ROTTERDAM 2021

Rotterdam 2021: Zmagoslavje za Italijo in rock zasedbo Måneskin

Prepričljiva zmaga

Po vseh peripetijah in po odpovedi Pesmi Evrovizije 2020 je tokrat v Rotterdamu vendarle napočil čas za novo zmagoslavje. Glasbeni strokovnjaki in gledalci iz 39 sodelujočih držav so v sklepnem dejanju, napetem velikem finalu skupaj odločili, da je najboljša evrovizijska pesem 2021 Zitti E Buoni, ki jo je odpela rock zasedba Måneskin.

Letošnje evrovizijsko tekmovanje je prvič v 65-letni zgodovini potekalo pod strogimi protikoronskimi ukrepi. Vsaka delegacija je bila namreč v svojem mehurčku. Tekmovalci so bili strogo ločeni od preostalih akreditiranih oseb. Ni bilo nobenih medsebojnih druženj, prav tako nastopajoči niso smeli uporabljali niti javnega prevoza, ki je bilo v času Pesmi Evrovizije, tako kot ponavadi, v Rotterdamu brezplačno. Testiranja na covid-19 so potekala na 48 ur, v dvorano pa je šel lahko le tisti, ki je bil negativen na koronavirus. Prav tako so bile na vsakem koraku obvezne maske, pa še to izključno FFP2.

Po izjemni glasbeno-plesni uvodni točki in pozdravu z zastavami je vse skupaj najprej pozdravila voditeljska četverica Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager. Slednja, ki je visoka skoraj dva metra, je letos pritegnila največ pozornosti, saj se je rodila kot moški, danes pa je ena najbolj znanih lepotnih vplivnic.

Tudi na letošnjem evrovizijskem izboru so bile sicer v ospredju ženske, saj je bilo tu, če gledamo vseh 39 sodelujočih držav, kar 17 pevk. Nato so sledili pevci, teh je bilo 13. Poleg tega smo slišali še osem skupin oziroma sodelovanj ter en duet.

Kar se v skladbah tiče uporabe jezika je prevladovala angleščina. V pesmih je bila uporabljena 21-krat. Kombinacija angleščine in drugih jezikov je bila uporabljena 7-krat, neangleških pesmi je bilo osem, dvojezičnost pa so uprabile tri države.

Voditelji Evrovizije: Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager. Foto: EBU / Eurovision.tv

Od 6. aprila, ko so se začele prve priprave v rotterdamski areni Ahoy in vse do 22. maja (do pričetka finala) so skupaj opravili več kot 50.000 testov na covid-19. Od tega je bilo pozitivnih oseb do 20. maja le 16. Žal sta bila med njimi tudi dva evrovizijska glasbenika, in sicer zmagovalec Pesmi Evrovizije 2019, Nizozemec Duncan Laurence ter še en član islandske zasedbe Daði & Gagnamagnið. Ravno zaradi tega smo pri tekmovalni Islandiji med prenosom gledali posnetek iz druge vaje, ki se je kot rezerva snemala.

Kaj pa pesmi? Finalni večer je otvorila Ciprčanka Elena Tsagrinou s skladbo El Diablo, s katero je povzročila kar nekaj vroče krvi. S Karmo je sledila albanska predstavnica Anxheli Peristeri, nato pa bila tu Izraelka Eden Alene s skladbo Set Me Free. Čeravno je belgijska zasedba Hooverphonic v pesmi prepevala The Wrong Place, so bili ta večer zagotovo na pravem mestu. Peta po vrsti je nastopila ruska ženska Manizha s skladbo Russian Woman. Nato je bil čas za prvo favoritkinjo, in sicer pevko Destiny (Je Me Casse), ki je za Malto že okusila evrovizijsko zmago, saj je leta 2015 slavila na Otroški Evroviziji. Portugalska, ki ji je znova uspel preboj v finale, je stavila na The Black Mamba ter skladbo Love Is On My Side. Tik pred prvo pavzo pa so bile tu še Sanja Vučić, Ivana Nikolić in Ksenija Knežević iz zasedbe Hurricane, ki so s pesmijo Loco Loco privabljale tudi poglede.

Srbija (21. mesto) je bila edina od bivše skupne države v finalu Foto: EBU/Thomas Hanses
Gjon’s Tears – Tout l’Univers (3. mesto). Foto: EBU/Thomas Hanses

Zatem je sledila Velika Britanija, ki – roko na srce – zadnja leta na evrovizijskem odru ne blistu ravno. Tokrat so na glasbeni oder poslali Jamesa Newmana, ki je odpel skladbo Embers. Mnogo bolje so izbrali Grki! Z zadnjim plesom (Last Dance) je navdušila Stefania. Drugi favorit je prepeval o ljubezni – Švicar Gjon’s Tears je skladbo Tout l’Univers zapel v francoskem jeziku.

