v svoji karieri, ki v slovenščini nosi naslov Skrajni čas. »Ljudje se mi javljajo, jaz pa ne vem niti, ali jih poznam. V množici drugih glasov le tvojo tišino prepoznam,« se na skrivnosten način začenja skladba, ki jo poznajo številni domači poslušalci. Glasbenika sta za pesem, v kateri slišimo tako hrvaški kot slovenski jezik, pri nas posnela tudi atraktivni videospot.

Leta 2004 je Toše posnel tudi pesem Za ovoj svet (This World), ki je postala Unicefova himna. Toše, ki se je ukvarjal s humanitarnostjo, je v dobrodelne namene izročil tudi izkupiček svojega zadnjega koncerta. Ta se je zgodil le enajst dni pred tragično prometno nesrečo. »Z otroškim nasmehom se moramo boriti za ta svet,« je pozitivno sporočilo te pesmi.

Nekaj pesmi zase je napisal kar sam. Med njimi je tudi Poljsko cvijeće, otožna balada z globokim besedilom, ki jo je pevec izdal na albumu iz leta 2005. Čeprav jo zaradi Tošetovih številnih kasnejših (in bolj poznanih) balad poslušalci slišijo redkeje, pesem nosi presunljivo sporočilo. »Poljsko cvetje naj me mladega pokrije, naj mi dušo poljubljajo oblaki, če me ne boš ti,« so besede, s katerimi se začenja refren skladbe. Zanimiva je tudi misel: »Solza ženske pogosto spolzi, a nebo zapiše le, ko moški zajoče.« Idejo za melodijo je Proeski, kot je v intervjuju razložil sam, dobil kar med spanjem.

Rojstna hiša, v kateri se je rodil makedonski glasbenik. Foto: Mojca Šipek

Proeski je v svoje skladbe večkrat vključeval narodna glasbila in etno elemente, izvirni domači glasbi pa se je posvetil pri nastajanju albuma Božilak. Nanj je uvrstil štirinajst tradicionalnih skladb v novih priredbah, med katerimi je tudi Zajdi, zajdi. Pesem, ki jo je Proeski znal zapeti posebej čutno, pripoveduje o žalosti zaradi izgubljene mladosti. V njej lahko zaznamo tudi nasprotje večne narave in minljivosti človeka. Gozd, poje, bo svoje listje dobil nazaj, njegova mladost pa se ne bo vrnila.

Z uspešnico Srce nije kamen se je Toše leta 2006 predstavil na Hrvaškem radijskem festivalu. V skladbi pevec sporoča, da srce ni kamen, saj to, ko poči na dva dela, izgubi vrednost. Na istem festivalu je Proeski leto kasneje slavil z bolj optimistično pesmijo Veži me za sebe.

Fondacija Toše Proeski

V zadnjem obdobju kariere je Toše pripravljal tudi album s skladbami v angleščini. Nekaj pesmi smo lahko našli že na prvem posthumno izdanem albumu The Hardest Thing, letošnjega oktobra pa je luč sveta ugledala pesem Light the flame, za katero so posneli tudi sveži videospot.

Fondacija Toše Proeski napoveduje nove skladbe in projekte, ki tudi deset let po pevčevi smrti ohranjajo njegovo poslanstvo. Slednjega je sam izrazil in dokazoval z rekom Vse vas imam rad (Ve sakam site).

Toše je veliko nastopal tudi v Sloveniji. Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal’ si sretnija, ki je dobila ime Moja. »Daleč je nebo, ki nad mano zvezde šteje, mislim, da si tu, da mineva čas hitreje, nisem se vdal, blizu tebe vedno bom ostal,« se glasijo verzi, ki jih lahko še danes slišimo na naših radijskih postajah, saj je pesem Moja, ki jo je v slovenščino priredila Nina Sever, postala velika uspešnica.

Igra bez granica, naslovna pesem Tošetove zadnje zgoščenke, skriva pretresljivo zgodbo. V skladbi makedonski glasbenik poje, da je njegovo življenje večno padanje, in da, ko sešteje poraze, ne ostane ničesar, da le nadaljuje svoje navade. Še bolj presunljivi so verzi, v katerih opisuje, da se želi zaljubiti v malo vaščanko na neki jasi zgoraj, v vesolju, tako da ne bi videl več navzdol. Zanimivo je, da je pevec pesem prvič predstavljal le nekaj tednov pred smrtjo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X