TORINO 2022

Evrovizija 2022: Zmagoslavje za Ukrajino

Kalush Orchestra prepričal s Stefanio

Po vseh peripetijah, ki so spremljali že 66. evrovizijski izbor v Torinu, je napočil čas za veselje, solze sreče in zmagoslavje. Glasbeni strokovnjaki in gledalci iz 40 sodelujočih držav so v sklepnem dejanju, napetem velikem finalu skupaj odločili, da je najboljša evrovizijska pesem 2022 Stefania, ki jo je odpela ukrajinska zasedba Kalush Orchestra. Zmagovalci so prejeli 631 točk (od tega 439 točk s strani ljudstva in 192 točk s strani strokovnih komisij). Na drugem mestu je končala Velika Britanija (Sam Ryder – Space Man) s 466 točkami. Španija (Chanel – SloMo) pa je s 459 točkami osvojila tretje mesto.

Ukrajina je na Evroviziji prvič slavila leta 2004, ko je zmagala Ruslana s skladbo Wild Dances, nato pa še leta 2016, ko je Džamala prepričala s pesmijo 1944.

Evrovizjski večer se je sicer začel z mešanico največjih uspešnic italijanske pevke, sicer voditeljice Laure Pausini, ki je na ta način poskrbela za odličen glasbeni uvod. Nato pa se je po mimohodu z zastavami vseh tekmovalcev in pozdravom voditeljev začelo tekmovanje. Tokrat smo slišali 25 različnih glasbenih, bolj ali manj posrečenih zgodb. Mimogrede, vsak izmed glasbenikov je opisan v našem oddajanju v živo spodaj.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania
Kalush Orchestra je prepričala z zgodbo Stefania. Foto: EBU / Sarah Louise Bennett

Zasedba Kalush Orchestra pravi, da je Stefania, ki je nastala že pred izbruhom te vojne, nepolitična skladba ter da to ni skladba o vojni.

Po več kot dobrih dveh urah tekmovanja je sledilo glasovanje, med katerim smo lahko spremljali šov program, v katerem so nastopili trije glasbeniki, in sicer Maneskin, ki je predstavil novo pesem Supermodel. Tu je bil Mika, ki je poskrbel za pravo glasbeno-plesno točko. Za piko na i pa je svojo zmagovalno skladbo iz leta 194 Non ho l’eta’ odpela tudi danes 74-letna Gigliola Cinquetti.

Sledil je najbolj napet trenutek – glasovanje. Najprej so evrovizijske točke in dvanajstice sporočile strokovne komisije, kjer je bila najbolj uspešna Velika Britanija (Sam Ryder – Space Man), nato pa so sledili še glasovi ljudstva. Skupni seštevek vseh točk je prinesel novega zmagovalca – Ukrajino, ki je stavula na zasedbo Kalush Orchestra in pesem Stefania.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania
Ukrajini so stavnice napovedovale prvo mesto.  Foto: Corinne Cumming (EBU)

Glasba letos ni bila v ospredju, pravi komentator Andrej Hofer.

40 različnih glasbenih zgodb

Na letošnji Pesmi Evrovizije je sicer skupaj sodelovalo 40 različnih držav. Na evrovizijskem odru smo slišali 15 pevk, 11 pevcev, 2 dueta ter 12 skupin oziroma različnih sodelovanj. Kar se pa tiče jezika je prevladovala angleščina. Slišali smo jo kar 24-krat. V svojem jeziku je odpelo sedem držav, v več jezikih pa devet držav.

Kar se starosti tiče je bilo tu deset nastopajočih starih manj kot 20 let. Med najmlajšimi so bili prav naši glasbeniki, zasedba LPS, ki se v finale s skladbo Disko ni uvrstila. Še več, glasbenica Zala Velenšek jih šteje 17. Kar 14 tekmovalcev pa je bilo starejših od 40 let. Najstarejši pevec jih je štel 55 (Bolgarija, Stoyan Yankoulov).

Glasbena zgodba Kalush Orchestra

Slovenija brez finala

RTV Slovenija je na tekmovanju zastopala zasedba LPS s pesmijo Disko. Nastopili so v prvem predizbor letošnjega tekmovanja, a se jim ni uspelo uvrstiti v veliki finale Pesmi Evrovizije 2022. “Naša cela evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano in spontano. Z Žigovo prvotno idejo, da se prijavimo na Emo freš, smo naredili nekaj izjemnega, kar se tako mladim, kot smo mi, zelo redko zgodi in smo res hvaležni za to celotno izkušnjo. Današnji in vsi prejšnji nastopi so nam bili zelo všeč. Naredili smo to, kar smo želeli: pokazali smo se Evropi in zdaj gremo naprej delat glasbo,” so povedali slovenski evrovizijski predstavniki LPS, ki so sicer v prvem predizboru zasedli zadnje, 17. mesto. Naši mladi glasbeniki so prejeli osem točk s strani hrvaškega ljudstva, pet točk od hrvaške strokovne komisije in po eno točko od nizozemske in moldavske žirije. Skupaj torej 15 točk.

Evrovizija 2023

Kje bo prihodnje leto največje glasbeno tekmovanje je zaenkrat še prerano govoriti. Običajno ga gosti država, ki je slavila na aktualnem izboru. Toda v Ukrajini divja vihra vojna, priprave na Pesem Evrovizijo pa se začnejo kaj hitro po zadnjem izboru, predvidoma že v poletnih mesecih, saj se 1. septembra pričenja nova evrovizijska sezona. V času priprav se določijo datumi, ki so usklajeni z velikimi športnimi dogodki, prav tako se izbere mesto ter dvorana, saj se na ta način začnejo priprave. Glede na vojne razmere Ukrajina vsaj trenutno ne more gostiti glasbenega tekmovanja. Ravno zaradi tega so se že ponudile nekatere države, predvsem tiste iz družine velikih pet. Končna odločitev vsekakor ne bo lahka, pa vendarle, pustimo se presenetiti. Srečno Ukrajina, srečno Evrovizija 2023!

Ukrajina: Kalush Orchestra - Stefania
Veliki zmagovalci z evrovizijsko trofejo. Foto: Corinne Cumming (EBU)
  Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
  +1
  1
  +1
  1
  +1
  2
  +1
  1
  +1
  4
  +1
  1
  +1
  2
  Twitter
  Back to top button