EVROVIZIJA

Kaj trenutna epidemiološka slika pomeni za Pesem Evrovizije 2021?

Čeprav se je nova evrovizijska sezona pričela 1. septembra, je še vedno več vprašanj kot odgovorov. Trenutna epidemiološka slika v Rotterdamu, ki naj bi 18., 20. in 22. maja 2021 vendarle gostil Pesem Evrovizije 2021, niti slučajno ni optimistična!

Situacija v zvezi s koronavirusom je dramatična.Foto: Pixabay

Restavracije, kavarne in nočni klubi so v Rotterdamu zaprti. Gledališča in koncertne dvorane lahko sprejmejo največ 30 ljudi, pa še te dogodke se lahko v zadnjem trenutku prepove (odvisno od situacije). Prepovedanih je tudi večino prireditev. Prav tako se lahko potuje samo, če to nujno potrebno, na javnih površinah se zaenkrat ob obvezni distanci svetuje uporaba zaščitnih mask, pa še to se nagiba k obvezni uporabi mask.

Trenutno so skoraj po vsej Evropi prepovedane velike prireditveFoto: Pixabay

V Rotterdamu največ 44 držav

Trenutna številka sodelujočih držav se tako vrti okrog številke 41, v
najboljšem primeru pa bi se lahko povzpela do številke 43, in sicer da se na evrovizijski oder
vrneta Madžarska, ki je bila na pavzi letos in Turčija, ki že dlje časa odklanja sodelovanje (nazadnje je ta država sodelovala na izboru leta 2012). Evropska zveza radiotelevizij (EBU) je že pred časom sporočila, da je/bo
na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2021 prostora za maksimalno 44 držav.

Glede na vse ukrepe, ki trenutno veljajo, bi po scenariju, ki ga je pred mesecem dni objavila zveza EBU, obveljal najslabši scenarij D: “Če bi se Nizozemska v tem času znašla na rdečem seznamu, bi Evrovizija potekala brez občinstva in brez kakršnih koli aktivnosti v Rotterdamu. Vsi nastopači bi zapeli v studiu nacionalne televizije, torej podobno, kot bomo videli prvič na Otroški Evroviziji 2020.” Kljub temu se vse sodelujoče nacionalne televizije pripravljajo na ta največji glasbeni dogodek, ki se bo zgodil – tako zveza EBU – v vsakem primeru. Devetnajst držav, med njimi tudi Slovenija, bo na glasbeno tekmovanje poslalo istega predstavnika, kot je bil planiran za letošnje leto. Trinajst držav bo preko nacionalnega izbora izbralo novega predstavnika, šest držav se še ni odločilo, na kakšen način bodo izbrali glasbenika, tri države pa se celo še odločajo, ali bodo sodelovale ali ne.

Če bi bila Evrovizija danes, bi veljal scenarij D.Foto: NPO/NOS/AVROTROS
RotterdamFoto: Pixabay

Če pogledamo še države krog nas … Italija bo dala priložnost zmagovalcu Sanrema 2021, avstrijski predstavnik 2020 Vincent Bueno pa bo dobil, kot pri nas Ana Soklič, še eno priložnost. Hrvaška radiotelevizija se je znova odločila za Doro 2021, ki se bo v najboljšem primeru zgodila 13. februarja 2021 v Opatiji, Srbija in Severna Makedonija se še odločata, Bosna in Hercegovina ter Črna gora pa sta že sporočili, da ju na Evrovizijo v Rotterdam ne bo.

Kljub temu, da trenutne nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnja pomlad, nacionalne televizije sledijo smernicam zveze EBU. Velik pokazatelj bo tudi bližajoča Otroška Evrovizija, kjer se bo 29. novembra v Varšavi (v televizijskem studiu) predstavilo (le) 13 držav, in sicer: Armenija, Belorusija, Francija, Gruzija, Kazahstan, Malta, Nizozemska, Rusija, Srbija, Španija, Ukrajina in Poljska. Vsi sodelujoči predstavniki bodo svojo pesem zapeli v ‘domačem’ studiu, torej iz države iz katere prihajajo. Če se bo ta način izkazal za sprejemljivega, ga bomo (glede na trenutno stanje) po vsej verjetno videli tudi ob izboru v Rotterdamu  2021.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button