EMA

Saška pred Emo 2020: Nastop bo vsekakor kvaliteten in zanimiv

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Tokrat je na vrsti Sašo Matajič, ki se predstavlja pod imenom Saška in ki si je vstopnico za Emo pripela preko spletnega izbora Ema Freš in ki jo glasba spremlja že od otroštva, saj prihaja iz glasbene družine.

Saška o načrtih za prihodnost

“Skupaj z ekipo načrtujemo izdati čim več avtorskih skladb, se z njimi
predstaviti javnosti in naše delo promovirati tudi na čim več lastnih
koncertih, kjer bi se podali predvsem v modernejši pop-rokovski slog s
pridihom soula, saj se v teh žanrih najbolje počutim.

Pomembno mi je, da
gre glasba naprej s časom, se modernizira, vendar mi je prav tako
pomembno, da ohrani dušo (npr. pri soulu).”

Saška

“Že zelo zgodaj sem se navdušila nad petjem in violino, s katero sem zaključila nižjo glasbeno šolo in Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru. Pri 16 letih sem začela obiskovati ure petja pri mentorici Karin Zemljič, s katero še vedno sodelujem. V letu 2017 sem začela peti kot spremljevalni vokal pri pevki Alyi, v letu 2018 pa v enaki vlogi še pri Nini Pušlar, Urošu Periću, Nuši Derenda, Nipketu … 2019 sem pela spremljevalne vokale tudi na državni proslavi ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu. Pred kratkim sem se odločila začeti še svojo samostojno pot. Ema Freš se mi je zdela več kot odlična priložnost za začetek samostojne poti mladega izvajalca, zato sem se tudi odločila, da se s skladbo Še kar lovim tvoj nasmeh avtorjev Matica Mlakarja in Jureta Skaze prijavim nanjo. To se je izkazalo za dobro odločitev, ker sem zmagala in tako dobila vstopnico za Emo 2020,” je v uvodu dejala mlada glasbenica.

Saška na odru Eme Freš 2020.Foto: Adrian Pregelj

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
Na Emo 2020 sem se uvrstila z zmago na Emi Freš. Ni znano, če me je na Emo poslala žirija ali gledalci, me je pa v vsakem primeru zelo presenetilo, ker tega res nisem pričakovala. Šele zdaj, ko so priprave v polnem teku, sem se začela zavedati, da me dejansko čaka nastop v tekmovalnem delu Eme.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Sem mlada pevka, ki ima sanje in je za uresničitev pripravljena garati. Da se glasbeno udejstvujem mi je res zelo pomembno, saj je celo moje življenje že od otroštva naprej naravnano v glasbo. In to, da se kažejo rezultati (že dobri dve leti pojem spremljevalne vokale raznim znanim slovenskim izvajalcem – Nina Pušlar, Alya, Uroš Perić, Nuša Derenda, Nipke … -, zdaj še nastop na Emi), mi res ogromno pomeni. In vsem tistim, ki dvomijo vame ali so celo nesramni preko družbenih omrežij, bi samo rada povedala, da sem samo navadno dekle, ki dela to, za kar živi, tako kot vsi ostali. Vsak si želi uspeti, vsak sanja. Enkrat nam je nekdo bolj všeč, drugič nekdo manj. Privoščim vsem svojim sotekmovalcem, da se odrežejo po svojih najboljših močeh, da jim uspe, kot si tudi sama za sebe želim. Vsi vlagamo v ta nastop vse, kar je v naših močeh in vsi si enako zaslužimo biti tu, kjer smo.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Za sebe bi rekla, da je tisto, kar pri meni največ odraža, iskrenost. Vedno izhajam iz sebe, iz svojih pravih čustev, občutij in to se ne bo spremenilo. In po mojem mnenju to največ šteje. Konec koncev ni vse v skladbi, ki jo izvajaš, ampak je veliko na tem, kako jo izvedeš.

O čem govori vaša skladba za Emo?

“Skladba
Še kar lovim tvoj nasmeh govori o neusojeni ljubezni, ki za sabo pusti
razne spomine, neizpolnjene obljube, hkrati pa neko upanje za
prihodnost. Po mojem mnenju tema, v kateri se lahko najde vsak človek.”

Kaj so/bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
V prvi vrsti bom iskrena in bom poskusila ljudi prepričati s svojim nastopom, pridružila pa se mi bosta še plesalca Klara Lainšček in Marko Sivka iz plesne šole Pingi.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Nastop bo vsekakor kvaliteten in zanimiv. Nanj pa se pripravljam s pevskimi, plesnimi vajami …

Vedno izhajam iz sebe, iz svojih pravih čustev, pravi Saška.Foto: Gašper Pintarič

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozremo nazaj?

“Najljubša
evrovizijska pesem: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois. Od naših
predstavnikov pa sta me najbolj navdušila Zala in Gašper, ki se nista
ozirala na nikogar, na nobene negativne komentarje in sta sledila sebi.”

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem tekmovanju?
O tem sicer ne razmišljam preveč, se raje osredotočam na ta nastop, bi se pa vsekakor potrudila po svojih najboljših močeh! Konec koncev bi to bil res vrhunec, kakršnega ne doživi vsak glasbenik v svoji karieri.

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2020?
Izdala bom čim več avtorskih skladb, pripravljala koncerte, se čim bolj glasbeno udejstvovala in rasla.

Pesem Evrovizije spremlja že od otroštva, odkar se spomni v bistvu.Foto: Gašper Pintarič
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button