FESTIVALI

Splitski festival 2024: 23 pesmi, 4 večeri in en veliki zmagovalec

Splitske Prokurative, 7. julij 2024

Splitski festival je eden najbolj znanih glasbenih festivalov v tej regiji in eden najpomembnejših simbolov mesta pod Marjanom, ki je v svoji zgodovini močno zaznamoval hrvaško glasbeno industrijo. Nič drugače bo letos, ko se nam obeta že 64. festivalska edicija, ki se bo začela 2. julija, končala pa 7. julija. Letošnji Splitski festival oziroma Festival zabavne glasbe Split bo v štirih večerih na Prokurativi ponudil tako blues kot jazz, ne nazadnje pa bodo tu tudi brezčasne uspešnice in nove skladbe.

Split 2024
Splitski festival se bo zgodil 7. julija. Foto: splitski-festival.hr

Štirje glasbeni večeri

64. Splitksi festival (Festival zabavne glasbe Split) se bo začel 2. julija z bluesom. Kot pravijo organizatorji prihaja v Split najpomembnejši klaviaturist tega območja, – Tihomir Pop Asanović (Time, September, Dnevnik jedne ljubezni Josipe Lisac, The Generals, Majko zjemo projekt), ki s svojo fenomenalno zasedbo izvaja spektakularen repertoar. Še pred njim pa na Prokurativo prihaja še splitska zasedba Osmi putnik, ki bo ogrela občinstvo.

Četrtek, 4. julija, bo v znamenju gala koncerta in zasedbe TBF, ki bo okrepljena z Jazz orkestrom Hrvaške radiotelevizije. Sobota, 6. julija, pa bo tu jubilej Tea Trumbića, ki je eden najbolj nagrajenih skladateljev in tekstopiscev Splitskega festivala nasploh. Njegova uspešnica Ča če mi Copacabana, s katero je pred natanko 50 leti Oliver Dragojević osvojil prvo zmago na Prokurativah, je le ena od mnogih zmagoslavnih pesmi. Redko kateri avtor je toliko opeval Dalmacijo, njegove pesmi pa so poleg Oliverja izvajali Milo Hrnić in Libertas, Zlatko Pejaković, Mišo Kovač, Miki Jevremović, Đorđi Peruzović in številni drugi.

Splitski festival 2023
Prokurative bodo gistile Splitski festival 2024. Foto: Maja Prgomet

V nedeljo, 7. julija sledi sklepno dejanje, kjer se bo predstavilo 23 tekmovalnih pesmi. Vstopnice za ogled festivala so na voljo na spletu (AdriaTicket), za njih pa je potrebno odšteti od 15 do 35 evrov.

Skladbam že lahko prisluhnete

Nekaj tednov pred festivalom, ki se bo zgodil na isti večer kot naše Melodije morja in sonca, že lahko poslušamo vseh 23 tekmovalnih skladb, izmed katerih bo le ena zmagovalna. Za finalni večer je strokovna žirija izbrala 23 skladb, ki jih bodo letos predstavili: Nenad Vetma, Dženan Lončarević, Saša Jakelić, Šimun Ševerdija, Dean Dvornik, Mucalo, Gavrani, Nataša Reić Matković, Lorenza Puhar Lola, Romana, Oliver J. Berekin , Goran Ivas & Superstary, Hrvoje Burazer Pavešković, Ibrica Jusić, Klapa Cesarice, Jurica Pađen in Aerodrom, Ružica Čović, David Glibo, Bon Voyage, Tena Vodopija, Dražen Žanko in Stijene.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
5
+1
3
+1
1
+1
2
+1
3
+1
0
Twitter
Back to top button