FESTIVALI

Melodije so. Kaj pa sonce in morje?

Melodije morja in sonca so, (znova) tradicionalno, popestrile dogajanje na Obali. V portoroškem Avditoriju smo lahko prisluhnili štirinajstim izvajalcem, med katerimi je občinstvo in strokovnjake v celoti najbolj prepričala Alya. Po čem pa si bomo, poleg (seveda) zmagovalke, še zapomnili ta izbor?

Seveda je organizacija takšnega festivala odlična priložnost tudi za
turistično promocijo piranske občine, ki je ena od soorganizatoric
dogodka. Premišljeno zastavljene, preproste a hkrati dovolj zanimive
razglednice, ki smo jih letos lahko spremljali pred vsakim nastopom, so
verjetno marsikaterega gledalca pred televizijskimi ekrani zamikale, da
se na oddih odpravi severneje kot sicer. Lepa gesta je tudi poklon
izjemnemu besedilopiscu Dušanu Velkaverhu. Njegove pesmi smo lahko v
novih preoblekah slišali v spremljevalnem programu.

Začnimo s pozitivnimi vtisi. Melodije morja in sonca so gotovo festival, ki glasbenim ustvarjalcem ponudi priložnost, da širši slovenski javnosti predstavijo svoja dela. Da je izbor med gledalci in poslušalci nedvomno priljubljen, dokazuje poln Avditorij, dobra gledanost (z RTV-ja so sporočili, da je bila to najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah v svojem terminu) in zanimanje, ki na Obali vlada že nekaj dni pred festivalom. Predstavitveni večeri izvajalcev in zaključni večer so popestritev poletnega glasbenega programa, dodana vrednost turistični ponudbi ter priložnost za promocijo slovenske glasbe – za katero bi, kot so si enotni nekateri, sicer lahko storili še več. Tudi dejstvo, da se prireditev odvija ob morju, v sproščenem poletnem vzdušju, je posebnost in prednost Melodij, ki se ravno po tem razlikujejo od drugih glasbenih projektov, denimo od prav tako priljubljene Eme.

V šov programu so se poklonili izjemnemu besedilopiscu Dušanu Velkaverhu.Foto: Alesh Maatko
Polona Furlan (najboljše besedilo).Foto: Alesh Maatko

Legendarne in skoraj ponarodele skladbe, kot so na primer Med iskrenimi ljudmi, Mlade oči, Ti si rekla sonce in Dan neskončnih sanj, je vselej lepo slišati in si jih zamrmrati, a zato toliko bolj preseneča ugotovitev, da lahko nekateri pevci na odru znane verze zapojejo le ob ”kukanju” na list papirja z napisanim besedilom. Če smo ravno pri besedilih … Brez napak(ic) v slovenskem jeziku (ena od skladb je, mimogrede, zazvenela v italijanščini) še vedno ne gre. Vsi pisci očitno ne uporabljajo dvojine in rodilnika, nekaterim pa težave povzroča tudi raba pravilnih glagolskih oblik. Že na novinarski konferenci po festivalu so ustvarjalci opozorili tudi na vsebino skladb, ki naj bi bile, skladno z vizijo festivala, v splošnem bolj poletne, lahkotne, pozitivne in vesele – v znamenju morja in sonca. Slišali smo komentarje, da bi bile kakšne tekmovalne skladbe bolj primerne za druge festivale, na primer Slovensko popevko. Nedvomno drži, da ljudje v vročih mesecih in sploh na brezskrbnem oddihu lažje in raje prisluhnejo poletnim skladbam, kakršne na festivalu, ki na sproščenost nakazuje že z imenom, tudi pričakujemo. A ob vsem tem seveda ne smemo pozabiti na kakovostne glasbene izdelke, ki naj bi bili kljub lahkotnim tematikam in spevnim melodijam sporočilni in premišljeno sestavljeni.

Francesco Squarcia in Miriam Monica sta se predstavila v italijanskem jeziku.Foto: Alesh Maatko
AlyaFoto: Alesh Maatko

Naj izpostavimo še zanimivost glede vrstnega reda nastopanja. Na večjih festivalih, kot je Evrovizija, temu dejavniku posvečajo precej pozornosti, ker naj bi pomembno vplival tudi na končno uvrstitev izvajalca. Številka ena (s katero sta se na Dunaju v finalu predstavila tudi Maraaya in mnogi so prepričani, da je Sloveniji ravno neugodni razpored odnesel nekaj dragocenih glasov) je bila tokrat srečna.

Zmagovalko večera smo namreč slišali že na začetkuAlya je na oder stopila prva in z njega odšla kot zmagovalka. Manca Špik in Kvatropirci, ki so za prvouvrščeno zaostali le za točko, so nastopili kot zadnji, Nuška Drašček, točkovno prav tako tik za Alyo, pa je zapela v srednji skupini izvajalcev.

Ne glede na zaporedno številko nastopa pa je (in mora biti) najpomembnejša pesem. Melodija, ki prepriča in ostane v ušesih poslušalcev. Z vsebino, ki nekaj sporoča. Želimo si skladb, ki bodo lepšale poletne dni in v spominih ostale tudi, ko bomo o daljših in vročih dnevih sredi zime le razmišljali. Ter z nestrpnostjo pričakovali nove melodije o morju in soncu …

Raay, Alya in Manca Špik po zaključku festivala MMS 2016.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X