EMA 2022TORINO 2022

Evrovizija 2022: Imamo prvih deset finalistov, žal med njimi ni LPS!

Prvi predizbor je ponudil 17 pesmi

V Torinu – v areni PalaOlimpico – se je odvil prvi polfinalni večer 66. izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se je za deset mest v finalu borilo 17 držav, med njimi tudi Slovenija. Kot so na koncu skupaj odločili strokovnjaki in ljudstvo, so se v finale uvrstile naslednje države: Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska.

Znova brez finala

Slovenija, ki je stavila na skladbo Disko in na band LPS, ki ga sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara) in Žiga Žvižej (klaviature), se v finale ni uvrstila. Kot so v enem izmed intervjujev povedali naši mladi glasbeniki, se v Slovenijo vračajo v nedeljo, 15. maja …

LPS
Mnogi so pričakovali precej bolj živahen nastop LPS. Foto: EBU / Corinne Cumming

6x finale, 12x brez finala

Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se v finale uvrstili šestkrat, in sicer leta 2007 (Alenka Gotar – Cvet z juga), 2011 (Maja Keuc – No One), 2014 (Tinkara Kovač – Round and Round), 2015 (Maraaya – Here For You), 2018 (Lea Sirk – Hvale, ne!) ter leta 2019 (Zala & Gašper – Sebi). Kar dvanajstkrat (vključno z letošnjo evrovizijsko edicijo) pa sem nam v finale ni uspelo uvrstiti. Bo prihodnje leto sledil preobrat? Škarje in platno sta v rokah razvedrilnega programa RTV Slovenija in naših glasbenikov, ki ustvarjajo pesmi za EMO, tako da se pustimo presenetiti …

LPS
Slovenski LPS je nastopil kot peti po vrsti. Foto: EBU / Sarah Louise Bennett

Stavnice so zgrešile pri dveh državah, in sicer pri Albaniji in Avstriji, ki se v finale nista uvrstili. Namesto njiju sta se v finale uvrstili Švica in Islandija, ki sta bili na stavnicah na 11. in 12. mestu.

Prvi predizbor smo spremljali v živo, tako da si lahko skozi spodnje objave ogledate vseh 17 tekmovalcev ter njihove nastope, med njimi tudi našega. Znova se beremo v četrtek, ko bo na vrsti drugi predizbor!

  Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
  +1
  4
  +1
  1
  +1
  7
  +1
  0
  +1
  0
  +1
  3
  +1
  2
  Twitter
  Back to top button