Popevka 2021: Kantavtor Balladero svoje upe polaga na 'marelice'

11. septembra se bo na TV Slovenija odvila letošnja Popevka, na kateri se bo predstavilo ducat tekmovalcev, ki se bodo potegovali za številne nagrade. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Kot prvi bo na oder stopil Dominik Bagola, ki ustvarja pod imenom Balladero in ki stavi na popevko Marelice.

Popevka 2021: 1. Balladero - MareliceFoto: Aljoša Bagola

Dominik Bagola - Balladero je prekmurski kantavtor mlajše generacije, ki v svojih skladbah združuje čustveno baladno liričnost s prvinami rocka in bluesa, odtenki sodobnega popa in tudi primesmi panonskega melosa. Širšo javnost je opozoril nase s ploščama Club Deuce in Perfect You (plošča leta 2016 po izboru 24ur.com). Sodeloval je z domačimi in mednarodnimi producenti, med drugim z Uwejem Bossertom (kitarist skupine Reamonn) in drugimi glasbeniki. Njegova največja uspešnica je skladba Zlati časi, ki je bila najbolj predvajana skladba na Valu 202 v letu 2016. Izdal je tudi dva singla Če bi in Še živim z Jadranko Juras in nedavno tudi skladbi Ponesi me ter Drugačen svet, pri katerih je sodeloval s priznanim producentom in glasbenikom Žanom Serčičem. Kot instrumentalist in pisec skladb se je ustvarjalno povezal z Nano Milčinski, Werefox, Thomas March Collective, Urško Majdič in drugimi, napisal je avtorsko glasbo za predstavo Striček Vanja in 12 šopkov ljubezni, ki je bila premierno izvedena na festivalu Ex-Ponto, vrsto let je deloval kot bobnar mednarodno priznane rock zasedbe Psycho-Path. Leta 2019 je z Jadranko Juras izdal godalno balado Še živim, ki ji je sledila še intimna balada v solistični izvedbi Ponesi me. Avgusta 2020 je kot osrednji gost s svojim izbranim opusom skladb nastopil s Slovenskim mladinskim orkestrom in gostoma Emkejem ter Jadranko Juras na Festivalu Ljubljana.

Dominik Bagola - Balladero je prekmurski kantavtor mlajše generacije.Foto: Aljoša Bagola

O glasbenem Vrtiljaku v okviru Poletnega orkestrskega kampa

Vrtiljak, sklop dveh ekskluzivnih koncertov z začetkom na festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju ter svečanim zaključkom v okviru Festivala Ljubljana, je predstavil novo edicijo Poletnega orkestrskega kampa, ki združuje mojstrske delavnice in odpira vrata mladim glasbenikom v raznolik svet glasbenih žanrov in pridobivanja odrskih, snemalnih izkušenj ter sodelovanja z že uveljavljenimi glasbenimi imeni. Lani je bil osrednji gost Vlado Kreslin, letos Dominik Bagola - Balladero. S tem mladim glasbenikom pod vodstvom kariernega centra Triplebridge širijo obzorja, jim dajejo vpogled v svet glasbenega posla in jih na različne izzive pripravljajo na neposredne izkušenje koncertnih odrov in raznovrstnih glasbenih sodelovanj, ki sežejo onkraj žanrov ali omejevanja na zgolj klasični repertoar. V letošnjem glasbenem programu so se tako razgibanemu Balladerovem opusu izbranih skladb pridružila dela klasičnih mojstrov kot so Nielsen, Bizet, Larsson in Šostakovič.

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Facebook

Twitter