SANREMOTORINO 2022

Mahmood & Blanco sta si z zmago na Sanremu pripela vstopnico za Torino

Prepričala romantična balada Brividi

Sanremo je med 1. in 5. februarjem gostil tradicionalni festival italijanskih kancon, ki je letos pred TV-zaslone privabil izjemno množico gledalcev. Kako da ne, saj je voditelju Amadeusu že v tretje uspelo pričarati nepozabne glasbene večere. Skozi prvi večer je umetniški vodja gostil zmagovalce Sanrema in Pesmi Evrovizije, zasedbo Maneskin. Drugi večer so razglasili voditelje Pesmi Evrovizije 2022 v Torinu. Skozi tretji večer so vsi glasbeniki še enkrat predstavili svoje tekmovalne pesmi. Predzadnji večer pa so odmevale nepozabne italijanske in svetovne uspešnice.

Veliki finale

Peti glasbeni večer je tako kot ponavadi prinesel novega zmagovalca Sanrema. Nastopilo je vseh 25 tekmovalcev (vsak s svojo pesmijo), ki smo jih skozi vse štri glasbene večere dodobra spoznali. Sledilo je prvo glasovanje, kjer so odločali akreditirani mediji (33 %), demoskopska žirija (33 %) in še gledalci preko telefonskega glasovanja (34 %). Seštevek vseh glasov je prinesel uvrstitve od petindvajsetega do četrtega mesta ter še tri superfinaliste. To so postali Elisa, Gianni Morandi in Mahmood & Blanco.

Sanremo 2022
Superfinalisti Sanrema 2022. Foto: Instagram Sanremo RAI

Zmagovalna skladba je … Brividi

Po razglasitvi superfinalistov je sledilo še sklepno dejanje – ponovno glasovanje, ki je bilo tokrat v rokah ljudstva. Na koncu sta vse skupaj prepričala Mahmood & Blanco (51,8 % glasov), druga je bila legendarna Elisa (26,3 %), tretji pa evrovizijski predstavnik iz leta 1970, sicer legendarni Gianni Morandi (21,9 %). Naj ob tem zapišemo, da morajo pred tekmovanjem na Sanremu vsi tekmovalci izdajatelju televizijske postaje RAI povedati, ali bi bili pripravljeni zastopati Italijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije, če bi zmagali … Mahmood & Blanco sta na novinarski konferenci po festivalu potrdila, da bosta z veseljem zastopala Italijo v Torinu.

Sanremo 2022
V Torino potujeta Mahmood & Blanco. Foto: Instagram Sanremo RAI

Naj ob tem spomnimo, da je Mahmood že stal na evrovizijskem odru, in sicer leta 2019 v Tel Avivu, ko je s pesmijo Soldi zasedel odlično drugo mesto.

Ostale strokovne nagrade

A to niso bile edine nagrade, ki so jih podelili skozi nepozabni zadnji glasbeni večer. Nagrado kritikov Mia Martina je prejel Massimo Ranieri. Nagrada s strani medijev je šla v roke Giannija Morandija. Fabrizio Moro je bil nagrajen za najboljše besedilo. Elisa pa za najboljšo glasbeno kompozicijo.

Gledanost finalnega večera je bila izjemna, saj je festival spremljalo skoraj 65 % gledalcev.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button