MMS

TO je ducat izbranih pesmi za Melodije morja in sonca 2022

MMS 2022 se bo zgodil 9. julija

20. aprila se je zaključil javni razpis za udeležbo na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca, ki se bo zgodil 9. julija v Avditoriju Portorož. In kakšen je bil odziv na razpis?

“Za udeležbo na letošnjem festivalu smo, po mnenju strokovne komisije za izbor, prejeli presenetljivo pestro paleto prijavljenih skladb. Med 74. pravilno, pravočasno in v skladu s predpisanimi merili prijavljenimi skladbami, so člani poslušali in ocenjevali tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Pesmi je ocenjevala strokovna izborna komisija, ki so jo tokrat sestavljali: Rok Smolej (predstavnik RTV SLO), Eva Cimbola (Radio 2), David Morgan (Občina Piran, glasbenik), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Rebeka Dremelj (glasbenica, udeleženka festivala) in predsednik Andrea F (član organizacijskega odbora, glasbeni urednik in producent),” so dejali v Avditoriju Portorožu, ki letos beleži 50 let delovanja.

Izbrani glasbeniki za MMS 2022:

 1. Anika Horvat in Tinkara Kovač – Do roba in še čez
 2. BosaZnova – Želje
 3. Hvala Brothers in Manu – Čas je zdaj
 4. Isaac Palma in Klapa Semikanta – Zdaj je čas
 5. Mia Guček – Adrenalin
 6. Moya – Luna
 7. Nina Lampret – Modrina
 8. Ninnay – Nočem tja
 9. Nuša Derenda – Valček
 10. Radar – Moje meje
 11. San Di Ego – Človek mora imeti sanje
 12. Tosca Beat – Colori Della Natura

Izbrani sta bili tudi dve rezervni skladbi, in sicer V laseh polno imaš soli in Majhne stvari.

Kot je v imenu celotne strokovne komisije za izbor izpostavil Andrea F, sta letos izredno pozitivna dva trenda: rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev, aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala samega.

Pozitivni in negativni pogledi

“Pohvalno je tudi zanimanje mlajših, novih generacij izvajalcev za sodelovanje na festivalu MMS in potrditev ter uveljavitev prek prestižnega portoroškega odra. Veseli nas tudi povratek prijavljenih skladb v italijanščini, ne le s strani lokalnih ali zamejskih avtorjev ter izvajalcev, kar je glede na tradicijo in regionalno specifiko festivala MMS zagotovo dobrodošlo. Manj pozitiven pa je pogled na povprečje kakovosti besedil in pomena le teh; pri številnih je bilo morda najbolj opazno strmenje h kvantiteti namesto kvaliteti ter pogosto ne ravno plemenita ali globoka navdiha in sporočilnost. Obenem se pa žal nadaljuje in zatorej več krat znova pojavlja dolgoletna domača tradicija plagiatorstva, včasih celo z radodarnim ‘izposojanjem’ melodij in idej iz repertoarja, del, hitov in umotvorov izredno poznanih svetovnih izvajalcev – in zato tudi takoj prepoznanih.”

Diskvalifikacija

Pri enem že izbranem izvajalcu je naknadno prišlo do diskvalifikacije zaradi predhodnega javnega medijskega izvajanja prijavljene skladbe, zaradi česar sta v skladu s pravilnikom in razpisnimi pogoji skladba in izvajalec bila nadomeščena s prvo rezervno skladbo.

“Strokovna komisija za izbor z naznanitvijo izbranih skladb želi vsem sodelujočim uspešno, srečno, sproščeno in zabavno delo na 41. festivalu MMS ter se obenem zahvaljuje vsem, ki se tokrat niso uvrstili v izbor.” Andrea F.

Kdo bo letos prejemnik Velike nagrade MMS 2022 in nagrad strokovne žirije – za najboljšo skladbo v celoti ter nagrado Danila Kocjančiča, bomo izvedeli 9. julija okrog polnoči. Lepo vabljeni na festival Melodije morja in sonca v Amfiteater Avditorija Portorož v živo ali pred televizijske in radijske sprejemnike RTV Slovenija, ki bodo tudi letos festival neposredno prenašala.

Naj kot zanimivost zapišemo, da bomo na odru videli kar tri nekdanje evrovizijske predstavnice, in sicer Tinkaro Kovač, Manu (ManuEllo) in Nušo Derenda. Prav tako pa bodo na odru nastopili tudi glasbeniki, ki smo jih spoznali na EMI Freš oziroma na EMI.

Spomnimo. Na lanskem, jubilejnem 40. festivalu MMS je slavila Tatjana Mihelj s pesmijo Ples v dežju, ki je prepričala tako strokovno žirijo kot tudi občinstvo. Kaj pa ostale nagrade na MMS 2021? Nagrado strokovne komisije za izvedbo je prejela Tatjana Mihelj (Ples v dežju). Nagrado strokovne komisije za glasbo so prejeli Žiga Pirnat, Andraž Gliha in Željko Mladenović, in sicer za pesem Ples v dežju. Nagrado strokovne komisije za besedilo (za pesem Ples v dežju) je prejel Žiga Pirnat. Nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca (nagrada Danila Kocjančiča) pa je prejela Saša Lešnjek, za pesem Kaj bi svet brez upanja.

Mario Galunič, Lorella Flego, Tatjana Mihelj
Zmagovalka MMS 2021 Tatjana Mihelj ter voditelja Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: Alesh Maatko

7. junija se bo v Strunjanu zgodila predstavitev festivala oziroma prva novinarska konferenca MMS 2022 z žrebanjem vrstnega reda.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
10
+1
6
+1
4
+1
1
+1
1
+1
1
+1
2
Twitter
Back to top button