ZANIMIVOSTI

Nesreča, ki je pretresla celo regijo

Mineva 14 let od smrti Tošeta Proeskega

Vsako leto se glasbeni in evrovizijski svet še kako spominja žalostnega dne, 16. oktobra 2007. Tega dne je namreč v prometni nesreči, ki se je zgodila v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem, izgubil življenje takrat 26-letni pevec in nekdanji evrovizijski predstavnik Toše Proeski. O smrti glasbenika so poročali številni svetovni mediji, britanski BBC pa ga je označil za balkanskega Elvisa Presleyja.

Toše Proeski
Toše Proeski Foto: Mojca Šipek

Izjemno priljubljeni makedonski glasbenik je pustil neizbrisan pečat v svetu glasbe, premnoge njegove uspešnice pa so za vedno ostale v srcih premnogih oboževalcih. A tu ni samo glasba, ampak tudi izjemno humanitarno delo, kateremu je bil predan Proeski.

Od maratona do polaganja venca

Ob letošnji štirinajsti obletnici smrti izjemnega glasbenika bodo v regiji potekale številni dogodki, skozi katere se bodo oziroma bomo spominjali Proeskega. Njegovi krajani v Kruševem in številni oboževalci bodo tudi letos obiskali zadnje počivališče makedonskega pevca. Tu bo tudi spominski maraton, ki se bo začel v četrtek, 14. oktobra, ob 17. uri, s startom na stadionu NK Sloga v Novi Gradiški. Še pred tem pa bodo pred spomenikom Tošeta Proeskega, ki stoji pri Elektrotehnični oziroma ekonomski šoli, položili vence. Kot vsako leto pa se bo tudi letos v Zagrebu odvila spominska maša, in sicer v nedeljo, 17. oktobra ob 11. uri. Poleg vsega tega pa bo tu še vrsto drugi manjših dogodkov, na katerih se bodo spomnili na glasbenika, ki je bil priljubljen v celotni regiji.

Od Evrovizije do MMS

Spomnimo. Toše se je kot Todor Proeski rodil v Prilepu leta 1981, odraščal pa je v mestecu Kruševo v jugozahodni Makedoniji. Pred širšim občinstvom je prvič nastopil na otroškem festivalu Zlatno slavejče leta 1992, šest let kasneje pa je v sodelovanju z uveljavljenimi domačimi avtorji izdal tudi svoj debitantski album, Nekade vo nokta (Nekje v noči). Evropskemu občinstvu se je predstavil na Evroviziji leta 2004, istega leta pa je na MMS prvič nastopil tudi v Sloveniji. Naše občinstvo se ga spominja predvsem po duetu Skrajni čas, ki ga je pripravil z Anjo Rupel, in po skladbi Moja v slovenskem jeziku. Toše je veliko časa posvetil tudi humanitarnim dejavnostim, za katere je leta 2003 prejel posebno nagrado Matere Tereze. Leto kasneje je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje in za organizacijo posnel skladbo This World. V Makedoniji in tujini je organiziral koncerte za pomoč ljudem v stiski, tudi njegov zadnji koncert, na katerem je nastopil pred približno trideset tisoč poslušalci, je bil dobrodelne narave.

Foto: Mojca Šipek

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button