INTERVJUJILIVERPOOL 2023

Andrej Hofer: Komentarjev ne pišem vnaprej, zgodijo se spontano

Komentator TV-prenosov ESC 2023

Pesem Evrovizije bomo tudi letos lahko spremljali na nacionalni televiziji. Komentator vseh treh televizijskih prenosov na TV Slovenija bo tudi tokrat Andrej Hofer, ki bo letos s slušalkami na glavi in pripetim mikrofonom to počel 15. leto.

Pesem Evrovizije je sedemkrat komentiral v živo: (2008-Beograd, 2009-Moskva, 2010-Oslo, 2011-Düsseldorf, 2012-Baku, 2013-Malmö, 2014-Koebenhavn). Nato pa je komentiral iz ljubljanskega studia: 2015-Maraaya-Dunaj, 2016-Manuella-Stockholm, 2017-Omar Naber-Kijev, 2018-Lea Sirk-Lizbona, 2019-Zala & Gašper-Tel Aviv, 2020-Hilversum-Covid različica z videii, 2021-Mojca Mavec-Ana Soklič-Rotterdam, 2022-LPS-Torino).

1998-Birmingham, 1999-Jeruzalem, 2000-Stockholm-za Val 202, 2001-Koebenhavn, 2002-Tallin – novinar Radia Maribor na ESC – »live«, vmes (Slovenije ni bilo) komentiral za 2. program RA SLO

Andrej Hofer
Andrej Hofer na Evroviziji leta 2012 v Bakuju. Foto: Alesh Maatko

Lani komentiral tudi Pesem Amerike

Pred vrati je 67. izbor za Pesem Evrovizije 2023. Kaj vse nam letos pripravljajo Britanci?
V sodelovanju z ukrajinsko ekipo – ne pozabimo, festival bi moral biti v Kijevu, a je to zaradi vojne neizvedljivo – bomo videli tri krasne predstave, z obilo produkcijskimi presežki. 15 pesmi v torkovem prvem predizboru in 16 v četrtkovem drugem, ko deseti nastopijo Joker Out. Obetam si veliko zabave, prefinjeno britansko angleščino, humorne trenutke z Grahamom Nortonom v finalu in tudi kako presenečenje.

Kaj pa nam pripravlja Andrej Hofer, kot komentator vseh treh večerov na TV Slovenija?
Za letos sem pripravil posebno plesno točko, ki jo bom izvedel pol ure pred neposrednim prenosom finala pred vhodom v javno hišo. Posebej za to priložnost so mi šivilje naše RTV hiše ustvarile pisan kostum z bleščicami, zlato lasuljo, za posebna ličila bodo poskrbela dekleta v maski. Kostum bodo krasile belokranjske pisanice, na glavi pa bom imel (v poklon sveže okronanemu Kralju III.) posebno lončeno situlo – repliko iz Vač pri Litiji. Če ne verjamete, morate v živo v Ljubljano, pred RTV, a potem boste zamudili začetek tv prenosa.

Se nam obeta tudi kakšen novi ‘hoferizem’? (smeh)
Vse je stvar intuicije, komentarjev ne pišem vnaprej, zgodijo se spontano. Bolj je pisan nastop na odru, več je možnosti, da se verbalni dovtip zgodi in gre v eter.

Andrej Hofer in Hannah
Andrej Hofer in Hannah v Malmöju. Foto: Alesh Maatko

25 let nazaj v Veliki Britaniji

Če se ne motim ste z Veliko Britanijo povezani že kar nekaj let, saj ste bili na Otoku že pred 25 leti. Kako se danes spominjate tistih časov in Evrovizije?
Bil sem tudi vmes in prej, na dopustu ali počitnicah, a številka, ki jo omenjate, je povezana z Birminghamom in mojo prvo izkušnjo. Tudi takrat je evrovizijski večer nastal v produkciji britanskega BBC-ja, bil je samo eden, tudi držav udeleženk je bilo le 25. Od blizu sem videl znamenitega britanskega komentatorja Terryja Wogna, na eni od vaj pa mi je v naročje sedel nemški pevec Guildo Horn. Bil sem šokiran. In pel je Vili Resnik v skladbi Naj bogovi slišijo.

Ampak ‘bogovi’ nas takrat niso uslišali …
Niso. Sama skladba je bila premalo, tudi ponudba ostalih držav je bila premočna. Nikakor pa se ni dalo preprečiti zmage Mednarodne Danice (Dane International), ki je zasenčila vse izvajalce.

Menite, da bodo Jokerjem bogovi bolj naklonjeni?
Tem bogovom se danes reče gledalke in gledalci, ki bodo glasovali in odločili, katerih 10 jih gre v sobotni finale. Možnosti so dobre, moje tretje oko in uho pravita, da Jokerji imajo jokerja za kvalifikacije. Enostavno so dovolj mladostno »odpičeni«, samosvoji, igrivi, lepi, divji, oblečeni v stilu (bravo Ponorelii), znajo si iti evropsko igro. In to šteje. Energija. Karizma. Vibracije.