Tako kot v drugem predizboru smo tudi tokrat pri islandski zasedbi Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ (10 Years). Vse kar si bomo zapomnili pri španskem predstavniku Blasu Cantu, ki je stavil na balado Voy A Querdarme, je bila velika luna v ozadju, pesem pa tudi na stavnicah ni blestela. Moldavija je tokrat za avtorja skladbe izbrala mojstra Evrovizije, Phillippa Kirkorova, ki je za Natalio Gordienko napisal pesem Sugar. Nemčija je letos izbrala Jendrika in skladbo I Don’t Feel Hate. Finska pa je za nastop na široko odprla denarnico, saj smo v času nastopa skupine Blind Channel (ob pesmi Dark Side) videli pravi pirotehnični spektakel.

Finska (6. mesto) je predstavila pravo pirotehnično točko Foto: EBU/Thomas Hanses
Måneskin – Zitti E Buoni (1. mesto). Foto: EBU/Thomas Hanses

Tretji sklop je začela Victoria iz Bolgarije, ki je pesem Growing Up is Getting Old odpela na plavajoči skali. Takoj zatem so nas v diskoteko povabili litovski predstavniki The Roop (Discoteque). Sledil je nastop še enih favoritov za zmago. V elektrofolk ritmih je ukrajinska skupina Go_A svojo pesem Shum zapela v nacionalnem jeziku. Nato je bil čas za še eno favoritkinjo – Barbaro Pravi, ki nas je skladbo Voilà popeljala v zlata leta francoskega šansona. Azerbajdžan je svoje upe položil na Efendi in pesem Mata Hari. Sledil je Norvežan Tix, ki se je predstavil s skladbo Fallen Angel. Angeli in hudiči so sploh še kako radi prisotni na Evroviziji, kajne?! Gostitelji so letos izbrali skladbo Birth of a New Age, ki jo je nič kaj uspešno predstavil Jeangu Macrooy.

Tik pred koncem je napočil čas za največje favorite – italijansko rock zasedbo Måneskin, ki je zmagala na Sanremu 2021 in ki je prepevala Zitti E Buoni (Bodi tiho in se obnašaj). Švedsko je tokrat z glasovi (Voices) zastopal Tusse. Čisto na koncu pa je za San Marino nastopila še Senhit, kateri se je pridružil zvezdniški raper Flo Rida.

Francija je tokrat z Barbaro Pravi osvojila drugo mesto. Foto: EBU/Thomas Hanses

Strokovna komisija

In kako je glasovala slovenska žirija, ki so jo sestavljali glasbeniki Maja Keuc, Nuša Derenda, Raay, Bojan Cvjetićanin in Boštjan Grabnar? 1 točko so dali Izraelu, 2 Franciji, 3 Grčiji, 4 Finski, 5 Malti, 6 Belgiji, 7 Švici, 8 Rusiji, 10 Islandiji in velikih 12 Italiji.

Nato pa se je med šov programom, glasbenimi točkami, ki so bile obarvane evrovizijsko, pričel najbolj napeti del glasbenega tekmovanja. Najprej je bilo tu kakopak telefonsko glasovanje, po seštevku glasov s strokovnimi komisijami, ki so dan prej oddale svoje točke, pa je sledilo sporočanje točk vseh iz 39 sodelujočih držav. Najprej so glasove sporočile strokovne komisije vseh nacionalnih televizij, ki so po skupnem seštevku na prvo mesto postavile Švico (267 točk), na drugo Francijo (248 točk) in na tretje Malto (208 točk).

Strokovne komisije so prispevale vseh 50 % glasov. Foto: EBU / Eurovision.tv

Kako pa so točke oziroma glasove razdelili slovenski gledalci? Ena točka je šla Rusiji, dve Norveški, tri Islandiji, štiri Finski, pet Švici, šest Franciji, sedem Ukrajini, osem Grčiji, 10 Italiji ter 12 Srbiji.

Za konec pa so svoje povedali še gledalci in poslušalci evropskih radioteleviziji. Skupni seštevek (50:50) je na koncu prinesel novega zmagovalca. Evrovizijska karavana se prihodnje leto seli v sosednjo Italijo, saj je tokrat vse skupaj še najbolj prepričala rock zasedba Måneskin, ki je stavila na skladbo Zitti E Buoni. Rockovska zasedba prihaja iz Rima, sestavljajo pa jo vokalist Damiano David, kitarist Thomas Raggi, bobnar Ethan Torchio ter basistka Victoria De Angelis. Kot kaže bodo prihodnje leto vse poti vodile v Rim …

Pesem Evrovizije 2021 je osvojila Italija Foto: EBU / Eurovision.tv
Zmagovalka 65. Pesmi Evrovizije je Italija! Foto: EBU/Thomas Hanses
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button