MMS

Melodije morja in sonca 2022 bodo vodili kar trije zgovorni voditelji

Tradicionalna predstavitev medijem

Pred 41. festivalom Melodije morja in sonca, ki se bo odvil v soboto, 9. julija 2022 v Amfiteatru portoroškega Avditorija, je v Restavraciji Marine Portorož Avditorij Portorož v sodelovanju z Občino Piran, ki je lastnica blagovne znamke Festival Melodije morja in sonca in z RTV Slovenija, predstavil potek tokratnega festivala, ne nazadnje pa so se medijem predstavili tudi glavni akterji festivala – glasbeniki, ki se bodo borili za festivalske nagrade, ki pa jih bo letos za odtenek manj kot pretekla leta.

Toda še preden smo izvedeli pod katerimi zaporednimi številkami se bodo predstavili tekmovalci Melodij morja in sonca 2022, so novosti in potek letošnje festivalske edicije predstavili Borut Bažec (predstavnik Avditorija Portorož), Matej Knep (predstavnik Občine Piran), Vanja Vardjan (predstavnik RTV Slovenija) in Andrea F (predstavnik strokovne komisije za izbor skladb), ki je predvsem spregovoril o tem, da imamo na letošnjem festivalu veliko dobrih glasov, izpostavil pa je tudi na nekatera nova glasbena imena. Effe je sicer že ob objavi izbranih tekmovalcev povedal, da sta letos izredno pozitivna dva trenda: rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega.

Vanja Vardjan, odg. urednik razvedrilnega programa TV Slovenija, je prav vse prisotne razveselil z novico o dolgoročnem sodelovanju in podpori festivalu MMS s strani RTV Slovenija.

Kakovost in priljubljenost

Še pred tem pa je Matej Knep, predstojnik urada za družbene dejavnosti na Občini Piran izpostavil, da so »živa glasba in živa glasbena spremljava, sodelovanje strokovne javnosti, radijskih postaj in seveda gledalk in gledalcev za televizijskimi sprejemniki ter občinstva v Amfiteatru pri končnem izboru zmagovalcev, samo nekatere lastnosti festivala, ki prispevajo k njegovi kakovosti in posledično priljubljenosti. Seveda nič od tega ne bi bilo mogoče brez velikega angažmaja Avditorija Portorož ter odličnega sodelovanja z RTV Slovenija /…/ ter dodal, da »Usoda festivalskih skladb ni odvisna samo od nastopa na festivalu, temveč predvsem od angažmaja izvajalcev in njihove ustvarjalnosti, pri čemer pa jim celotna festivalska ekipa stoji ob strani.«

Ključne novosti

Ob začetku novinarske konference pa je Borut Bažec, v. d. direktorja Avditorija Portorož – Portorose, izpostavil ključne novosti: »Za glasovanje občinstva v Amfiteatru smo nadgradili sodelovanje s podjetjem NGN Media iz Kopra in zasnovali poseben sistem, v katerega vstopimo s pomočjo telefona in enkratne QR kode, ki jo bodo obiskovalci prejeli ob vstopu na prizorišče. Strokovna žirija bo letos podelila dve nagradi: za najboljšo skladbo v celoti in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja; v kolikor bodo člani strokovne žirije presodili, da so na festivalu posebej izstopajoča besedila ali glasba, lahko podelijo še nagrado za najboljše besedilo in najboljšo glasbo. Sicer pa v glasovanju za Veliko nagrado festivala MMS enakovredno sodelujejo: javnost s telefonskim glasovanjem (prek stacionarnih in prek mobilnih telefonov), občinstvo v Avditoriju (preko individualne QR kode), žirija radijskih postaj ter strokovna žirija.«

MMS 2022
Festival so predstavili Andrea F, Vanja Vardjan, Matej Knep in Borut Bažec. Foto: Alesh Maatko

Voditeljska trojka

Na 41. festivalu se nam tokrat obeta sprememba pri voditeljih, saj bodo vse skupaj povezovali kar trije, in sicer bo tu Lorella Flego, poleg nje pa bosta tu še radijski glas in glasbenik Iztok Gustinčič in prav tako radijski glas, glasbenik in zmagovalec šova Znan obraz ima svoj glas 2014, Tomaž Klepač. Vsi trije so še kako vešči takšnih in drugačnih odrov, tako da se nam v tem delu obeta prijetna popestritev (tudi šov programa), sploh ker sta Klepač in Gustinčič namazana z vsemi žavbami.

