EMA

Martina Majerle: Pesem za Emo je moderna ženska ljubezenska balada

RTV Slovenija je pred dnevi razkrila nastopajoče, ki se bodo predstavili na Emi 2015. Ker mnoge – tako kot tudi nas – zanima, kako so navezani na evrovizijski izbor, predvsem pa kakšna je njihova pesem, smo jih povprašali predvsem o tem. Tokrat je na vrsti Martina.

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim
Martina MajerleFoto: Stane Sršen

Martina Majerle je hrvaška pevka s slovenskimi koreninami. Prve resne korake v svet glasbe je naredila kot pevka reške skupine Putokazi. Glasbeno kariero je nadaljevala kot solistka v ambientalni elektro-pop skupini Atmospheric. Kot spremljevalna vokalistka je nastopila na številnih koncertih na Hrvaškem in v tujini skupaj z izvajalci, kot so Oliver Dragojević (v angleškem Royal Albert Hallu), Tereza Kesovija in Zdravko Čolić (v francoski Olympii), Nuša Derenda, Severina, Massimo, Nina Badrić, Vanna, Toni Cetinski, Parni Valjak, Novi Fosili ter številni drugi. Kot samostojna izvajalka je leta 2011 nastopila na splitskem festivalu. Sodelovala je s Daretom Kauričem, s katerim sta ustvarila singla Čokolada in vanilija ter Luna nad obalo. Leta 2013 je izdala priredbo pesmi Kalimba de Luna. Prav tako pa je bila del orkestra HRT in nastopila pri številnih projektih hrvaške nacionalne televizije. Poleg pevskih dosežkov ima tudi diplomo iz ekonomije na univerzi na Reki. 

Martina Majerle z zasedbo Quartissimo (ESC 2009).Foto: Alesh Maatko
Prepevala je tudi z Evo Boto.Foto: Alesh Maatko

Martina Majerle je zastopala Slovenijo na Evroviziji leta 2009 v Rusiji skupaj z godalnim kvartetom Quartissimo s pesmijo Love Symphony. Kot spremljevalna vokalistka je nastopila na Evroviziji za številne države in na različnih izdajah tekmovanja. Prvič je nastopila leta 2003 s hrvaško predstavnico Claudio Beni, leta 2007 z Alenko Gotar, leta 2008 s črnogorskim predstavnikom Stefanom Filipovićem, leta 2011 z Majo Keuc, leta 2012 z Evo Boto in lani s črnogorskim predstavnikom Sergejem Ćetkovićem.

Martina Majerle z našimi spremljevalnimi vokalistkami.Foto: Alesh Maatko

Če ozremo po zgodovini evrovizijskih izborov, katera evrovizijska pesem je vaša najljubša?
Težko je odgovoriti na to vprašanje, ker je preveč dobrih pesmi. Pa vendarle, pesmi so si med seboj različne, saj so nekatere, kot so npr. Nocturne, Hold me now, Neka me ne svane in Prisluhni mi umetniško kvalitetnejše od drugih. Zopet druge so svetovni hiti, ki so lahkotni in narejeni v moderni produkciji. Ena izmed teh je tudi Euphoria. Starejši hiti, ki so mi še kot dekletu ostali v spominu in pritegnili pozornost, da sem vzljubila to tekmovanje, pa so Željo moja, Marija Magdalena, Ja sam za ples in Rock me baby.

Močne balade prinesejo visoko uvrstitev

Moja letošnja pesem za Emo je moderna ženska ljubezenska balada, kjer
imam kot pevka dovolj prostora za izkazovanje emocij in vokala preko
lepe in močne melodije. Osebno imam rada take močne »ženske« pesmi na
svojih nastopih, saj sem tudi sama ljubiteljica takšnih melodij. Verjamem, da
lahko ravno takšne pesmi na evrovizijskih nastopih prinesejo najvišjo
uvrstitev.

Martina Majerle

Kateri evrovizijski oziroma slovenski izbor vam je ostal najbolj v spominu?
Vsaka od sedmih Evrovizij, na katerih sem sodelovala, je imela nekaj edinstvenega oziroma drugačnega. Nimam favorita! Države, kjer se je Izbor pesmi za Evrovizijo odvijal, so si povsem različne – od skrajnega severa, kot so Finska, Latvija in Danska, preko Rusije in Balkana, pa vse do centralne Azije, kjer smo se v Azerbajdžanu srečali s čisto drugačno kulturo od naše. Delegacije so se izmenjevale od nežnejših ritmov do malo bolj zahtevnih. Izkušnje so zelo različne in posebne. Morda je prav prva Evrovizija, na kateri sem sodelovala, pustila največji vtis, ker je bila zame prva. Nastopila sem namreč s Claudijo Beni, za Hrvaško v Latviji.

Kdo vam je od evrovizijskih tekmovalcev lansko leto najbolj ostal v spominu?
Ker sem bila lansko leto v Copenhagnu in sem lahko spremljala celoten dogodek v živo, sem mnenja, da je Conchita Wurst zasluženo zmagala. Edino ona je v živo uspela doseči, da se mi je naježila koža v t.i. zeleni sobi. Refren je zapela močno in impresivno, odrski izvedbi pa je dodala odličen »light« šov.

Ji bo sreča tudi tokrat naklonjena?Foto: Dallas Records
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button