TORINO 2022

Evrovizija 2022: Bo na koncu slavila Finska? To kažejo raziskave!

ESC kandidatke v pretočnih številkah

Slovensko podjetje za glasbeno analitiko Viberate je pred velikim finalom Pesmi Evrovizije 2022 raziskalo, kako poslušane so posamezne pesmi na Spotifyju. Podatki, tako kot za oba predizbora, kažejo zanimive uvide v priljubljenost pesmi v posameznih državah, saj se spletna priljubljenost utegne spremeniti v glasove javnosti tudi v finalu.

Pretočno predvajanje je zagotovo dober pokazatelj, kam bi se lahko na koncu uvrstil posamezni evrovizijski predstavnik. Če se najprej vrnemo na oba predizbora je raziskava pokazala, da je iz prvega predizbora v finale napredovalo sedem držav, iz drugega predizbora v finale pa kar osem. V obeh primerih tri četrtine, kar bi lahko dejali zelo zanesljivo.

Pretočnost za prvi predizbor

Evrovizija 2022 prvi predizbor 1
Pretočnost skladb za prvi predizbor. Foto: Viberate
Evrovizija 2022 prvi predizbor
Raznolikost evrovizijskih skladb in uporaba jezika. Foto: Viberate

Pretočnost za drugi predizbor

Evrovizija 2022 drugi predizbor
Pretočnost skladb za drugi predizbor. Foto: Viberate
Evrovizija 2022 drugi predizbor
Raznolikost evrovizijskih skladb in uporaba jezika. Foto: Viberate

Kako so ustvarili finalno lestvico?

Viberate je vse finaliste (teh je 25) razvrstil po njihovih pretočnih številkah in za vsakega uporabil sistem evrovizijskih točk, torej od 1 do 12. V vsaki državi je najbolj pretočna skladba prejela 12 točk, druga najbolj pretočen 10 točk, nato 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 in 1 točka (najmanj pretočna). Kot je bilo pričakovano, so nacionalni predstavniki v svoji državi prejeli največ pretočnosti. Toda države niso mogle glasovati za svojega predstavnika … To pravilo velja tudi na Evroviziji!

Ob tem je zanimivo, da avstrijski predstavnik (LUM!X feat. Pia Maria – Halo) uživa največjo popularnost med sodelujočimi državami, kar pomeni, da bi ga lahko okronali za letošnjega velikega »Zmagovalca Spotifyja«. Toda na koncu se Avstrija ni uvrstila v finale …

Če bi torej pretočna predvajanja spremenili v glasove … bi na koncu slavila FINSKA. Nato sledijo Italija, Ukrajina, Velika Britanija, Češka, Francija, Grčija, Portugalska, Švedska in Poljska.

Evrovizija 2022
Evrovizijske kandidatke v pretočnih številkah. Foto: Viberate

Na drugi strani evrovizijske STAVNICE na prvo mesto uvrščajo Ukrajino. Med prvo peterico pa so tu še Švedska, Italija, Velika Britanija in Španija. Finska, ki ji na Spotiyfju po pretočnosti kaže najbolje, se na stavnicah za finalni večer vrti okrog 14. oziroma 15. mesta! Bo sledil preobrat, ali pač ne?

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
4
+1
3
+1
2
+1
0
+1
6
+1
1
Twitter
Back to top button