MMS

MMS 2022: Žiga Jan: To bo zame moj prvi festival kot samostojni izvajalec

Njegov adut je V laseh polno imaš soli

V soboto, 9. julija se bo v portoroškem Avditoriju odvil že 41. festival Melodije morja in sonca, ki vsako leto najavlja dolgo vroče poletje, počitnice in morske dogodivščine, s festivalom pa hkrati dobimo nove poletne uspešnice in zimzelene melodije. V tekmovalnem delu se bo tokrat predstavilo ducat izvajalcev, ki jih predstavljamo, tako kot vsako leto, tudi na našem priljubljenem portalu Evrovizija.com. Kot predzadnji je/bo tu Žiga Jan.

Žiga Jan je profesor glasbe, pevec, kitarist, pianist, bobnar in trobentač, glasbeni skladatelj, aranžer in pisec besedil ter aktivni član vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Svojo profesionalno glasbeno pot je začel na avstrijskem jazz konzervatoriju v Celovcu, smer jazz petje, pri priznani učiteljici petja Caroline De Rooij, svoje pevsko znanje pa je izpopolnjeval tudi pri drugih učiteljih, kot so Barbara Tišler, Maja Bevc, Kristjan Virtič, Nataša Nahtigal in Edita Garčević Koželj. Leta 2019 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz smeri glasbena pedagogika, trenutno pa zaključuje magisterij. Do danes je imel kot solo izvajalec ali predskupina priložnost nastopiti z različnimi uveljavljenimi slovenskimi izvajalci (Big Foot Mama, Modrijani, Tilen Lotrič, Žan Serčič, Jan Plestenjak, Challe Sale, Tabu, Mi2, Siddharta, Peter Lovšin, Crvena Jabuka). Uveljavil se je tudi kot backvokalist na izboru EMA.

Žiga Jan na glasbeni poti ustvarja tudi svojo avtorsko glasbo. Napisal in izdal je že mnogo svojih besedil in pesmi, s katerimi se je uvrstil tudi na slovenske glasbene lestvice in radijske postaje. Leta 2013 se je pridružil skupini Perpetuum Jazzile. Od takrat je s skupino veliko prepotoval in pel v največjih slovenskih in svetovnih glasbenih dvoranah. V skupini Perpetuum Jazzile nastopa tudi kot solist (skladbe B mašina, Od višine se zvrti, Poletje v školjki in druge).

“Všeč so mi harmonije in večglasja. Najboljši je občutek, ko s prijatelji zapoješ skupaj, če pa zapojemo skupaj v večglasju, pa je to še toliko lepši občutek. Življenja brez glasbe si sploh ne morem predstavljati. Prav zato želim svoje znanje in strast do petja širiti na druge ljudi. Petje ni samo kako lep in dober glas imaš, ampak tudi pripovedovanje zgodbe in zabava. Najbolj pomembno je, da v petju uživaš.” Žiga Jan

Žiga Jan
Žiga Jan stavi na pesem V laseh polno imaš soli. Foto: Promo foto

Kot solist veliko koncertira in piše svojo glasbo.

Ali vas je presenetila odločitev izborne komisije, da so vas izbrali za MMS 2022?
Zagotovo bi lagal, če bi rekel, da sem pričakoval uvrstitev na festival MMS. Pesem sem prijavil zato, ker se mi je zdela primerna za to priložnost, brez kakršnih koli pričakovanj. Vesel sem, da so me izbrali, zato se bom v soboto maksimalno potrudil. To bo zame moj prvi festival kot samostojni izvajalec, zato se ga še posebej veselim.

Kako bi se pred nastopom v Avditoriju Portorož predstavili našim bralcem?
Predstavil bi se kot pevec in pisec pesmi, ki govori in poje o svojih lastnih zgodbah in upam, da se bodo poslušalci našli v njih.

O čem govori vaša skladba, ki jo boste predstavili na MMS?
Vedno so mi najtežja vprašanja povedati to, o čemer govori pesem. Pesem ima naslov V laseh polno imaš soli in to je prispodoba za to, da ima oseba polno glavo vsega, da hoče oditi iz morja domov in za vedno pozabiti na osebo, s katero je bila na morju. Ko jo vprašaš, kaj ji ni bilo všeč pa odvrne povsem ne smiselno: “Zato, ker imam v laseh polno soli in to mi ni všeč.” (smeh)

Bo vaša MMS skladba dobila tudi videozgodbo?
Moja pesem bo dobila tudi video podobo. V tem času potekajo snemanja na različnih lokacijah, zato imam te dni kar pestro. Videospot bo izšel nekaj dni po festivalu MMS in se ga že res zelo veselim. Imam super ekipo, na katero se lahko zanesem in vem, da bomo skupaj naredili zelo lepo zgodbo.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru MMS 2022?
Pesem odpeti čim bolj ozrioma tako kot jo znam. Mislim, da nimam drugih adutov. (smeh)

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Pesem bom zapel ob tem, da bom poleg petja igral na klavir. Obljubljam dober in čustven nastop na katerega se že kar nekaj časa pripravljam. Vsak dan vadim petje in klavir, ter skušam čim bolj izpopolniti moj nastop.

Skozi bogato zgodovino festivalov MMS se je nabralo veliko uspešnic … Katera poletna melodija je recimo vam najljubša?
Zagotovo ena najlepših je pesem Slavka Ivančiča – Ko mene več ne bo. To pesem bi uvrstil med eno od mojih najljubših slovenskih pesmi in to je tudi pesem, ki sem jo zapel na predstavitvenih dveh večerih festivala, v torek v Portorožu in v sredo v Ankaranu.

Če damo MMS ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2022?
Na splošno se v življenju najbolj veselim stvari, ki se zgodijo nepričakovano, kot je tudi uvrstitev na festival MMS. Pričakujete lahko vsaj še dve pesmi do konca leta, ter v naslednjem letu mogoče, če mi seveda uspe, tudi moj prvi samostojni album. Na splošno pa me lahko vidite na raznih koncertih po Sloveniji, upam samo, da nam kovid ukrepi ne preprečijo naših načrtov.

In seveda za konec, kakšno je vašo idealno poletje ter kako ga boste preživeli?
Najprej nekje na morju, ob dobri hrani in pijači, v dobri družbi, ob dobri glasbi in brez telefona. Potrebujem dopust, kjer povsem pozabim na skrbi, zagotovo pa bom obiskal tudi kakšen festival in koncert tujini.

Žiga Jan
Žiga Jan na predstavitvi MMS 2022. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button