POPEVKA

Popevka 2021: Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet stavijo na Pusti me

11. septembra se bo na TV Slovenija odvila letošnja Popevka, na kateri se bo predstavilo ducat tekmovalcev, ki se bodo potegovali za številne nagrade. Vse izvajalce, tako kot vsako leto, tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Drugi po vrsti so tu Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet, ki stavijo na pesem Pusti me.

Je prejemnik bronastega grba MOC za izjemne izvajalske in ustvarjalne dosežke.Foto: Facebook Goran Bojčevski

Goran Bojčevski, magister klarineta in skladatelj, je končal magisterij summa cum laude na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu, pri profesorju Aloisu Brandhoferju, nekdanjem prvem klarinetistu dunajskih in berlinskih filharmonikov. Zadnjih 15 let nastopa po odrih po vsej Evropi. Začetki segajo v sodelovanje s skupino TerraFolk, kasneje pa je hitro izumil svoj lasten slog in ga poimenoval Balkan Nuevo. Več kot uspešno ga predstavlja v različnih izvedbah in v sodelovanju z raznimi svetovnimi zvezdami.

Nekaj njegovih najodmevnejših dosežkov: nastopal je kot solist s simfoniki RTV Slovenija (ob predaji predsedovanja EU Slovenije Franciji), solist Bläserphilharmonie Salzburg, koncert ob otvoritvi Evropske Jazz konference z Bojanom Z.,oktobra 2018 je napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleti 2018 je razprodal vse večje festivale, med drugim tudi Festival Ljubljana, Ohridsko leto in Theatter am Spittelberg na Dunaju.

Glasbenica Aleksandra IlijevskiFoto: Facebook Aleksandra Ilijevski

Aleksandra Ilijevski

Od
majhnega je rada pela, spoznavala različne glasbene žanre prek očeta,
ki je bil pravi zbiralec glasbe.

Pred več kot desetimi leti, leta 2009, je začela objavljati posnetke
na Youtube, preko katerega jo je nekaj let kasneje kontaktiral Rok
Vilčnik in povabil k sodelovanju z Markom Gregoričem pri skladbi
Metulji. Tako je oživela prva pesem glasbene skupine Pliš, v kateri
deluje še danes.

Bojčevski je tudi skladatelj, njegov ustvarjalni opus je impresiven. Sklada za klarinet, godala in tudi za simfonične orkestre – 2 njegovi skladbi sestavljata obvezni kurikulum na Mozarteumu. Svoje najobsežnejše delo, Balkanski portete, je posnel s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, leta 2015. Sklada za reklame, dokumentarne filme. Prav tako je napisal dva baleta, ki sta doživela ogromen odziv, Helium in Derviš in Smrt, ki je bil leta 2017 nominiran za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Z baletom je napolnil dvorano Lisinski. Leta 2017 je bil povabljen k projektu Bläserphilharmonie Salzburg, njegovo delo Nostalgie je dirigiral maestro Glenn Price, ki ga je z navdušenjem predstavil še ameriškemu občinstvu, tako je leta 2017 doživel premiero v ZDA. Njegove skladbe so bile izvajane v Evropi, ZDA in Južni Koreji. Na povabilo RTV Slovenije je posnel svojo tretjo zgoščenko, ki je trenutno v produkciji.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button