ZABAVNO & DRUŽABNO

Toše Proeski bi 25. januarja praznoval svoj 40. rojstni dan

Če se na avtocesti blizu Nove Gradiške na Hrvaškem tistega usodnega jutra, 16. oktobra 2007, ne bi zgodila tragična prometna nesreča, bi eden izmed najprepoznavnejših pevcev iz Makedonije danes, 25. januarja, dopolnil in praznoval 40. rojstni dan. Spomin na izjemnega glasbenika, ki je pustil neizbrisen pečat po regiji in širše, še vedno ne zbledi.

Toše se je kot Todor Proeski rodil v Prilepu leta 1981, odraščal pa je v mestecu Kruševo v jugozahodni Makedoniji.

Pred širšo množico je prvič nastopil pri 12 letih na otroškem festivalu Zlatno slavejče, že nekaj let kasneje pa je domače občinstvo navduševal s svežimi uspešnicami. Plodovito kariero, ki jo je posvetil tudi humanitarnemu delu in postal najmlajši Unicefov ambasador dobre bolje, je kmalu nadaljeval tudi v drugih državah v regiji in širše.

Leta 2004 mu je pesem Angel si ti prinesla vstopnico za nastop na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Turčiji, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. »Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti,« je v refrenu prepeval takrat 23-letni Proeski, ki je po Evroviziji nastopal v številnih državah, pot pa ga je zanesla tudi v Slovenijo.

Tu je v sodelovanju z Anjo Rupel pripravil nov duet v svoji karieri, ki v slovenščini nosi naslov Skrajni čas. »Ljudje se mi javljajo, jaz pa ne vem niti, ali jih poznam. V množici drugih glasov le tvojo tišino prepoznam,« se na skrivnosten način začenja skladba, ki jo poznajo številni domači poslušalci. Glasbenika sta za pesem, v kateri slišimo tako hrvaški kot slovenski jezik, pri nas posnela tudi atraktivni videospot.

Toše Proeski
Toše Proeski Foto: Hit Records

Toše je tudi sicer veliko nastopal v Sloveniji. Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal’ si sretnija, ki je dobila ime Moja. »Daleč je nebo, ki nad mano zvezde šteje, mislim, da si tu, da mineva čas hitreje, nisem se vdal, blizu tebe vedno bom ostal,« se glasijo verzi, ki jih lahko še danes slišimo na naših radijskih postajah, saj je pesem Moja, ki jo je v slovenščino priredila Nina Sever, postala velika uspešnica.

Dan pred njegovim 40. rojstnim dnem so se med drugim po sveti maši v kapeli pri Rokovem parku v Zagrebu z molitvijo spomnili na enega in edinega Tošeta Proeskega. Prav tako pa se bodo danes nanj spomnili mnogi evrovizijski in drugi oboževalci, predvsem v njegovi rodni Makedoniji.

Za konec je tu še Igra bez granica, naslovna pesem Tošetove zadnje zgoščenke, ki skriva pretresljivo zgodbo. V skladbi makedonski glasbenik poje, da je njegovo življenje večno padanje, in da, ko sešteje poraze, ne ostane ničesar, da le nadaljuje svoje navade. Še bolj presunljivi so verzi, v katerih opisuje, da se želi zaljubiti v malo vaščanko na neki jasi zgoraj, v vesolju, tako da ne bi videl več navzdol. Zanimivo je, da je pevec pesem prvič predstavljal le nekaj tednov pred smrtjo.

Kip Tošeta Proeskega Foto: Mojca Šipek

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button