“Zdi se, da nas spet čaka precej predvidljivo leto, ko vse silnice opozarjajo na švedsko mulatko, ki je zmagala že pred 11 leti v Azerbajdžanu.”

Andrej Hofer in Vili Resnik
Andrej Hofer in Vili Resnik nekaj let po Evroviziji. Foto: Osebni album

Zadnja leta v komentarnici

Torej letos ste znova na Otoku, ali pač ne?
V ljubljanski komentirnici že osmo leto. Ali ste mislili Goli otok?

Ne, ni bil mišljen Goli otok. (smeh) Da ne skreneva … imate morda podatek koliko komentatorjev komentira vse skupaj ‘od doma’?
Na prizorišču je 28 komentatorskih kabin, od katerih recimo BBC uporablja tri, švicarska radio in televizija prav tako tri itd.. Na daljavo nas komentira vsaj 20, ne pozabimo na države, ki ne sodelujejo, a ESC zgolj prenašajo.

So komentatorske kabine in linije v vsej digitalni dobi še vedno tako drage?
Seveda. Money rules the world. Pri EBU-ju pa nič ne gre brez cekina. Če plačaš, si zraven. Če ne, ostaneš doma.

“Najem komentatorske kabine nas stane 6.000 EUR, linije dodatnih 3.000. Mnogim državam, tudi moji, je to preveč in raje pustijo komentatorja doma, na rodni grudi.”

Andrej Hofer
Pesem Evrovizije je sedemkrat komentiral v živo. Foto: Alesh Maatko

48 sekund za državo

Naj kaj vse naj bi bili pozorni pri komentiranju (dobite kakšna priporočila ali usmeritve) ter koliko časa imate sploh med vsako pesmijo?
Letos neverjetnih 48 sekund. Takega luksuza v zadnjih 15 letih komentiranja nisem imel. Priporočil in usmeritev ni, vsak ubere svoj slog. Gre za avtorski pristop, jaz enostavno uživam, ko delam. To mi je izziv in velika odgovornost, seveda.

Se je ta čas z z leti (med skladbami) kaj skrajšal? Namreč Evrovizija se je iz treh ur podaljšala na štiri. Se morda bližamo petim uram, kot na San Remu?
Močno upam, da ne, saj smo po celem tednu vsi pošteno utrujeni od vaj, generalk, sestankov, navodil, informacij etc.. Finale je sploh poseben maraton, kjer pa (zanimivo) glasovanje/oglašanje držav še vedno ostaja eden najbolj dramatičnih delov prireditve.

Poslušali ste že vse skladbe, vam je katere še posebej pri srcu?
Zelo se zlijem z Marcom Mengonijem in pesmijo Due Vite. Všeč mi je tudi hrvaška glasbena provokacija Mama ŠČ. Zelo.

“Vedno sem bil luciden, humoren, tudi sarkastičen in ciničen, vse v dobri veri, da bi ta dogodek dobil ta kritični pogled »šimfanja« tudi v vlogi komentatorja, kot to počne večina ljudi.”

Andrej Hofer
Andrej Hofer s slovensko ekipo na ESC 2009. Foto: Evrovizija.com

In zmagovalec je …

Vam je morda katera zorpna, saj veste, okuse imamo različne …
Gre za zabavo. Vsak je zase najboljši in vsi so zmagovalci. Vsem, ki se prebijejo na ta velik oder, čestitam in pred njimi padam na kolena. To ni za vsakega, tega ne znamo vsi. Navijam za vse, kot na olimpijadi.

Komu pa napovedujete zmago?
Napovedujem? Povzemam vox populi in stavnice: Švedinji Loreen.

Ko že govoriva o zmagah … bova midva dočakala slovensko zmago na Evrovizji? (smeh)
Bova. Gotovo. Dvomim pa, da bova tistega leta še tako dobro slišala, kot slišiva danes.

“Kakorkoli – glejte 1., 2. (slovenski) predizbor (9. in 11. maja) ter finale v soboto, 13. maja, na Prvem. Napeto bo in igrivo. Se slišimo.”

Andrej Hofer
V tednu Evrovizije smo vsi eno, pravi Andrej. Foto: Osebni album

In za konec še kavica

Za konec pa lahko prisluhnete še prav posebnemu intervjuju, ki se je zgodil nedavno na Radiu 1. Vsako nedeljsko jutro namreč voditelj Aljaž Červek poskrbi za klepet z zanimivi gostom ali gostjo. Pred letošnjim festivalom v Veliki Britaniji je to bil prav voditelj Andrej Hofer, ki je najbolj znan po komentiranju Evrovizije. Prisluhnite zanimivemu pogovoru o ozadju največjega glasbenega spektakla v Evropi.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
9
+1
0
+1
2
+1
1
+1
1
+1
1
+1
4
Twitter
Back to top button