ZANIMIVOSTI

Nesreča, ki je pred 15 leti pretresla regijo, še vedno odmeva

Mineva 15 let od smrti Tošeta Proeskega

Danes, 16. oktobra, mineva natanko petnajst let od nesreče, v kateri je takrat 26-letni pevec Toše Proeski izgubil življenje. Prometna nesreča (njegovo vozilo, namenjeno v Zagreb, je trčilo s kamionom), ki se je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem zgodila 16. oktobra 2007, je takrat šokirala celo regijo. O smrti glasbenika – ki je sicer pustil neizbrisan pečat v svetu glasbe, premnoge njegove uspešnice pa so za vedno ostale v srcih premnogih oboževalcih – so poročali številni svetovni mediji, britanski BBC pa ga je označil za ‘balkanskega Elvisa Presleyja’ …

Toše Proeski
Toše je pokopan v Kruševu. Foto: Mojca Šipek

Kdo je bil Toše Proeski?

Toše se je kot Todor Proeski rodil v Prilepu leta 1981, odraščal pa je v mestecu Kruševo v jugozahodni Makedoniji. Pred širšim občinstvom je prvič nastopil na otroškem festivalu Zlatno slavejče leta 1992, šest let kasneje pa je v sodelovanju z uveljavljenimi domačimi avtorji izdal tudi svoj debitantski album, Nekade vo nokta (Nekje v noči). Evropskemu občinstvu se je predstavil na Evroviziji leta 2004, istega leta pa je na MMS prvič nastopil tudi v Sloveniji. Naše občinstvo se ga spominja predvsem po duetu Skrajni čas, ki ga je pripravil z Anjo Rupel, in po skladbi Moja v slovenskem jeziku. Toše je veliko časa posvetil tudi humanitarnim dejavnostim, za katere je leta 2003 prejel posebno nagrado Matere Tereze. Leto kasneje je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje in za organizacijo posnel skladbo This World. V Makedoniji in tujini je organiziral koncerte za pomoč ljudem v stiski, tudi njegov zadnji koncert, na katerem je nastopil pred približno trideset tisoč poslušalci, je bil dobrodelne narave.

Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal’ si sretnija, ki je dobila ime Moja.

Toše Proeski
Grob Proeskega vsako leto obiščejo premnogi oboževalci. Foto: Mojca Šipek

Pesem Evrovizije 2004

Toše Proeski je širši javnosti in evrovizijskem svetu postal znan z nastopom na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Turčiji leta 2004, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. »Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti,« je takrat 23-letni Proeski prepeval v refrenu. Žal se je njegova življenjska zgodba, ki je bila mnogim izjemen navdih in še večja inspiracija v glasbi, končala mnogo prehitro, in sicer le tri leta po odmevnem evrovizijskem nastopu.

Ob petnajsti obletnici smrti izjemnega glasbenika potekajo v regiji številni dogodki. Tako kot vsako leto sta tu spominski maraton kot tudi spominska maša. Poleg tega pa krajani v Kruševem in številni oboževalci tudi letos v času obletnice obiskujejo zadnje počivališče makedonskega pevca.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button