PESEM AMERIKE

Andrej Hofer pred Pesmijo Amerike: Pustimo se presenetiti

Od Pesmi Amerike do Pesmi Evrovizije

Na Televizijo Slovenija s 26. marcem 2022 prihaja Pesem Amerike. Tekmovanje bosta vodila priljubljena glasbenika Kelly Clarkson in Snoop Dogg, na njem pa se bo pomerilo kar 56 glasbenikov. Vse oddaje bo komentiral urednik oddaj, novinar in voditelj v Razvedrilnem programu Televizije Slovenija, Andrej Hofer, ki si je tik pred prvo oddajo vzel čas tudi za naš portal Evrovizija.com.

Prva oddaja Pesmi Amerike bo na sporedu v soboto, 26. marca 2022, ob 22.15 na TV SLO 2.

Pred vrati je prva oddaja Pesem Amerike. Kakšen šov se nam obeta?
Televizija Slovenija je od produkcijske hiše NBC odkupila osem dvournih glasbenih oddaj, ki jih od 21. marca dalje pripravljajo v Hollywoodu, posnetek pa bomo na drugem programu naše hiše predvajali ob sobotah okoli 22-ih. Gotovo bodo to glasbeno-vizualne poslastice, tudi zaradi tega, ker so v ekipi producenti, ki tudi sicer sooblikujejo EBU-jevo Pesem Evrovizije. Preverjeni mački, torej.

Format šova je isti kot za Pesem Evrovizije?
Predstavilo se bo 50 zveznih držav, 5 teritorijev in glavno mesto Washington D.C. V vsaki epizodi bo 11 premier, po turnirskem sistemu se bo krog najboljših ožal, sledila bosta dva polfinala in finale. Glasovalo bo ljudstvo in strokovne komisije. Ja, format več ali manj diši po klasični Evroviziji.

Kaj pa voditelji? Komu so zaupali prvo sezono?
Snoop Dogg in Kelly Clarkson bosta otvorila ameriško pevsko tekmovanje.

Pesem Amerike
Voditelja Kelly Clarkson in Snoop Dogg. Foto: NBC

V prvih petih oddajah bodo predstavili po 11 pesmi. Sledila bosta dva polfinala in finale.

Kako se kot komentator pripravljate na vse skupaj? Američani so vas verjetno zasipali z vsemi mogočimi informacijami?
Za zdaj so pri NBC-ju precej skopi z informacijami, veliko stavijo na to, da bo ameriška različica Pesmi Evrovizije ponovila uspeh osnovnega formata. O tem nisem povsem prepričan. Za zdaj vem, da bo vse (v ameriškem slogu podajanja superlativov) »največje, najboljše, najbolj gledljivo, neponovljivo, izjemno …«. Pustimo se presenetiti.

Kaj pa glasbena ponudba? Menite, da bo zelo različna, če jo primerjava z evrovizijskim cirkusom?
Sklepam, da bo ameriška izvedba glasbeno precej drugačna od evropske, že zaradi drugačne kulture zveznih držav, prepričanj, vplivov iz okolja, produkcije itd.. Američani so sami sebi dovolj in se ne bodo spogledovali s švedskim glasbenim receptom za uspeh ali grškim sirtakijem. Ubrali bodo svojo pot: od countryja do rapa, sodobnega hip-hopa do pop-a.

Andrej Hofer
Trinajst komentatorskih let je lep zbir festivalskih izkušenj, pravi Andrej. Foto: Alesh Maatko

Gre za novo zgodbo, nov pristop, novo zvrst oddaje, ki me ne pušča ravnodušnega.

Koliko časa bo vse skupaj potekalo?
Od 21. marca do 9. maja, ko bo finale ASC. Dan pred Torinom in prvim predizborom ESC.

Kaj lahko pričakujemo od Andreja Hoferja skozi šove? Bo padel kakšen nov ‘hoferizem’ al’ kako že pravijo vašim evrovizijskim izjavam?
Odvisno, kaj bo na zaslonu. Če bo veliko izzivov, plesnih, pevskih, kostumskih, izvedbenih, se zna zgoditi, da bo komentar temu primerno luciden. Saj je vendar samo zabava.

Po Ameriški Evroviziji pa še Pesem Evrovizije, ali pač letos ne?
Torino. Da. Tudi tja se vračam. Najbrž ne na kraj dogodka, ampak v »komentirnico« na Kolodvorski, da. (smeh). S sabo vzamem zadnji kos pizze (LPS).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button