EMA

Razkrivamo, kako premišljeno je Maraaya izbrala pesem za Emo 2015

RTV Slovenija je pred dnevi razkrila nastopajoče, ki se bodo predstavili na Emi 2015. Ker mnoge – tako kot tudi nas – zanima, kako so navezani na evrovizijski izbor, predvsem pa kakšna je njihova pesem, smo jih povprašali predvsem o tem. Tokrat je na vrsti Maraaya.

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim
Foto: Tibor Golob

Pod imenom Maraaya sta združena pevka / avtorica Marjetka in producent / avtor Raay, Maraaya pa je izpeljanka iz njunih imen. Glasbenika, ki sta par tudi zasebno, sta svojo glasbeno pot začela v povsem drugih vodah, najprej s skupino Turbo Angels in pozneje še s Tangels. Žanrsko projekt Maraaya opredeljujeta kot “indiepop z elementi soula”. Marjetka je sicer diplomirana profesorica glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani, njeno poslanstvo pa je poleg ustvarjanja glasbe tudi podajanje znanja prihajajočim generacijam. Raay je eden izmed bolj produktivnih glasbenih producentov v Sloveniji, med drugim je tudi soavtor in producent skladbe Spet/Round and round, s katero nas je Tinkara Kovač zastopala na Evrosongu 2014. V glasbenem slogu, ki ga predstavljata pod novim imenom, sta se slovenski glasbeni javnosti prvič predstavila lansko jesen s skladbo Lovin’ me, ki je požela velik odziv in v trenutku prišla na prvo mesto med najbolj predvajanimi skladbami slovenskih ustvarjalcev. Že predtem pa sta navdušila tudi eno največjih neodvisnih glasbenih založb v Italiji, s katero sta podpisala sodelovanje …

Ula Ložar in Maraaya na lanski otroški evroviziji.Foto: Žiga Culiberg
Marjetka: Pesem za Emo ima ‘catchy’ melodijo …Foto: Tibor Golob

Marjetka in Raay, Če ozremo po zgodovini evrovizijskih izborov, katera evrovizijska pesem je vajina najljubša?
Marjetka:
Uvodna himna. No, pa Lenin Satelit.
Raay: S poudarkom da je Marjetka tako odgovorila ta teden, ker če jo boste vprašali čez kak mesec bo zagotovo kaj drugega. Ravno sva namreč gledala The Voice, kjer je Lena v komisiji in sva si nato ogledala še njen Evrovizijski nastop. Okoli božiča je pa npr. Marjetka znova »odkrila« kako dobra je bila Loreen z Euphorio – takrat ni bilo ne duha ne sluha o Leni. Je pa dejstvo da sta res obe – tako Lena kot Loreen tisti, ki sta v zadnjih letih ne le zmagali na Evroviziji ampak s svojima skladbama resnično osvojili evropske lestvice in to je vedno dodatna zmaga za festival.

Kateri evrovizijski oziroma slovenski izbor za pesem Evrovizije (EMA) vama je ostal najbolj v spominu?
Marjetka: Lanskoletni. Dobesedno – najbolj je v spominu.
Raay: Lanskoletni. Ker sem bil tam.

Raay in Tinkara Kovač na Izboru za pesem Evrovizije 2014.Foto: Alesh Maatko

Pesem za Emo 2015 je mešanica ‘indiepopa z elementi soula’ …

Ali spremljata Izbor za pesem Evrovizije tudi sicer in kdo vama je od evrovizijskih tekmovalcev lansko leto najbolj ostal v spominu?
Raay: Spremljava. Slovenija. Tinkara Kovač. (smeh)

Če se dotaknemo najbolj aktualnega vprašanja: Zakaj je vajina pesem, s katero se bosta predstavila na Emi 2015, za vaju posebna?
Marjetka: Ker je na nek način izbrana s strani ljudi, ki jim zaupava, prijateljev, kolegov, ljudi iz najinega življenja. Imela sva namreč štiri »single«, ki sva jih v zadnjem letu pripravljala in jih bova izdala v prihodnjih dveh letih. Ko sva se odločila sodelovati na EMI, sva morala od štirih potencialnih uspešnic izbrati tisto, za katero meniva, da ima največ šans. To sva naredila tako, da sva vprašala prijatelje, ki jim zaupava, kateri refren jim gre najbolj v ušesa. In tudi najin izbor je bila ta.

Tako skladbo Lovin’ me kot skladbo, ki jo prijavljata na Emo, Down Low,
sta ustvarila z ameriškim tekstopiscem Charlijem Masonom, ki se
je podpisal pod pesem Rise
Like A Phoenix.

Zakaj se vama zdi vajina pesem najboljša oz. najbolj primerna za nastop na Izboru za pesem Evrovizije 2015, ki bo potekal na Dunaju?
Raay:
Ker je tudi edina od teh osmih, ki sva jo do zdaj slišala.
Marjetka: Morda spremeniva mnenje, ko slišiva druge. (smeh)

Maraaya je izpeljanka iz njunih imen.Foto: Tibor Golob
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X