ZANIMIVOSTI

Odkrit spomenik v čast Tošetu Proeskemu

Na posebni svečani slovesnosti v Novi Gradiški so odkrili spomenik v čast makedonskemu glasbeniku Tošetu Proeskemu, ki je 16. oktobra 2007 v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem (takrat 26-letni pevec in nekdanji evrovizijski predstavnik 2004) izgubil življenje.

Na svečanem dogodku so bili prisotni tako številni lokalni predstavniki kot tudi veleposlanik Severne Makedonije, gospod Milaim Fetai ter ostali gostje iz Hrvaške in Severne Makedonije.

Sama ideja in odločitev za izdelavo kamnitega kipa Tošeta Proeskega, ki je del ljubezni in spoštovanja do njega in celotnega makedonskega naroda, je prišla s strani podjetja Tehnix in njegovega predsednika Đura Horvata. Tehnix že vrste let sodeluje na področju okoljskih vsebin z makedonskimi podjetji, komunalna podjetja pa uporabljajo Tehnixove tehnologije. Ker je mesto Prilep rojstni kraj Tošeta Proeskega, so se s prijatelji, partnerji iz Prilepa pogosto pogovarjali o makedonski kulturi, glasbi in prijaznosti Makedoncev ter še o Tošetovih glasbenih mojstrovinah.

Tošetova nesreča je vse skupaj neskončno užalostila. Še posebej, ker se je zgodila v bližini mesta Zagreb, torej na avtocesti pri mestu Nova Gradiška. Vodilna misel gospoda Đura Horvata je bila, da Tošina kamnita figura spominja na čase, ko smo se skupaj veselili in uživali v pesmih, ki so večne. Podjetje Tehnix, vsi njegovi menedžerji in sodelavci so ponosni in hvaležni mestu Nova Gradiška, da mu je omogočilo, da v mestno središče postavi kamniti kip, ki bo razveselil vse prijatelje Makedonije, mimoidoče ter mnoge druge. Podjetje Tehnix, ki ga vodi Đuro Horvat, se osebno zahvaljuje kiparju in umetniku Slavku Buniću, ki je vse svoje spretnosti in ljubezen do Tošeta vtisnil v trajen lik in spomin na vse nas, občudovalce Toše Proeskega, saj, kot rekel je: “Ljubezen, strpnost in življenje, kot da bomo živeli milijon let, to nas dela ljudi.”

Odkrit spomenik v čast Tošetu Proeskemu
Foto Hit Records
Odkrit spomenik v čast Tošetu Proeskemu
Foto: Motionplay Agencija
Odkrit spomenik v čast Tošetu Proeskemu
Foto: Motionplay Agencija
Spmenik Toše Proeski
Foto: Motionplay Agencija
Spmenik Toše Proeski
Foto: Motionplay Agencija
Spomenik Toše Proeski
Foto: Hit Records
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button