INTERVJUJI

Uresničile so se mi dolgoletne sanje, pravi Laura Menard

Kdo je simpatična nova mlada pevka na slovenski glasbeni sceni? 24- letna mladenka iz Logatca po imenu Laura Menard je na slovensko glasbeno sceno dodobra zajadrala letošnje leto s svojo pesmijo Kakor solzi v morju, a na njej aktivno že deluje vrsto let.

Poleg prepevanja v zasedbi Navihanke, je sodelovala pri marsikaterih pevskih projektih, doštudirala glasbeno pedagogiko in leta 2019 sodelovala kot finalistka na Slovenski noti 2019.

Laura MenardFoto: Osebni album

Laura, letošnje leto si izdala svojo prvo samostojno pesem Kakor solzi v morju. Si kaj ponosna nase, ko so se ti uresničile tvoje dolgoletne sanje?
Res je! Z največjim veseljem in zadovoljstvom lahko povem, da sem sedaj prav za res stopila na samostojno pevsko pot in da imam končno izdelek, ki je samo moj in s katerim se lahko predstavim ljudem. Seveda so se mi uresničile dolgoletne sanje! Vem, da je že mnogokrat izrečeno, da nekateri o takih stvareh sanjamo že od malega, vendar to drži. Kot mala punčka sem sanjala o odrih in te sanje se sedaj počasi uresničujejo in vsakič znova, ko stopim na oder, sem vesela, da imam to priložnost.

Zaupala si, da je pesem kakopak ljubezenska. Iz kje si črpala idejo za pesem? Si tematiko besedila pesmi sugerirala avtorju pesmi Alexu Volasku?
Načeloma sem Alexu prepustila proste roke, saj mislim, da ima umetnik največjo možnost za uspeh, če pred njega postaviš prazno platno. Sem pa mu namignila na nekaj različnih tem, o katerih sem čutila, da bi rada predajala sporočilo ljudem skozi glasbo, in Alex je izbral tisto, ob kateri je dobil navdih.

Pred kratkim je zdala novo pesem z naslovom Življenje je lepo.Foto: Osebni album

Na Radio94 si zaupala, da pesem govori o dveh posameznikih, ki se imata rada in se nato izgubita. In sedaj malce provokativno – je besedilo avtobiografsko?
(smeh) Ne, besedilo ni avtobiografsko! Morda pa bi o tem morali povprašati avtorja besedila. (smeh)

Pesem si želela predstaviti na letošnjih Melodijah morja in sonca, ki so bile na žalost odpovedane. Se boš na ta festival kdaj poskušala uvrstiti še s kakšno novo pesmijo?
Ja, seveda! Upam, da se bo naslednje leto festival Melodije morja in sonca izvajal in da na njem predstavim novo pesem.

Letošnje leto pa si zaključila študij glasbene pedagogike in ni neznano dejstvo, da želiš poleg pevskega dela delati kot učiteljica glasbe v osnovni šoli. Letošnjega prvega septembra si se zaposlila kot učiteljica. Kaj ti bo poklic učiteljice glasbe nudil za tvoje delo kot pevke in obratno?
Ja, res je. Trenutno sicer še ne poučujem glasbe, vodim pa šolske pevske zbore. Ko pa se zaposlim kot učiteljica glasbe, pa mislim, da mi bo to veliko pomenilo pri spoznavanju samega sebe in pri spoznavanju različnih vokalov in osebnosti. Vsak otrok je svoj izziv za učitelja in, tako kot se otrok, se tudi sam pri vsakem posebej naučiš veliko novega. Ljudje smo ustvarjeni tako kompleksno, da ne bomo nikjer in nikdar našli samo ene poti, ki bi delovala pri vseh. Poklic pevke pa mi pri mojem delu ogromno pomaga – kar hitro lahko s svojim glasom pritegnem otroke, njihovo pozornost in zanimanje. Veliko mi pomaga pri samih urah, kjer pogosto prepevamo ter izražamo čustva in dogajanja skozi petje. Znati peti je ogromen plus v mojem poklicu!

Trenutno sicer še ne poučuje glasbe, vodi pa šolske pevske zbore.Foto: Osebni album

Na začetku letošnjega leta pa se je na tvojem kanalu na medmrežju znašlo kar nekaj tvojih priredb tujih pesmi, npr. Don’t start now in Minut’ srca tvog, katere si ustvarila z založbo Art Music Records. Kako izbiraš pesmi, katere prirediš?
Na sodelovanje v studio session-u za pesem Don’t start now me je povabil kar lastnik založbe Art Music Records, Roman Sarjaš, saj je imel dober občutek, da bi se lahko karakterno in vokalno odlično ujela z ekipo glasbenikov, s katerimi smo snemali. Za mojo drugo uradno priredno pa sem izbrala pesem Minut’ srca tvog, saj mi je glasba skupine Magazin zelo pri srcu. Poleg tega sem se želela predstaviti še v nekoliko drugačni luči – najprej v pop-dance glasbi v angleškem jeziku, nato pa še v hrvaškem. Seveda pa je moj cilj ustvarjanje slovenske glasbe, na kar sem opozorila s svojim prvencem.

