ROTTERDAM 2021

Rotterdam 2021 – Drugi predizbor: Srbiji uspel preboj; kaj pa ostalim?

Že izbranim desetim finalistom iz prvega predizbora se je iz drugega predizbora v finale pridružilo novih deset držav. Tokrat so strokovne komisije in ljudstvo prepričale Albanija, Srbija, Bolgarija, Moldavija, Portugalska, Islandija, San Marino, Švica, Grčija in Finska. Preostale pesmi, tudi avstrijski Amen, pa so žal pomahale v slovo.

Drugi predizbor, ki se je tokrat začel plesno, je znova spremljalo (le) 3500 gledalcev v živo, kakopak zaradi koronavirusnih omejitev. Vse gledalce kot tudi nastopajoče so v Areni Ahoy pred prenosom testirali na covid-19, tako da so lahko vsi skupaj brez skrbi uživali v glasbenem šovu. Po plesni točki in po evrovizijskem pozdravu štirih gostiteljev se je začel še en glasbeni boj, kjer je bilo v igri za deset mest v finalu 17 kandidatov oziroma držav.

Kot prva je na oder stopila pevka San Marina, Senhit, ki je stavila na skladbo Adrenalina. S pesmijo The Lucky One je sledil estonski pevec Uku Suviste, takoj za njim pa še Čeh Benny Cristo, ki je stavil na moderne ritme in skladbo Omaga (OMG). O poslednjem plesu (Last Dance) je prepevala Grkinja Stefania, naši severni sosedje Avstrijci pa so – tako kot mi – stavili na Amen, s tem da ga je tokrat odpel Vincent Bueno. Pri poljskem predstavniku Rafalu in skladbi The Ride nam je bil še kako znan prizor z lučkami na roki, ki jih je že leta 2007 uporabila Alenka Gotar. Moldavija je tokrat za avtorja skladbe izbrala mojstra Evrovizije, Phillippa Kirkorova, ki je za Natalio Gordienko napisal pesem Sugar. Islandija tokrat ni zapela v živo, saj je zasedba Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ zaradi okužbe s koronavirusom v karanteni. Med nastopom Islandije smo tako spremljali njihov posnetek iz druge vaje, ki se je za vsak slučaj in po pravilih snemala.

Voditeljska četverica: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager.Foto: EBU/Thomas Hanses

Plesni šov program

Med glasovanjem je znova sledil edinstven plesni šov program, kjer je
blestel plesalec Ahmad Joudeh, ob njem pa še Dez Maarsen, tekmovalec v
BMX kolesarstvu. Poleg tega pa smo spoznali še tri države iz družine t.
i. velikih pet, in sicer Francijo, Veliko Britanijo in Španijo.

Novih deset finalistov

Nato pa
je, po zaključku desetminutnega glasovanja, sledil najbolj napet del
drugega večera, razglasitev novih desetih finalistov. Po mnenju
strokovne komisije in ljudstva so se v veliki sobotni finale uvrstile naslednje države:
Albanija, Srbija, Bolgarija, Moldavija, Portugalska, Islandija, San
Marino, Švica, Grčija in Finska.

Srbija, ki nam je blizu, je stavila na dekleta iz zasedbe Hurricane, ki so odpele na moderno plesno skladbo Loco Loco. Precej bolj umirjen je bil gruzijski pevec Tornike Kipiani, ki se je predstavil z avtorsko skladbo You. Pevka in misica Anxhela Peristeri, ki je prepevala o karmi, je bila veliki up Albanije. Portugalska zasedba The Black Mamba pa je navdih našla v ljubezni. Pesem Love Is On My Side je predstavila v angleškem jeziku. Sledila je Bolgarka Victoria, ki je navdušila s pesmijo Growing Up is Getting Old, finski predstavniki Blind Channel pa so stavili na trše ritme. Ob ognju in pirotehniki so predstavili Dark Side. Tik pred koncem drugega predizbora je nastopila še Latvija. Samanta Tina je odpela pesem The Moon is Rising. Švica, ki ji stavnice napovedujejo visoko uvrstitev, se je odločila, da bo njihov veliki up mladi švicarski pevec z albanskimi koreninami Gjon’s Tears, ki se je s pesmijo Tout l’Univers predstavil v francoščini. Za konec pa smo se vrnili še v osemdeseta leta, kjer nam je danski dvojec Fyr og Flamme odpel pesem Øve Os På Hinanden, kar ta večer ni bilo dovolj za finale.

Vrstni red Država Predstavnik Pesem
1. San Marino Senhit Adrenalina
2. Estonija Uku Suviste The Lucky One
3. Češka Benny Cristo Omaga
4. Grčija Stefania Last Dance
5. Avstrija Vincent Bueno Amen
6. Poljska Rafal The Ride
7. Moldavija Natalia Gordienko Sugar
8. Islandija Daði & Gagnamagnið 10 years
9. Srbija Hurricane Loco Loco
10. Gruzija Tornike Kipiani You
11. Albanija Anxhela Peristeri Karma
12. Portugalska The Black Mamba Love Is On My Side
13. Bolgarija Victoria Growing Up Is Getting Old
14. Finska Blind Channel Dark Side
15. Latvija Samanta Tina The Moon is Rising
16. Švica Gjon’s Tears Tout l’univers
17. Danska Fyr & Flamme Øve os på hinanden
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button