FESTIVALI

Evrovizijski komentator Andrej Hofer bo zaplesal ob valčkih in polkah

25. Slovenska polka in valček 2022

Ljubitelje narodno-zabavne glasbe 9. septembra na TV Slovenija 1 čaka skoraj dvourno glasbeno razvajanje. Na že 25. festivalu Slovenska polka in valček se bo predstavilo 12 ansamblov. Enega največjih in najbolj priznanih narodno-zabavnih festivalov pri nas bosta povezovala voditeljica Darja Gajšek in Andrej Hofer, ki je tudi urednik festivala. Režiser je Marjan Kučej.

Voditeljski par

»Kot ljubiteljica in izvajalka narodno-zabavne glasbe čutim do festivala globoko spoštovanje, saj je v zakladnico prinesel številne izjemne, danes skorajda že ponarodele pesmi. Letos bom na odru festivala stala osmič. Sedmo leto zapovrstjo kot voditeljica, leto prej pa kot tekmovalka. Izjemno se veselim prve točke, kjer bodo zazvenele največje uspešnice minulih festivalov in revijalne točke, ki bo letos posvečena ansamblu Franca Miheliča. Festivalu privoščim, da ohrani svoj obstoj, svojo veličino in da ob 25. jubileju dobi nov zagon in podporo,« se prihajajočega velikega dogodka veseli voditeljica Darja Gajšek.

Sovoditelj in urednik festivala Andrej Hofer pa letošnjim polkam in valčkom dodaja tole popotnico: »Zelo sem vesel, ker bom lahko znova krmaril med novimi skladbami festivala SPV, srebrni jubilej, ki ga bomo imeli v Razvedrilnem programu TV SLO, pa bomo svečano proslavili. To, da glasba združuje, povezuje generacije, zdravi, vem že leta. Ponosen sem na mlado energijo, novo generacijo ansamblov, na pesmi, ki bodo šle med ljudi. Najbolj pa me radosti, ker v časih žalostnih informacij lahko ponudimo živahne razvedrilne vsebine. Festival bo pester, komaj čakam, da vam pokažemo pevske zgodbe v sliki.«

Darja Gajšek
Darja Gajšek Foto: Adrian Pregelj

Glasbeni program

Prva točka bo ob srebrnem jubileju posebej svečana, saj bomo slišali nekatere največje festivalske uspešnice, ki jih bodo odpeli Barbara Žerjav, Rudi Šantl, ansambel Opoj, Tatjana Hutar in Jože Šarec, Danijela Pečnik ter brata Andrej in Bojan Zeme, Anita, Jerneja in Polona (skupina Bum), Marko Pezdirc, Gadi ter simpatična Primorka Ivica Vergan.

V spremljevalnem programu pa se bodo ansambli, ki tekmujejo, predstavili z uspešnicami ansambla Franca Miheliča, ki beleži 52 let delovanja.

Ducat domačih viž

Gledalke in gledalci bodo prisluhnili ansamblom, ki so januarja in februarja premierno predstavili svojo skladbo (valček) v oddaji Zimski pozdrav ter julija in avgusta (polko) v oddaji Poletni pozdrav. Slišali bomo 6 valčkov, ki jih bodo izvedli Srčni muzikanti, S.O.S. kvintet, Špas z Evo, Krjavlji in Zdomarji. Polke bodo zaigrali Akordi, Cik-Cak kvintet, Topliška pomlad, ansambel Tomaža Rota in Chicas. Razvedrilni program Televizije Slovenija je v finale neposredno povabil Nove spomine in Polkaholike.

Valčki

 1. SRČNI MUZIKANTI – ZAVEDNO SKUPAJ (Martin Juhart – Matej Trstenjak)
 2. S.O.S. KVINTET – DROBNO SRCE (Andrej Gorenjak – Vera Šolinc – Luka Krof)
 3. ŠPAS Z EVO – LAHKO NOČ, MOJ DRAGI (Eva Šolinc – Vera Šolinc – Eva Šolinc)
 4. KRJAVLJI – V MOJEM SRCU JE MORJE (Peter Fink – Matej Kocjančič)
 5. ZDOMARJI – SVET IZ SANJ (Simon Kozina – Zdenko Turk)
 6. NOVI SPOMINI – ZAKAJ? (Marjan Turk – Matej Kocjančič)

Polke

 1. AKORDI – DOKLER BO MEH ZDRŽAL (Rok Švab – Vera Šolinc)
 2. CIK-CAK KVINTET – JEZIČEK (Jože Burnik – Damjan Pasarič)
 3. TOPLIŠKA POMLAD – MOJ FANT (Peter Fink – Matej Kocjančič)
 4. ANSAMBEL TOMAŽA ROTA – DOBRA VOLJA (Tomaž Rot – Vera Šolinc)
 5. CHICAS – APLAVZ ZA TE (Maša Frece – Jasmina Šmarčan)
 6. POLKAHOLIKI – TIK-TAK (Raay – Rok Lunaček)

Glasbeniki se bodo tudi tokrat potegovali za dve festivalski nagradi: nagrado za najboljšo polko po mnenju občinstva in nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva. Gledalce vabimo k ogledu in glasovanju za svojega favorita.

Slovenska polka in valček
V petek, 9. septembra, se bo predstavilo 12 ansamblov. Foto: RTV Slovenija
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button