In seveda sedaj nas še zanima – ali boš priredila še kakšno pesem ali se sedaj usmerjaš bolj v izdajanje avtorskih pesmi?
Definitivno se bolj usmerjam v izdajanje avtorskih pesmi. V njih se bolj najdem in jih začutim drugače kot v priredbah. Želja je, da izdam čim več avtorskih pesmi in se tako predstavim ljudem.

Na lokalnih medijskih portalih, kjer si letošnje poletje podala kar nekaj intervjujev, je moč zaslediti naslove »Laura se podaja na samostojno pot!«. In ne moreva mimo tega, da si kar nekaj let sodelovala v zasedbi Navihanke. Sedaj ta del kariere zaključuješ in si že lep čas na samostojni poti. Je bilo za to potezo potrebno dosti poguma? Kako dojemaš svoj prehod iz dela v skupini na solo pot?
Te odločitve seveda nisem sprejela iz danes na jutri. Po dolgem premišljevanju o tem, česa si v življenju res želim, sem se odločila za samostojno pot. Naj omenim, da ko sprejmeš tako odločitev, ta ne vpliva samo nate, ampak tudi na skupino. Zato sem se o vsem tem dobro pogovorila tudi z dekleti iz skupine. Ta prehod iz dela v skupini, kjer je menedžer poskrbel praktično za skoraj vse, kar se je potrebovalo, da je skupina delovala in ustvarjala, pa morda ni bil najlažji. Tu spoznaš, da je zadaj ogromno stvari, za katere moraš potem poskrbeti sam. Tudi finančna plat te zgodbe je vsakokrat vprašljiva. Včasih se pogovarjam z ljudmi o svojem delu, kjer velikokrat naletim na vprašanje o denarju – v smislu – kdo financira nastanek pesmi in videospota, kako potem pesem pride na radio itd. Večina ljudi misli, da so te stvari brezplačne, oziroma mislijo »saj to ti oni plačajo, a ne?«, jaz pa se vedno nasmejim in vprašam »kdo pa so to, oni?«. Seveda jim potem vse razložim, saj razumem, da o teh stvareh ne vejo veliko. Še sama nisem, dokler nisem šla na svoje!

Definitivno se bolj usmerjam v izdajanje avtorskih pesmi, pravi Laura.Foto: Osebni album

Ker ta intervju berejo najbolj zvesti in zveste oboževalci ter
oboževalke Eme in Evrovizije v Sloveniji, ki te mogoče najbolje poznajo s
Slovenske note 2019, še zadnje vprašanje. Se boš kdaj predstavila na
Emi? Imaš željo sodelovati na tej panevropski medijstvi stvaritvi in
kakšno imaš mnenje o evrovizijskem dogajanju?

Ja, želja je
ogromna! Je pa res, da me sodelovanje na Emi v teh koronskih časih ne
mika tako zelo kot sicer. Vsak izvajalec bi si želel tisto pravo
izkušnjo na Evroviziji, z ogromnim odrom in veliko ljudmi pod njim,
česar pa nam morebitna zmaga na Emi trenutno ne mora zagotoviti. V
vsakem primeru pa me v nekaj letih lahko pričakujete na odru Eme, če bom
dobila priložnost sodelovanja na festivalu. Evrovizijskega dogajanja
pa, če sem iskrena, trenutno ne spremljam dovolj, da bi o tem lahko
podala mnenje. Zato pustimo to za kdaj drugič.

Laura Menard

Katero je tisto zabavno dejstvo o tebi, za katerega bi si želela, da bi ga vsi, ki spremljajo tvoje delo, poznali? Imaš kakšno zabavno skrivnost o sebi?
Hmm, a ni smešno, da ko te nekdo vpraša o nečem takem, se nikoli ne spomniš nič pametnega? (smeh) Meni se je vedno zdela zabavna zgodba, ki sta mi jo pripovedovala starša. Ko sem bila še majhna, smo imeli v avtu nekaj kaset, ki smo jih (zaradi mojih zahtev) morali poslušati ves čas. In sicer, to so bile kasete od Nuše Derenda, Darje Švajger, Alenke Godec in hrvaške pevke Danijele. Ker pa smo jih morali poslušati ves čas, sem jih seveda znala že na pamet, tako da v avtu radia od takrat dalje nismo več potrebovali. (smeh) Zabavna skrivnost? Ni ravno skrivnost (in če bi bila, bi najbrž to tudi ostala), je pa zabavno dejstvo o meni. Vsako jutro, ko vstanem, sem strašno nerodna. Udarjam se ob pohištvo, se vrtim in izgubljam ravnotežje. Meni sicer ni najbolj zabavno, definitivno pa zabavam ostale doma.

In za konec še, kaj pripravljaš za letošnjo jesen?
Pred kratkim sem izdala mojo novo pesem z naslovom Življenje je lepo, v kateri sem sodelovala s pevcem in avtorjem besedila in glasbe Damirjem Kovačićem. Videospot je že ugledal luč sveta in je dostopen na spletnem portalu YouTube, pesem pa seveda že lahko slišimo na radijskih postajah.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button