SLOVENSKA NOTA

Praznična Slovenska nota 2020

Ustvarjalke in ustvarjalci Slovenske note 2020 so za konec letošnjega leta poskrbeli za še en poslednji razvedrilni spletni program slovenske glasbe na svojih socialnih omrežjih. Pripravili so posebne praznične oddaje, v katerih so od blizu predstavili prve tri uvrščene finalistke letošnje Notine edicije.

Finalistke izbora Slovenska nota 2020.Foto: Slovenska nota

Larisa Leva, Manca Mihelin in Petra Prebanda so prve tri uvrščene finalistke letošnje Slovenske note 2020, katere so želeli v organizacijski ekipi še dodatno predstaviti publiki ob koncu leta. Leto se bliža h koncu, prav tako pa se v teh dnevih sedaj uradno poslavlja letošnja Nota, tekmovanje za mlade pevke in pevce v organizaciji Mladinskega centra Hrastnik. Zato so v teh zaključnih dnevih na svojem uradnem YouTube kanalu objavili tri Praznične oddaje Slovenske note 2020.

S finalistkami se je pogovarjal idejni vodja Note, Nejc Ašič, in jih še pobliže predstavil publiki. »Vse tri finalistke so pridobile na telefonskem glasovanju resnično ogromno število glasov. Larisa skorajda 300 glasov, Manca čez 200, Petra pa okrog 170. Kaj šele druge finalistke, ki se niso uvrstile v top 3. Skupaj smo na telefonskem glasovanju prejeli preko 1.200 glasov. To so res enormne številke, sploh glede na to, da smo majhen festival. Iskreno povedano – v ekipi nismo pričakovali, da bodo ljudje tako masovno glasovali za naše pevke, pa ne zato, ker ne bi bile dobre, ampak zato ker je bil televoting precej drag – 2 evra na klic, in ker gre navsezadnje za relativno majhen festival. In ko smo videli, da so ljudje vzljubili naše prve tri finalistke, jim resnično privoščili zmago in navijali zanje, smo jim dali točno to, kar želijo – posebne oddaje, kjer smo predstavili najbolj popularne letošnje finalistke,« pravi Nejc, ki je podal pobudo za letošnje praznične oddaje.

Zmagovalka Slovenske note 2020 je Larisa Leva.Foto: Simon Tanšek

Slovenska nota 2020 piše epilog v letu 2020 s posebnimi prazničnimi oddajami

V prazničnih oddajah tako Nejc od vsake finalistke pridobi precej osebne odgovore, saj mu vsaka finalistka zaupa precej intimnih delcev svojega življenja. Petra je npr. v prvi oddaji spregovorila o tem, kako usklajuje študij farmacije in vstop na slovensko glasbeno sceno ter ali je dobila kaj očitkov s strani kolegic in kolegov na fakulteti; Manca je v drugi oddaji zaupala, kako je posredno bila priča samomoru in kako jo je to navdahnilo, da je napisala pesem, za katero obljublja, da bo izšla v letu 2021; Larisa pa bo v tretji oddaji na predsilvestrski večer zaupala, kako jo je njena disleksija naučila, da smo vsi različni in da moramo to različnost med nami spoštovati ter ceniti.

V kratkih spletnih oddajah ne manjka niti glasbe – vseh deset finalistk se je tako med seboj povezalo v pet prazničnih Notinih duetov. V prvem duetu sta se glasbeno povezali Petra Prebanda in Lea Aram, v drugem smo lahko spremljali Tajo Jamnik ter Ajdo Podgornik Valič, v tretjem sta skupaj zapeli Manca Mihelin in Živa Gantar, v četrtem duetu smo lahko spoznali Lauro Pesjak ter Izo Vivat, v petem duetu, ki pa bo objavljen na predzadnji dan letošnjega leta, pa sta moči združili Larisa Leva in Nuša Grm. V vsaki oddaji pa je vsaka od prvih treh uvrščenih finalistk pripravila tudi praznično priredbo pesmi, katero so zapele na finalu: Petra je praznično obarvala pesem Če je to slovo, Manca Belo nebo, Larisa pa bo priredila praznično priredbo pesmi Rada bi.

Drugouvrščena Manca Mihelin.Foto: Simon Tanšek

Nejc ob koncu leta še doda: »Letošnja edicija Slovenske note 2020 je bila resnično dobra, kljub zahtevni koronasituaciji. Ker gre za eno od programsko najzahtevnejših Slovenskih not do sedaj, smo jo želeli ovekovečiti še s posebnimi prazničnimi oddajami in biti v stiku z ljudmi ob koncu leta, ki naš festival spremljajo. Saj navsezadnje delamo za njih. Na tem mestu bi se toplo rad zahvalil vsem, ki so nas v letu 2020 spremljali, tako ljudem kot tudi zvestim medijskim podpornikom projekta – med temi vsekakor najbolj izstopa portal Evrovizija.com, ki je z nami že vse od leta 2017. Slovensko noto gradimo izključno za ljudi in to nam ostaja vizija tudi v prihodnje.«

Na nove zgodbe bo treba počakati

Ekipa obljublja več informacij glede prihodnje Note v poznih zimskih
mesecih leta 2021, do takrat pa vas vabijo, da si ogledate poseben
praznične oddaje Slovenske note 2020 in skupaj z njihovimi finalistkami
preživite zadnje dni letošnjega leta.

In ob koncu Notinih oddaj nas seveda zanima, ali se nam obeta Slovenska nota 2021? »V ekipi Mladinskega centra Hrastnik že delamo na Slovenski noti 2021. Obeta se precej sprememb. A kaj več še ne smem povedati. Lahko pa povem zgolj to – če smo letošnje leto iskali izraz pri letošnjih finalistkah, ko smo jih spodbujali, da naj bodo odkrite do publike, gremo v letu 2021 še korak naprej. Lahko povem zgolj to, da se bo premik zgodil k pesmim. Tistim pesmim za ljudi. Toplo vabljeni, da nas spremljate tudi v letu 2021, delali bomo izključno in zgolj za vas. Četudi smo še vedno majhen festival.«

Tretjeuvrščena Petra Prebanda.Foto: Simon Tanšek
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X