EVROVIZIJA

Letošnje zlate piščali izbrali izmed več kot 2000 predlogov

V spletnem prenosu so že sedmič zapored podelili edine slovenske glasbene nagrade zlata piščal. Med skoraj 2000 predlogi je strokovna akademija v petih kategorijah izbrala nagrajence, ki so v ustvarjalnem letu 2020 izstopali s svojimi glasbenimi presežki.

Edinstvene slovenske glasbene nagrade zlata piščal …Foto: Tadej Majhenič
Zlata piščal čaka na Kreslina.Foto: Tadej Majhenič

Album leta 2020 je postal Enkratna, neponovljiva – Okustični & Jadranka Juras, naziv Izvajalec leta 2020 so prejeli Joker Out, Skladbo leta 2020 so posneli Dan D – Ne naredi mi tega, Novinci leta 2020 pa so postali Wckd Nation. Akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila izjemnemu glasbeniku in avtorju Vladu Kreslinu.

Dva kroga glasovanj

Glasbene nagrade zlata piščal so letos že drugo leto zapored podelili v spletnem prenosu, ki je potekal na spletni strani zlatapiscal.si. Strokovna akademija, sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo, je v dveh krogih glasovanja pregledala glasbeno bero več kot 2000 prijavljenih del in kandidatov za ustvarjalno leto 2020.

»V prvem krogu so člani akademije s po enim predlogom kandidata za nagrado v vsaki kategoriji oblikovali nabor nominirancev, ki jih je bilo v vsaki kategoriji 5 oz. v primeru istega števila točk 6, nato pa so v drugem krogu s točkovanjem izbrali nagrajence,« pojasnjujejo v društvu Zlata piščal.

Vlado Kreslin – Zlata piščal za življenjsko delo.Foto: Tadej Majhenič
Zlata piščal Novinec leta – WCKD NATION.Foto: Tadej Majhenič

Ker so trenutno edine aktivne slovenske glasbene nagrade, zlate piščali iz leta v leto pridobivajo na veljavi v glasbenih in strokovnih krogih ter v širši javnosti: »Z refleksijo glasbenega ustvarjanja in nagradami želimo vzpodbujati, nagraditi in pokazati odnos do vseh, ki vlagajo svoj trud in znanje na področju glasbenega ustvarjanja, kar je v teh časih še kako pomembno,« poudarjajo v društvu in ob tem izpostavljajo, da pandemično leto 2020 nikakor ni skoparilo z glasbenimi presežki.

O pomenu pregleda glasbenega ustvarjanja, kot ga skozi oči strokovne javnosti prinaša projekt Zlata piščal, so si enotni tudi mnogi glasbeniki. Letošnji nominiranci so ob razglasitvi predlogov za nagrade zlata piščal 2020 izpostavljali pomen pregleda in priznanja dela glasbenikov, ki jih je še vedno trajajoča epidemija izjemno močno prizadela. Nagrajenci so v svojih zahvalnih nagovorih izpostavili različne vidike pomena nagrade, a so si enotni, da je tovrstna refleksija glasbenega ustvarjanja izjemno pomembna.

Dan D – Skladba leta – voditelj Juš Milčinski.Foto: Tadej Majhenič

Zlate piščali 2020 so prejeli:

  • Zlata piščal 2020 – Album leta: ENKRATNA, NEPONOVLJIVA – OKUSTIČNI & JADRANKA J.
  • Zlata piščal 2020 – Izvajalec leta: JOKER OUT
  • Zlata piščal 2020 – Skladba leta: NE NAREDI MI TEGA – DAN D
  • Zlata piščal 2020 – Novinec leta: WCKD NATION
  • Zlata piščal 2020 – Življenjsko delo: VLADO KRESLIN
Album leta – Okustični med podelitvijo glasbene nagrade.Foto: Tadej Majhenič
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button