ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Poslovil se je prvi slovenski pevec na Evroviziji

Na Evroviziji prepeval leta 1964

V 83. letu starosti je umrl pevec Robert Cogoi, ki je s pesmijo Près de ma rivière za Belgijo dosegel 10. mesto. Rodil se je 25. oktobra 1939 slovenskim staršem kot Mirko Kogoj v belgijskem rudarskem mestecu Châtelet. Med obema vojnama se je precej Slovencev izselilo v rudarske kraje v južni Belgiji in severni Franciji.

Ko je začel s pevsko kariero, si je nadel bolj frankofonsko zveneče ime Robert Cogoi in imel v šestdesetih letih kar uspešno kariero v francosko govorečem svetu. Leta 1962 je zmagal na festivalu v Oostendeju, leta 1964 pa ga je belgijska televizija izbrala za svojega predstavnika na evrovizijskem festivalu v Kobenhavnu, kjer je zasedel 10. mesto. Lahko bi torej rekli, da je bil prvi slovenski pevec na evrovizijskem odru – Berta Ambrož mu je sledila dve leti kasneje. (Res pa je bil prvi Slovenec ob evrovizijskem odru skladatelj in dirigent Jože Privšek v letih 1961 in 1962.)

Kasneje je živel bolj odmaknjeno od javnosti, leta 2004 pa ga je belgijski kralj Albert II. odlikoval z redom krone za zasluge na glasbenem področju.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
5
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Back to top button
X