Tomaz Klepač, Lorella Flego in Iztok Gustinčič
Voditelji MMS 2022: Tomaz Klepač, Lorella Flego in Iztok Gustinčič. Foto: Alesh Maatko

Ducat glasbenikov

Kot je že znano je letošnje pesmi ocenjevala strokovna izborna komisija, ki so jo tokrat sestavljali: Rok Smolej (predstavnik RTV SLO), Eva Cimbola (Radio 2), David Morgan (Občina Piran, glasbenik), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Rebeka Dremelj (glasbenica, udeleženka festivala) in predsednik Andrea F (član organizacijskega odbora, glasbeni urednik in producent).

Ker je bilo za izbrano pesem Čas je zdaj, ki bi jo morali na odru Melodij morja in sonca 2022 predstaviti Hvala Brothers in Manu naknadno ugotovljeno, da je bil delček pesmi (1 minuta) že javno predvajan, je bila omenjena pesem diskvalificirana. Izborna komisija jo je nadomestila s prvo rezervo, to je skladbo V laseh polno imaš soli, ki jo bo odpel Žiga Jan. Sicer pa vrstni red nastopov tudi letos izvajalci niso žrebali, ampak je bil ta določen glede na dinamiko skladb, števila nastopajočih in aranžma. Nastopajoči (prispevek iz oddaje Panorama (Magnet) si lahko ogledate tukaj) po vrstnem redu nastopa (številke so imeli zapisane na prav velikih dežnikih MMS) na MMS 2022 so:

 1. Anika in Tinkara: Do roba in še čez
 2. San Di Ego: Človek mora imeti sanje
 3. Tosca Beat: Colori della natura
 4. Isaac Palma: Zdaj je čas
 5. Nina Lampret: Modrina
 6. Moya: Luna
 7. Nuša Derenda: Valček
 8. Radar: Moje meje
 9. Ninnay: Nočem tja
 10. BosaZnova: Želje
 11. Žiga Jan: V laseh polno imaš soli
 12. Mia Guček: Adrenalin

Vsi tisti, ki si festivala ne boste mogli ogledati v živo – mimogrede, vstopnice so že na voljo v Avditoriju Portorož -, si boste boste lahko neposredni prenos spremljali na TV Slovenija. Naj ob tem kot zanimivost zapišemo, da bo vsak obiskovalec v Avditoriju dobil posebno QR kodo, s katero bo lahko na svojem telefonu glasoval za svojega favorita. Kuverte z glasovalnimi lističi pod sedeži se tako poslavljajo.

Predstavitvena večera

Predstavitvena večera festivala MMS bosta dva: poleg portoroškega 5. julija na Trgu Prekomorskih brigad (ploščadi), po novem tudi v Občini Ankaran, 6. julija na ploščadi na plaži v Valdoltri. Za obiskovalce brezplačna koncerta sta namenjena druženju in spoznavanju s tekmovalci – glasbeniki in festivalskim bendom, katerega vodja je Tomi Purič, ter ne nazadnje predstavitev enkratnega festivalskega dogajanja izven Portoroža. Na obeh prizoriščih bo možno kupiti vstopnice za ogled festivala v Amfiteatru, cena je 23 EUR.

MMS 2022
Organizatorji, voditelji in tekmovalci MMS 2022. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
6
+1
0
+1
1
+1
2
+1
2
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button