PESEM AMERIKE

Pesem Amerike je osvojila AleXa

Zmagala pesem Wonderland

Naključje je hotelo, ali pa tudi ne, da nam je/bo evrovizijski teden 2022 prinesel kar dva velika zmagovalca. Eden oziroma ena je že znana, prihaja pa iz Amerike, kjer smo lahko letos prvič spremljali Pesem Amerike oziroma American Song Contest. Veliki finale, na katerem je slavila Oklahoma ter pevka AleXa s pesmijo Wonderland, se je tokrat zgodil v Los Angelesu, vse skupaj pa je potekalo pod okriljem medijske hiše NBC.

Na tekmovanju za najboljšo skladbo Amerike se je pomerilo 56 glasbenikov – petdeset iz zveznih držav, pet iz ameriških teritorijev in eden iz prestolnice Washingtona.

Ameriška različica Evrovizije, ki sta jo vodila Kelly Clarkson in Snoop Dogg, se je sicer začela 21. marca, s krajšim zamikom pa smo jo lahko spremljali tudi na TV Slovenija 2, in sicer ob sobotah zvečer. Tekmovanje je tako trajalo osem tednov in se je končalo v ponedeljek, 9. maja. Skupaj je tekmovalo 56 glasbenikov, v sklepnem dejanju pa se je predstavilo deset najboljših, ki so se v finale prebili skozi kvalifikacije (pet predizborov, dve polfinalna večera ter veliki finale):

  1. Alabama: Ni/Co – The Difference
  2. Ameriška Samoa: Tenelle – Full Circle
  3. Kolorado: Riker Lynch – Feel The Love
  4. Connecticut: Michael Bolton – Beautiful World
  5. Kentucky Jordan Smith – Sparrow
  6. Severna Dakota: Chloe Fredericks – Can’t Make You Love Me
  7. Oklahoma: AleXa – Wonderland
  8. Tennessee Tyler Braden – Seventeen
  9. Teksas: Grant Knoche – Mr. Independent
  10. Washington: Allen Stone – A Bit of Both

Veliki finale (posnetek prireditve) bomo lahko spremljali na TV SLO 2 v petek, 13. maja, ob 21.40.

V velikem finalu Pesmi Amerike je bilo glasovanje razdeljeno na stroko in ljudstvo, enako kot na Pesmi Evrovizije. 56 strokovnih komisij je prepričal Allen Stone iz Washingtona, in sicer s pesmijo A Little Bit of Both. Ko so tem točkam dodali še glasove ljudstva je prvo mesto prevzela AleXa iz Oklahome, ki je stavila na pesem Wonderland. Zmagovalka prve Pesmi Evrovizije je bila sicer nervozna do zadnjega trenutka. Ob koncu oddaje je povedala, da ji je pri tem pomagala tudi skupna molitev z mamo in očetom ter da so se ji ob razglasitvi rezultatov uresničile sanje.

Pesem Amerike 2022
Pesem Amerike 2022 – rezultati stroke. Foto: ASC
Pesem Amerike 2022
Pesem Amerike 2022 – skupni seštevek vseh točk. Foto: ASC

Švedska ekipa v Hollywoodu

Sicer pa je bil v Pesem Amerike vpet še kako znan obraz iz sveta Evrovizije Christer Björkman, ki je dolga leta pripravljal švedski Melodifestival, ne nazadnje pa je tudi sam stal na evrovizijskem odru. Po zadnji glasbeni oddaji je strnil, da je zadovoljen z ameriško različico, edino pri gledanosti še ni takšnega navdušenja kot v Evropi, kjer glasbeno tekmovanje poteka že 66 let. Z njim je sodeloval tudi Ola Melzig, ki je prvič zaslovel leta 2000, in sicer kot vodja tehnične produkcije za Pesem Evrovizije, ki je bila tisto leto uprizorjena v stockholmski areni Globe. Melzig je nato še večkrat delal pri organizaciji Evrovizije. Po zaključku Pesmi Amerike so se z ekipe odpravili v Torino, kjer bodo spremljali še letošnji finalni večer.

Za konec ni odveč če spomnimo, da je bila Amerika v preteklosti dvakrat del Pesmi Evrovizije. Justin Timberlake je namreč kot gost nastopil na finalnem izboru v Stockholmu (Švedska) leta 2016. Takrat so evrovizijski izbor prvič v živo predvajali tudi v Ameriki. Nato pa smo lahko leta 2019 v Tel Avivu (Izrael) videli še Madonno. Njen nastop je takrat požel, kar se vokala tiče, precej kritik!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button