MMS

MMS 2021: Triumfalni pohod za Ples v dežju in izjemno Tatjano Mihelj

V velikem amfiteatru portoroškega Avditorija so se tokrat odvile jubilejne, že 40. Melodije morja in sonca, kjer smo slišali 12 različnih glasbenih zgodb. Strokovno komisijo je najbolj prepričala Tatjana Mihelj s pesmijo Ples v dežju. Saša Lešnjek pa si je pripela nagrado Danila Kocjančiča (za obetavnega izvajalca). Kaj pa velika nagrada MMS 2021?

Pojdimo po vrsti … Kot veleva festivalska tradicija se je vse skupaj začelo z zmagovalno skladbo Bodi z mano do konca, ki jo je še enkrat odpela zmagovalka MMS 2019 Tinkara Kovač, in sicer v simpatičnem duetu z Gašperjem in Primožem Miheličem (2B), ki sta leta 2019 na festivalskem odru poletnih melodij za pesem Kot morje prejela nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca. Po uvodni glasbeni točki se je začelo zares. Skozi vroč poletni večer sta nas že destič skupaj popelja Lorella Flego in Mario Galunič, ki sta znova zelo sproščeno krmarila s festivalsko barko, ki nas je na koncu pripeljala do novega zmagovalca.

Prvič je na odru MMS nastopil Gal Gjurin (skupaj z Manco Fekonja). / Foto: Alesh Maatko

Na 40. festivalu smo tako v tekmovalnem delu slišali ducat novih ter bolj ali manj posrečenih glasbenih (in tudi nekaj prav prijetno poletno obarvanih) zgodb, ki so jih predstavili (v naslednjem vrstnem redu) glasbeniki z vsek koncev in krajev: Samuel Lucas in Maja Založnik – Kdo smo?, Saša Lešnjek – Kaj bi svet brez upanja, Platana – V globino srca, Tomaž Hostnik – Ti sploh ne veš, Tatjana Mihelj – Ples v dežju, Rok Ferengja in Erosi – Mlada luna, Gedore – Ona, Gal Gjurin in Manca Fekonja – Zvezda, Sebastian – Ne spim!, Teo Collori in Franco Ceroici – Kjer se cesta konča, Boštjan Pertinač – Plima ter za zaključek še Eva Boto – Kdo ti bo dušo dal.

Vse nastopajoče je tudi tokrat na odru v Avditoriju Portorož v živo spremljal festivalski bend pod vodstvom Tomija Puricha, kar daje festivalu še dodatno težo in kar so vsi glasbeniki kot tudi gledalci izredno lepo sprejeli. Kako da ne, saj gre za glasbeni festival, kjer je v ospredju glasba, sicer bi lahko na t. i. ‘plajback’ oziroma posneto matrico skoraj da vsak nastopal …

Najbolj dovršeno glasbeno-plesno točko je pripravil Sebastian. / Foto: Alesh Maatko

Festivalske nagrade … Tekmovalci so se na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca potegovali za številne nagrade, in sicer za Veliko nagrado Melodij morja in sonca 2021 ter za nagrade strokovne komisije za najboljšo glasbo, najboljše besedilo, najboljšo interpretacijo in najbolj obetavnega izvajalca oziroma avtorja – nagrado Danila Kocjančiča. V skladu s festivalskim pravilnikom so člani strokovne komisije, ki so jo sestavljali Pavle Plahutnik, Tinkara Kovač, Igor Misdaris, Dajana Makovec in Simona Moličnik, pri vsaki tekmovalni skladbi ocenjevali tako osnovno melodijo, besedilo, harmoničnost, melodičnost, interpretacijo kot tudi izvedbo v celoti. Nagrado strokovne komisije za izvedbo je prejela Tatjana Mihelj (Ples v dežju). Nagrado strokovne komisije za glasbo so prejeli Žiga Pirnat, Andraž Gliha in Željko Mladenović, in sicer za pesem Ples v dežju. Nagrado strokovne komisije za besedilo (za pesem Ples v dežju) je prejel Žiga Pirnat. Nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca (nagrada Danila Kocjančiča) pa je prejela Saša Lešnjek, za pesem Kaj bi svet brez upanja.

O nagrajeni glasbenici Saši Lešnjek bomo še veliko slišali. / Foto: Alesh Maatko

Velika nagrada MMS je seštevek glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja in strokovne žirije. Po seštevku glasov strokovne žirije, telefonskega glasovanja in izbranih radijskih postaj sta imeli Tatjana Mihelj in Eva Boto enako število točk, 27. Pravila določajo, da v primeru istega števila točk zmaga tisti, ki mu je več točk podelila strokovna žirija. Tako je zmagovalka 40. festivala MMS Tatjana Mihelj s skladbo Ples v dežju.

Veliki zmagovalec MMS 2021 … Za festivalskega zmagovalca je v enakovrednem razmerju glasovalo ljudstvo s
telefonskim glasovanjem, več izbranih radijskih postaj ter že omenjena strokovna komisija. Naj ob tem zapišemo, da letos zaradi aktualnih epidemioloških razmer – mimogrede, festival je potekal pod pogoji PCT – pri končnem glasovanju ni sodelovalo občinstvo v amfiteatru Avditorija Portorož.

Največ glasov v skupnem in enakovrednem seštevku je na koncu prejela Tatjana Mihelj, ki je s pesmijo Ples v dežju postala velika zmagovala jubilejnih, že 40. poletnih melodij.

Končni razplet glasovanja na MMS 2021. / Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button