FESTIVALI

Split 2021: Absolutni zmagovalci so Cambi & TBF & Splitske Koke

Na 61. festivalu zabavne glasbe Split 2021, ki se je odvil na isti večer kot naš MMS, je nastopilo skupaj 25 izvajalcev. Med njimi so glavno nagrado domov odnesli Cambi in TBF. Neno Belan je osvojil prvo nagrado strokone žirije za pesem Zvjezde, Cambi, TBF in Splitske Koke pa so očarali občinstvo in novinarje s pesmijo Bambina mia.

“Osvojiti prvo nagrado občinstva je izjemna čast in za nas najboljši možen zagonski veter. Hvala vsem, ki ste obkrožili številko 15. S tem ste prepoznali trud, ki smo ga vložili v to pesem,” so izjavili člani zasedbe Cambi ob prevzemu nagrade. Ob tem je zanimiv podatek, da je za obe zmagovalni pesmi skladateljski del prispeval Josip Radić, ki je že pred dvema letoma zmagal skupaj z Belanom na festivalu Večeri dalmatinskega šansona v Šibeniku.

In ko že govorimo o Belanu … Tudi Neno je bilo znova uspešen! “Zame je zelo velika čast, da sem dve leti zapored na prestolu legendarnega festivala v Splitu. Lansko leto sem zmagal zaradi glasov občinstva, letošnje leto pa zaradi strokovne komisije. Neko posebno draž daje tudi dejstvo, da je Split moj rojstni kraj, in to je vsekakor zelo poseben občutek in čast,” je ob tem povedal Neno Belan.

Neno Belan
Neno Belan je tokrat osvojil strokovno komisijo. Foto: Ivo Čagalj

Priljubljeni hrvaški festival je tokrat potekal tri večere, vse skupaj pa se je začelo s koncertom ene in edine dive Doris Dragović ter se nato nadaljevalo še z retrospektivnim večerom. Vrhunec festivala je bil kakopak tekmovalni večer, ki so ga s pesmijo Bambina Mia osvojili Cambi & TBF & Splitske Koke.

Nagrado za naj novinca je prejel ToMa s pesmijo Zaboravljeni. Foto: Igor Jakšić

Na večer naših poletnih melodij se je na Prokurativi odvil že 61. Splitski festival, na katerem tudi tokrat ni manjkalo velikih imenih hrvaške zabavne glasbe, kot so Goran Karan, Tomislav Bralić in Klapa Intrade, Alka Vuica, Luka Nižetić, Giuliano, Jole, Tedi Spalato, Neno Belan ter številni drugi.

Sicer pa to nista bili edini nagradi. Nagrado za naj novinca je prejel ToMa z avtorsko pesmijo Zaboravljeni. “V veliko čast mi je, da sem se lahko predstavil na 61. Splitskem festivalu. Tega nastopa se bom spominjal vsakič, ko bom doma zagledal nagrado za naj debitanta. Zares občutim veliko srečo in ponosen sem na celotno ekipo. Pravzaprav, tole ni izključno moja nagrada ampak je nagrada za vse tiste, ki so v zadnjih 3 letih bili del moje glasbene poti. Prav oni so pomagali, da sem postal oseba, ki sem danes,” je zaključil ToMa.

Cambi in Tbf združujejo nemogoče. Foto: Šime Bilić

Cambi je širša javnost spoznala na letošnji Dori, kjer so pokazali nov sodoben obraz te vokalne skupine, ki jo sestavljajo Sandro Gerbec, Jure Nikolić, Joško Tranfić in Luka Čulić. Njihov singel Zaljubljen se je spremenil v pravi megahit hrvaškega etra.

Če želite izvedeti, kaj je glavni junak predlagal svoji punci, si morate pogledati videospot za novi singel skupine Cambi, ki tokrat nastopa v duetu s hip hop legendami, splitskim TBF-om. Žensko plat te duhovite zgodbe prinaša St Koke – psevdonim, za katerim se skrivata igralki Ana Uršula Najev in Jagoda Kumrić. Glasbo za zmagovalno pesem Bambina mia skupin Cambi in TBF, ki sta skupaj nastopili na letošnjem Splitskem festivalu, je prispeval Josip Radić, član dvojca Valentino Bošković. Besedilo je skupno delo Saše Antića in Ivice Ivaniševića.

Nagrado občinstva so domov odnesli nesporni zmagovalci. Foto: Šime Bilić

Za to nenavadno ”pop – hip hop opereto” so nam fantje predstavili tudi novi poletni videospot. Zanj verjamemo, da bo vpisan med najboljše hrvaške video zgodbe v zadnjem času, vse pod režiserskim vodstvom Milana Latkovića.

Split v 80-ih je postal kulisa za pravi mali film, v katerem se poleg košarkarjev Jugoplastike in cele plejade likov pojavljajo tudi nekateri današnji splitski obrazi, kot so fotografinja Sonja Dvornik, nogometaš Antonio Asanović in oblikovalka Anamarija Asanović, vse skupaj pa je vodeno z izjemno duhovito cameo vlogo košarkaške legende, Dina Rađe.

Eno izmed glavnih vlog je odigrala Anamarija Asanović. Vizualni vtis pa so zagotovo obogatile prave retro vespe iz 80-ih. Tudi zaradi tega je ta video zgodba v letošnjem poletju prava vaba za oči in ušesa.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button