EVROVIZIJA

Nočna mora za Conchito Wurst

Evrovizijska zmaga se je sprevrgla v najslabšo možno nočno moro

Vsaka medijska osebnost ve, da sta slava in bogastvo lahko še kako prijetna, vendar ne zagotavljata resnične sreče. Vse to in še več je še kako okusila tudi avstrijska evrovizijska zmagovalka 2014, Conchita Wurst. Kot Tom Neuwirth je za nemške medije pred kratkim spregovoril o tem, da se je njegova zmaga sprevrgla v najslabšo možno nočno moro.

Zmagoslavje na velikem evrovizijskem odru, solze sreče, rdeče preproge, nešteto intervjujev, številni nastopi doma in po svetu … vse to in še mnogo več je  po velikem triumfu v danskem Københavnu spremljajo avstrijsko umetnico Conchito Wurst. Čez noč je imela praktično vse in hkrati nič. Vsaj tako se vseh dogodkov te dni spominja 28-letni Tom Neuwirth, ki je podobo bradate dame ustvaril s prav posebnim namenom. V najstniških letih, ki jih je preživljal na deželi (na avstrijskem Štajerskem), se je namreč spopadal z diskriminacijo.

Tom Neuwirth je leta 2011 diplomiral iz mode v Gradcu, nato pa je s trebuhom za kruhom odšel na Dunaj, kjer živi še danes. Conchita Wurst se je, kot pravi, rodila v gorah Kolumbije. Odraščala je v Nemčiji, dokler se leta 2011 ni prijavila v avstrijski šov Die große Chance (Velika priložnost) in nato še leta 2012 v  nacionalni evrovizijski izbor. V obeh primerih je osvojila drugo mesto. Leta 2014 jo je avstrijska televizija ORF izbrala (določila) za evrovizijsko predstavnico Avstrije, kar je povzročilo v javnosti kar nekaj vroče krvi. Conchita je pred odhodom v Københaven leta 2014 dejala, da bo nastop na evrovizijskem odru izkoristila tudi za to, da bo lahko pred širno Evropo spregovorila o strpnosti in sprejemanju drugačnosti, za kar se je vedno zavzemala.

“Moje sporočilo je, da ne glede na to, od kod prihajaš, kakšne barve si ali kako si videti, največ šteje tvoja osebnost. Prav zato je videz bradate dame možnost, da z njim pritegnem pozornost in lahko spregovorim o takih temah. Vsak izmed nas bi mogel imeti pravico, da si začrta svoje lastno življenje, kot si ga želi. Tako sem naredila tudi sama – to sem jaz, le da sem malo drugačna,” je pred tremi leti povedala Conchita Wurst.

Conchita Wurst je na Evroviziji slavila leta 2014 Foto: Alesh Maatko

Conchita pravi, da se lahko iz vsakega težkega položaja dvignemo še močnejši. In pri tem ni nič narobe, če se obrnemo k strokovnjakom, ki nam lahko pomagajo znova svobodno (po)leteti.

Po evrovizijski zmagi v Københavnu je bilo vsaj navidez vse pravljično. Conchiti se je namreč uresničila dolgoletna želja, in sicer osvojiti veliki Grand Prix Eurovision. A zmaga ima lahko pri mnogih glasbenikih, estradnikih in športnikih svoje skrite pasti in  slabosti, sploh če je pritisk javnosti prevelik. In ravno to je okusila tudi avstrijska zmagovalka.

Pred kratkim je za nemške medije Tom Neuwirth spregovoril o temni plati te zmage, saj se je moral soočiti tako z depresijo kot tudi z osamljenostjo. Vse skupaj se je začelo leto in pol po evrovizijski zmagi. “Nekega jutra sem se zbudil in se vprašal: Zakaj nisem srečen? Zakaj ne želim ničesar storiti? Zakaj se ne odzovem na klice oziroma ne kličem prijateljev?« Tako je spoznal, da nekaj ni vredu ter da nujno potrebuje pomoč. “Če se moja glava in jaz ne počutiva dobro, potem je treba to pozdraviti. To sem tudi storil in se začel zdraviti,” je bil iskren Tom, ki je tako javno spregovoril o depresiji, ki ga je doletela.

V tem času je predvsem ugotovil, da je bil zaradi umetniške Conchite Wurst vse bolj izčrpan, zato je temu naredil konec ter se potihoma poslovil od glamuroznih oblek in visokih petk, njegov videz pa je postajal vse bolj moški. “Danes se počutim veliko bolje, predvsem pa se zavedam, da če imaš vse, si lahko v sebi zelo nesrečen,” je še povedal Tom, ki se je tako znova dvignil iz pepela. Enako kot govori njegova/njena pesem Rise like a Phoenix.

Conchita Wurst
Bila je deležna tolikšne pozornosti, kot še nihče. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button