INTERVJUJITORINO 2022

Andrej Hofer: Bil sem edini komentator, ki je to počel

Komentator TV-prenosov ESC 2022

Televzijski obraz in radijski voditelj Andrej Hofer je letos še kako vpet v svet Evrovizije. Poleg tega da trenutno komentira Pesem Amerike bo znova, že štirinajstič komentator vseh treh TV-prenosov Pesmi Evrovizije 2022, ki jih bomo lahko spremljali na TV Slovenija. Vedno zgovorni Andrej pravi, da uživa v tem, kar počne, sploh zaradi pestrosti glasbenih zvrsti, izvajalcev in držav. Letos jih bo na Pesmi Evrovizije štirideset.

Največji kiks, ki se vam je pripetil med komentiranjem je bil …
Da sem deset minut komentiral »v prazno«, slišal pa me ni nihče. Tehnična napaka v Nemčiji, prvi predizbor. Linije so padle. No, ni bil ravno moj kiks. (smeh)

Kateri evrovizijski izbor ste si najbolj zapomnili?
Prvega ne pozabiš nikoli – srbskega! 18 dni v Beogradu, poudarek je bil na hrani z žara, odlična terapija gostiteljev, ki ti vsak dan govorijo »opusti se« ter poletno vreme.

Katerega pa bi najraje pozabili?
Hm, ruskega. Jezik v mestu je bil velik problem, težko sem se sporazumeval, že na poti na prvo vajo nas je ustavila policija in preiskala avtobus, po eni od vaj je bil iz dvorane do podzemne železnice speljan vojaški kordon, nisem mogel niti po sendvič v trgovino, odnos organizatorjev je bil hladen.

Andrej Hofer
Andrej Hofer na ESC v Bakuju 2012. Foto: Alesh Maatko

S komentiranjem je začel leta 2008 z odhodom v Beograd. Sledili so Moskva, Oslo, Düsseldorf, Baku, Malmö in København, nato pa še Dunaj, Stockholm, Kijev, Lizbona, Tel Aviv ter Hilversum (kovidna izvedba) s komentatorskega mesta v Ljubljani.

Kako ste se pripravljali včasih, ko splet še ni bil v ospredju? Miša Molk mi je nekoč dejala, da je nekatere predstavitve prejela po redni pošti, ko je bilo vsega že konec …
Ko sem začel pred 14 leti, sem obiskal vseh 42 tiskovnih konferenc. Bil sem edini komentator, ki je to počel, mnogi moji kolegi imajo novinarje-raziskovalce, ki jim pripravijo vse o izvajalcih. Jaz sem deklica za vse.

Kako zelo pa se je skozi leta po vašem glasbeno spremenila Evrovizija?
Podaljšala se je, iz enega v tri večere. Dogodek ne spremlja več sedem kamer, ampak 24. Produkcijsko vsako leto vidimo in slišimo kaj novega, kak nov efekt, poslovil se je orkester, stil komponiranja in nastajanja pesmi je postal sodobnejši, veliko je glasbenih eksperimentov, nekateri so celo zmagali.

Morda tudi vi pogrešate staro dobro Evrovizijo, en večer in 24-26 držav?
Manj je več?! Ja, seveda. Ni pa hudo. Malo zakinkam vmes, pa gre.

Maraaya in Andrej Hofer
Piše se leto 2015. Maraaya in Andrej Hofer Foto: Alesh Maatko

Veselim se znanih voditeljskih in glasbenih imen, ki jih je nacionalna hiša RAI pripeljala na oder orane Pala Olimpic.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
7
+1
1
+1
5
+1
2
+1
1
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button