MMS

MMS 2022: BosaZnova: Najin adut je spevna pesem

Glasbenika stavita na pesem Želje

V soboto, 9. julija se bo v portoroškem Avditoriju odvil že 41. festival Melodije morja in sonca, ki vsako leto najavlja dolgo vroče poletje, počitnice in morske dogodivščine, s festivalom pa hkrati dobimo nove poletne uspešnice in zimzelene melodije. V tekmovalnem delu se bo tokrat predstavilo ducat izvajalcev, ki jih predstavljamo, tako kot vsako leto, tudi na našem priljubljenem portalu Evrovizija.com. Kot deseti po vrsti bo tu dvojec BosaZnova.

Duo BosaZnova sta Matjaž in Vanja Romih. Ime BosaZnova je ‘poigranka’ z besedo bossa nova, ki predstavlja glasbeni slog, rojen v Rio de Janeiru konec 50-ih let minulega stoletja. Poigranko lahko jemljemo dobesedno, bosa znova, pod tančico očitnega pa se Vanja in Matjaž z imenom vračata v mladost, v čas brezskrbnosti, ko smo po svetu zvedavo še hodili bosi.

Glasbenika in partnerja sta v glasbenem projektu BosaZnova združila svojo strast po raziskovanju in ustvarjanju glasbe, igranju v živo in nastopanju. Vanja izhaja iz jazz voda, Matjaž Romih pa se je do danes pojavljal v vlogi kantavtorja in šansonjerja (leta 2005 je tudi zmagal na festivalu Slovenski šanson). To svojo ljubezen do ustvarjanja glasbe in pripovedovanja zgodb je z Vanjinim sodelovanjem prelil v skladbe, ki slavijo življenje, njegove radosti in odnose med moškim in žensko. In leto 2022 je leto dua BosaZnova. Če sta pred časom svetu sramežljivo pokazala prvo skladbo Povabim te v Rio de Janeiro, sta danes opremljena s kopico novih skladb, ponosna na svoje stvaritve in zgodbe. Prva med njimi Marjetica je izšla pred tedni, že kmalu pa bosta predstavila novo, saj bosta letos nastopila kar na dveh velikih slovenskih glasbenih festivalih.

BosaZnova
BosaZnova na predstavitvi MMS. Foto: Alesh Maatko

Najprej se bosta julija predstavila na festivalu Melodije morja in sonca, nato pa še oktobra na Slovenski popevki.

Ali vaju je presenetila odločitev izborne komisije, da so vaju izbrali za MMS 2022?
Na festival sva se prijavila, ker si želiva, da bi najino zasedbo (duo) BosaZnova in najino glasbo spoznalo širše občinstvo, zato sva bila uvrstitve na Melodije zelo vesela. Presenečenje je bilo seveda prijetno in vznemirljivo.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Zasedbo BosaZnova sestavljava Vanja in Matjaž Romih in prihajava iz Šempetra v Savinjski dolini. Sva par tudi zasebno in nikoli prej si nisva mislila, da se bova kdaj skupaj šla bend, čeprav sva se oba z glasbo ukvarjala že mnogo prej, preden sva se spoznala. Strastno rada raziskujeva in ustvarjava glasbo, rada jo tudi predstavljava ljudem na nastopih in v tem predano stremiva k idealu avtentičnosti. Najine pesmi nosijo v sebi lahkotnost, igrivost, mehkobo in čutnost. Temeljna sestavina v njih pa so besedila iz vsakdanjega življenja, žensko-moški dialogi, ki se lahko dotaknejo vsakega para ali nekoga, ki ima izkušnjo kako je biti v zvezi z nekom ali pa si tega šele želi. Prepričana sva, da ljudje prav zaradi vseh slabih stvari, ki realno obstajajo, potrebujemo vero v to, da je življenje lahko tudi smiselno, mehko in ljubeče. Midva to izražava skozi svojo glasbo.

O čem govori vajina skladba, ki jo bosta predstavila na MMS?
Skladba Želje ima zelo jasno in preprosto sporočilo, tako da ga bodo vsi zlahka razumeli. Glejte in poslušajte MMS.

Bo vajina MMS skladba dobila tudi videozgodbo?
Seveda. Pravzaprav je video že skoraj končan a več o njem po festivalu.

Kaj so/bodo vajini aduti na odru MMS 2022?
Najin adut je spevna pesem, ki je tako kot vsa najina glasba, mehka, igriva in vesela s poudarkom na besedilu ter njena čim boljša, avtentična izvedba.

Kakšen nastop obljubljata, kako se na vse skupaj pripravljata?
Upava na čim bolj prepričljiv in usklajen nastop, obljubljava pa pesem s katero se bodo lahko mnogi poistovetili. Priprave? Treba je bilo oddati nekaj intervjujev, postov in oditi v trgovino z oblačili, sicer pa se pripravljava kot po navadi; najine vaje so v dnevni sobi.

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vama najljubša?
Matjaž: Dober dan in v glavnem vse, za katere je napisal besedila Drago Mislej – Mef, glasbo pa Danilo Kocjančič.
Vanja: Lahko noč, Piran, Dober dan in Nasmeh poletnih dni.

Če damo MMS ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vaju v letu 2022?
Letos sva uvrščena na kar dva velika slovenska festivala. Poleg MMS-ja bova nastopila še na Popevki 29. oktobra. Po tem načrtujeva še izdajo albuma, ki je že končan. Kdaj točno bo to pa zaenkrat še nismo dorekli.

In seveda za konec, kakšno je vajino idealno poletje ter kako ga bosta preživela?
Matjaž: Idealno poletje bi bilo tisto, ki bi trajalo veliko dlje kot traja poletje pri nas. Sicer pa ob vodi, z ne prezahtevnimi dnevnimi nalogami. Glasbeni nastopi bi lahko bili vključeni v ta ideal.
Vanja: Idealno poletje … biti na morju 3 mesece skupaj in možnost občasnega umika s čolnom na kak otoček. V resnici pa gremo na morje, sledil bo potep malo tu in malo tam.

BosaZnova
Duo BosaZnova pred MMS predstavlja novo pesem Marjetica. Foto: Goran Antley
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X