TORINO 2022

Nepravilnosti na Evroviziji še kako odmevajo

Cel kup težav v Torinu

Evrovizijski zgodbi iz Torina ni in ni videti konca. Če so v času vaj odmevale težave s kinetičnim soncem, ki se na koncu ni in ni vrtelo kot bi se moralo, so po zaključku ESC tekmovanja glasne zgodbe o nepravilnostih pri glasovanju, poleg tega pa so bili na delu tudi hekerji. A to niso bile edine težave!

Nepravilni vzorci glasovanja

Le nekaj minut pred razglasitvijo rezultatov je zveza EBU v sporočilu za javnost zapisala, da so odkrili napake pri glasovanju, in sicer pri šestih državah (pri Črni gori, Romuniji, Gruziji, San Marinu, Poljski in Azerbajdžanu).

“V analizi glasovanja žirije po drugi generalni vaji drugega polfinala Pesmi Evrovizije 2022 so bili v rezultatih šestih držav ugotovljeni nekateri nepravilni vzorci glasovanja. Da bi izpolnjevali navodila za glasovanje tekmovanja, je zveza EBU skupaj s svojim glasovalnim partnerjem izračunal nadomestni rezultat za vsako državo tako za drugi polfinalni večer kot tudi za veliki finale (izračunano na na podlagi rezultatov drugih držav s podobnim glasovanjem). Ta postopek je potrdil neodvisni nadzornik glasovanja. Zveza EBU jemlje vse domnevne poskuse manipulacije z glasovanjem na tekmovanju za pesem Evrovizije zelo resno in ima pravico odstraniti takšne glasove v skladu z uradnimi navodili za glasovanje, ne glede na to, ali bi ti glasovi verjetno vplivali na rezultate in/ali izid,” se je glasila uradna izjava zveze EBU.

glasovanje točkovanje sporočanje glasov komisija žirija
Vsako leto je glasovanje še kako pod drobnogledom. Foto: Eurovision.tv

Kot poročajo nekateri mediji je Azerbajdžan že sporočil, da niso imeli tehničnih težav. Enako presenečeni nad takšno odločitvijo so bili v Črni Gori, Romuniji in Gruziji, kjer so, če strnemo, sledili protokolom.

Hekerski napad

Naslednje težave, ki bi lahko resno zamajale celoten potek in izid festivala, so bile hekerske narave. Hekerji so namreč želeli motiti tako signal med nastopi in kot kasneje še med telefonskim glasovanjem v sklepnem večeru. Italijanska policija je te napade uspešno odbila, tako da se je na srečo, vsaj tako kaže, vse skupaj končalo brez večjih posledic.

Besni oboževalci

Na koncu so tu še najbolj zvesti spremljevalci Evrovizije – oboževalci, ki si bili med drugim besni že pred Evrovizijo, saj je televizija RAI kot po tekočem traku zavračala premnoge akreditacije (mimogrede, odobrenih je bilo le 500 namesto cca 2000 akreditacij za medije in oboževalce). Poleg tega pa je zveza EBU v času Evrovizije predvsem evrovizijske medije opozorila, da iz tiskovnega središča ne smejo imeti živih oglašanj oziroma prenosov na spletu (tu so mišljeni predvsem poglobljeni in popularni on-line pogovori v živo), kot je bilo sicer to v navadi vsa pretekla leta. Bo prihodnje leto vendarle ‘vse po starem’? Pustimo se presenetiti!

Novinarsko središče
Novinarsko središče na Evroviziji 2016. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
2
+1
1
+1
5
+1
1
+1
3
+1
4
Twitter
Back to top button