ROTTERDAM 2021

Rotterdam 2021: Koga na prvem mestu vidijo oboževalci in mediji?

Tik pred velikim finalom Pesmi Evrovizije 2021 so za svojega favoritita glasovali akreditirani novinarji in oboževalci, ki so znova precej podobnega mnenja kot stavnice. Letos poteka glasovanje tako v dvorani Ahoy kot preko spleta. Glasove, ki sicer s končnim uradnim rezultatom nimajo povezave, lahko oddajo le/vse akreditirane osebe.

Akreditirani mediji in oboževalci že izbirajo zmagovalca. Stanje ob 20. uri.Foto: Eurovision 2021 Press Poll

Kakšen glasbeni oziroma evrovizijski okus bodo imeli na koncu evropski
poslušalci in gledalci ter strokovne komisije, bomo videli v noči iz sobote na nedeljo, malo pred eno uro, ko se bo zaključeval veliki finale.
Takrat bo tudi znano, kako pravilne so bile napovedi in stavnice za
veliki finale, kjer se zadnje dni na prvem mesti izmenjujeta Francija in Italija.

Glasovanje v rotterdamskem novinarskem središču Ahoy se je začelo takoj zatem, ko so bili znani vsi finalisti, torej 20. maja, po zaključku drugega predizbora. Akreditirani mediji lahko v živo v press centru ali preko spleta glasujejo tako, da izberejo le eno pesem, za katero menijo, da bi si po njihvem mneju zaslužila zmago. Nato
se seštejejo glasovi, ki nam prinesejo končni rezultat, kot ga vidimo na
zgornji tabeli. Naj ob tem omenimo, da ti glasovi niso v nikakršni
povezavi z glasovi, ki jih slišimo/vidimo v neposrednem prenosu, ampak
so le predvidevanja oziroma želje akreditiranih oseb.

Angleške stavnice napovedujejo prvo mesto Italiji. Stanje ob 20. uri.Foto: eurovisionworld.com

Če pobližje pogledamo stavnice, se nam obeta boj med Italijo, Francijo
in Malto. Če bi odločala stroka, bi, sodeč po stavnicah, zmagala
Francija. Če pa bi imelo odločitev v svojih rokah ljudstvo, pa se na prvo mesto
povzpnejo Italijani, zmagovalci Sanrema 2021.

Sicer pa so se, če za zaključek strnemo, stavnice za finale zadnjih deset dni pred finalom, vsaj na prvem mestu, večkrat premešale. Če je do prvih vaj na prvem mestu kraljevala Malta (Destiny), se je po vajah vseh sodelujočih stanje vendarle spremenilo. Prvo mesto si izmenjujeta Italija (Måneskin) in Francija (Barbara Pravi), nato pa je nekaj odstotnih točk stran zmagovalka Otroške Evrovizije 2015, Destiny, takoj za njo pa še Ukrajina (Go_A) in Švica (Gjon’s Tears).

Bodo na koncu vendarle slavili Italijani?Foto: EBU/Thomas Hanses

Primerjalno imamo na prvih dveh pozicijah resnično dve različni zgodbi. Måneskin, rockovska zasedba
iz Rima, ki tako kot Lordi, podira tabuje, je čisto nasprotje klasične evrovizijske popevke. Nališpani in razgaljeni člani zasedbe Måneskin, ki je nase opzorila še v šovu X
Factor s skladbo Zitti E Buoni (Tihi in dobri) niso na odru nič kaj tiho, ampak stavijo na drugačnost, s katero so prepričali že na festivalu Sanremo. Je tako korak do zmage bližji, kot si lahko mislijo?

Predstavnica Barbari Pravi je veliki up Francije.Foto: EBU/Thomas Hanses

Na drugi strani pa je tu francozinja Barbara Pravi, ki je na lanski Otroški Evroviziji slavila kot avtorica zmagovalne pesmi, ki jo je odpela Valentina. Pa ne tista in San Marina, da ne bo pomote! Njena pesem Voilà je popolno nasprotje od vseh drugih melodij, saj nas njena glasbena zgodba v najlepša leta francoskega šansona. Za takšen glasbeni slog se je odločila pred tremi leti, ko je popularnih vode zamenjal tradicionalni slog, ki ga bo opevala tudi na letošnji Evroviziji.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button