EVROVIZIJA

Rotterdam 2021: Kako mimo so, če sploh, udarile stavnice in napovedi?

Namesto, da bi se bolj kot ne posvečali skladbam in njihovim zgodbam, nas vse skupaj zadnja leta zanimajo (le še) napovedi in stavnice. In glede na to, da je imamo nove evrovizijske zmagovalce, italijansko rock zasedbo Måneskin, lahko za zaključek preverimo, kako natančne so bile napovedi v novinarskem središču ter kako je bilo s stavnicami.

Kar se tiče končnega ESC rezultata se stavnice vsaj glede prvega in drugega mesta, torej Italije in Francije, niso zmotile. Nekoliko odstopa Švica, ki je na koncu osvojila boljšo pozicijo. Slabša pa je bila Malta, ki je bila na koncu sedma. Stavnice so ji napovedale TOP 5.

Če najprej pogledamo razvpite angleške stavnice … te so nekaj minut pred pričetkom finala
napovedale, da bo slavila Italija. Neusmiljene angleške stavnice so na drugo mesto postavile Francijo, nato so sledile Malta, Ukrajina in Švica.

Kaj
pa napovedi v novinarskem središču? Te so na prvo mesto postavile Francijo, nato pa so si sledile Italija, Grčija, Malta in kot peta je bila tu Švica.

Pesem Evrovizije 2021: Na koncu je slavila Italija!Foto: EBU / Eurovision.tv

Tako na stavnicah kot v napovedih sta si prvo oziroma drugo mesto izmenjevali Italija in Francija. Malce več prerivanja je bilo za tretje mesto.

Nekaj odstopanj oziroma zamikov na vseh lestvicah lahko brez slabe vesti pripišemo k
sosedskemu in kakopak ‘prijateljskemu’ glasovanju, kot je npr.
Ciper-Grčija. Seveda pa je tu kot vedno še strokovna javnost … ter vse bolj prisotna mlajša evrovizijska publika, ki ima
nekoliko drugačen okus od (tradicionalne) starejše.

Če gremo še korak dlje lahko vidimo, da so na koncu na najvišjih pozicijah krožile iste države. Odstopanj od je stavnic ni bilo veliko, z izjemo Islandije in Malte. Strokovne žirije so se odločile takole: 1. Švica (267 glasov), 2. Francija (248 glasov), 3. Italija (206 glasov), 4. Islandija (198 glasov) in 5. Ukrajina (97 glasov). Občinstvo je glasovalo takole: 1. Italija (318), 2. Ukrajina (267), 3. Francija (251), 4. Islandija (267) in 5. Švica (165 glasov).

Končni seštevek je s 524 točkami prinesel zmago Italiji. Druga je bila Francija (499 točk), tretja Švica (423 točk), četrta Islandija (378 točk) in peta Ukrajina (364 točk). Kljub temu, da je (pričakovano) slavila Italija, se do zadnjega glasu ni vedelo, kam se prihodnje leto seli Pesem Evrovizije.

Angleške stavnice napovedujejo prvo mesto Italiji. Stanje 22. maj, ob 20. uri.Foto: eurovisionworld.com
Akreditirani mediji in oboževalci že izbirajo zmagovalca. Stanje 22. maj, ob 20. uri.Foto: Eurovision 2021 Press Poll
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button