POPEVKA

Nina Osenar pred Popevko: V meni tli močna iskra, tiha želja, da bi spet pela

Popevka z voditeljico Nino Osenar

Zadnji vikend v oktobru bo še kako nostalgičen, saj se nam v soboto, 29. oktobra obeta festival Popevka 2022, na katerem se bo predstavilo deset tekmovalnih skladb. Posebej za festival bo pred televizijske kamere po dolgoletnem premoru kot voditeljica večera stopila Nina Osenar. Družbo na odru ji bo kot sovoditelj delal akademski igralec Jure Kopušar.

Deset tekmovalnih skladb

Gledalci in poslušalci bodo lahko slišali deset novih skladb bolj in manj uveljavljenih izvajalcev v tem vrstnem redu: Dinamitke (s skladbo Frajer), Veronika Strnad (s skladbo Ljubim), Maja Založnik (s skladbo Mika me), Andraž Hribar (s skladbo Sanjam), Amaya (s skladbo Rdeče), Saša Lešnjek (s skladbo Sama), Gedore (s skladbo Od tu do tam), Mia Guček (s skladbo Nove slike), Bosaznova (s skladbo Ljubi me, ljubi nocoj) in Lea Likar (s skladbo In vendar dva). V soboto, 29. oktobra zvečer, bo samo ena skladba po izbiri gledalcev postala najboljša popevka leta 2022, strokovna žirija pa bo podelila še pet drugih nagrad.

Popevka 2022
Izbrani izvajalci za Popevko 2022. Foto: Promo / osebni albumi

Voditeljica Nina Osenar

Po težkem obdobju, ko je dolgotrajna bolezen močno ogrozila njeno življenje in je iskreno dvomila, da bo še kdaj stala na odru, bo gledalce in poslušalce v vlogi gostiteljice festivala pozdravila Nina Osenar. Priljubljena voditeljica in pevka je velika oboževalka slovenske popevke in zna na pamet vse nepozabne melodije, ki so za vedno zapisane v naših srcih in nam vračajo vero v moč glasbe.

To bo njen prvi javni nastop po petih letih in ob tej priložnosti sporoča: »Najdražji moji, neskončno se veselim, da je moje zdravje toliko izboljšalo, da bom na ta magični večer z vami delila ljubezen do glasbe in praznovala 60. rojstni dan najlepšega slovenskega glasbenega festivala. Naj vam zaupam še eno svojo srčno željo: želim si, da bi nekoč tudi sama zapela z orkestrom v tekmovalnem delu Popevke. Petje je namreč še vedno moja velika ljubezen in moja duša še vedno hrepeni po glasbenem ustvarjanju. Želje se namreč takrat, ko človek zboli, reducirajo na eno samo: željo po ozdravitvi. Po dolgi bitki z boleznijo tako ostanejo res samo tiste stvari, po katerih hrepeni naša duša. In v meni zares tli ta močna iskra, tiha želja, da bi spet pela.«

Jure Kopušar
Jure Kopušar Foto: Dejan Nikolič

Nini Osenar se bo kot sovoditelj pridružil akademski igralec Jure Kopušar, ki v zadnjem času blesti v naslovni vlogi slovenskega pop-rokovskega muzikala Povodni mož.

60. obletnica

Letos festival obeležuje 60. obletnico, prvič je bil prirejen leta 1962 v festivalni dvorani na Bledu. Tam je pred 60 leti slavil Stane Mancini s pesmijo Mandolina.

Na festivalu bo podeljenih šest nagrad. Pet jih bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za obetavnega mladega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo dobila največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala popevka leta 2022.

Spomin na leto 2021

Lani je na Popevki 2021 slavila Raiven s pesmijo Volkovi, pet nagrad pa je podelila tudi petčlanska strokovna žirija. Na Popevki 2021 je sodelovalo 11 skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Raiven, ki je za skladbo Volkovi prejela veliko nagrado občinstva Popevke 2021. Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejel Gregor Ravnik za pesem Še ko te ni, te imam. Avtorja glasbe sta Marko Hrvatin in Mitja Bobič, avtor besedila Drago Mislej Mef, avtor priredbe pa Patrik Greblo.

Gregor Ravnik, Raiven
Gregor Ravnik in Raiven Foto: Osebni album
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button