FESTIVALI

Splitski festival 2023 osvojil Đorđi Peruzović

Le nekaj dni pred Melodijam morja in sonca 2023 se je v Splitu odvil 63. Splitski festival, na katerem smo slišali 23 novih melodij, ki so jih predstavili bolj kot ne znani hrvaški glasbeniki. Na koncu je bil s skladbo Letim u svemir najbolj prepričljiv 83-letni Đorđi Peruzović, ki je prepričal tako stroko kot publiko.

Legendarni hrvaški pevec zabavne in dalmatinske glasbe je še kako zaznamoval SPlitski festuval. Prvič je na Prokurativi nastopil že daljnega leta 1963. V svoji bogati karieri je izdal preko 50 singlov ter sedem solističnih albumov, zadnjega leta 2018, in sicer Đir po Splitskim festivalima.

Splitski festival 2023
Prokurative so bile polne do zadnjega kotička. Foto: Maja Prgomet

Đorđi Peruzović je prejel še posebno nagrado, saj je na odru tega festivala prvič nastopil pred natanko 60 leti.

Finalni večer

Skozi finalni večer smo sicer slišali 23 skladb, saj se Brigita Vuco zaradi bolezni ni mola udeležiti festivala. Na velikem odru na Prokuativi so se tako predstavili Barbara in Rajko Suhodolčan, Zdravko Škender, Boris Rogoznica, Bravo bend, Stefany, Trio Gušt, Ivica Šerić, Klapa Kaše, Nenad Vetma, Maja Milinković, Leona Gradinski, Salto Guru, Ibrica Jusić, Klapa Iskon, Ane Paška, Jurica Pađen in Aerodrom, Mario Huljev, Stijene, Đorđi Peruzović, Marko Škugor in Siniša Vuco. Poleg njih pa sta bili tu še dve zmagovalki večera mladih, in sicer Ema, ki je prepričala žirijo in Helena Gudelj, ki je prepričala ljudstvo.

Prepričal Đorđi Peruzović 

Žirijo, ki so jo sestavljali Nebojša Lakić, Domagoj Mijić in Ankica Arbutina, je najbolj prepričal Đorđi Peruzović (Letim u svemir). Drugo mjesto je osvojil Nenad Vetma (Velo misto), tretja pa je bila Maja Milinković (Kad dunja zamiriše). Kot kaže se je okus žirija in občinstva ujemal, sa je občinstvo za svojega favorita izbralo Đorđija Peruzovića, ki je osvojil prvo mesto in festivalsko nagrado, ki mu jo je izročil Ivica Puljak, župan Splita. Drugo mesto je osvojil Marko Škugor s pesmijo Kad Bog nas u jedno spačina. Tretje mesto pa je osvojil Nenad Vetma s skladbo Velo misto.

Splitski festival 2023
Večer Ništa kontra Splita Nenada Vilovića Foto: Maja Prgomet

Split 2023

Organizatorji 63. festivalske edicije so letos pripravili resnično pravi glasbeno-plesni program, ki je bil razdeljen na dva dela. Med 23. in 25. junijem je bila tu »Kronika o našem Malom mistu«, med 29. junijem in 2. julijem pa se je zgodila še »Kronika Veloga mista«. Za mnoge je bil predvsem zanimiv drugi del oziroma večer Ništa kontra Splita Nenada Vilovića, na katerem je publika užival ob nepozabnih melodijah.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button