SANREMO

Sanremo 2024: Prvi večer osvojila Loredana Bertè

Sanremo, od 6. do 10. februarja 2024

Festival della canzone Italiana 2024 se je pričakovano začel veličastno. Uvod v prvi večer so pred dvorano Ariston predstavile fanfare 4. karabinjerskega konjeniškega polka, nato pa se je začelo zares … Sanremo 2024 je pred televizijske sprejemnike znova privabil številne gledalce. Prvi večer, ki je mimogrede potekal pet ur, vse do druge ure ponoči, je imel skoraj 17 milijonov gledalcev, povprečno pa si ga je ogledalo dobrih deset milijonov gledalcev, s 65,1-odstotnim deležem. Morda tudi zaradi Zlatana Ibrahimovića, ki je bil prvo presenečenje večera …

Kot so sporočili iz italijanske radiotelevizije RAI je voditelj Amadeus skupaj z Marcom Mengonijem (in s sodelovanjem Fiorella, ki bo blestel v finalnem večeru) skozi glasbo ustvaril lahkotno predstavo, ki je bila znova prava paša za oči. Amadeus je na sredini dnevni novinarski konferenci (pred drugim večerom) med drugim dejal, da je biti že petič na Sanremo zanj velika čast, a da hkrati čuti, da se po tolikih letih morda umakne.

Pri znameniten festivalu Sanremo gre za edinstveno glasbeno doživetje, ki združuje umetniški izraz, tekmovanje in še zabavo na najvišjem nivoju.

Prvi večer prinesel vseh 30 skladb

Sanremo 2024 je tudi letos razdeljen na pet večerov. Festivalska zavesa v nabito polnem gledališču Ariston se je prvič dvignila v torek, 6. februarja zvečer. Skozi prvi večer, na katerem so se med drugim poklonili Totu Cutugnu, se je predstavilo vseh 30 tekmovalcev, vsak s svojo pesmijo.

Vse tekmovalne pesmi je tokrat ocenjevala žirija tiska, televizije in spleta. Največ točk je s skladbo Pazza osvojila 73-letna pevka in igralka Loredana Bertè, ki pravi, da na oder Sanrema prinaša univerzalno avtobiografsko skladbo. “Pazza je oda ljubezni do same/-ga sebe. In jaz sem prvič v življenju nora nase, namesto da bi se sovražila.” Ob tem ni odveč če zapišemo, da je Loredana Bertè v svoji dolgoletni karieri med drugim sodelovala z uglednimi italijanskimi tekstopisci, kot so Pino Daniele, Ivano Fossati, Mario Lavezzi, Mango in Enrico Ruggeri. Kot zanimivost pa naj zapišemo tudi to, da je bila tudi njena sestra Mia Martini, ki je leta 1992 predstavljala Italijo na Evroviziji (4. mesto), priznana pevka.

Sanremo 2024
Prvi večer je osvojila Loredana Bertè. Foto: Instagram Sanremo / RAI

Končni razplet prvega večera – TOP 5:

 1. Loredana Bertè – Pazza
 2. Angelina Mango – La noia
 3. Annalisa – Sinceramente
 4. Diodato – Ti muovi
 5. Mahmood – Tuta Gold

Drugi festivalski večer

Skozi drugi večer se bo predstavilo pol tekmovalcev, torej 15, vsak s svojo pesmijo. Tokrat bodo vse skupaj ocenjevali gledalci in radijske postaje, v razmerju 50:50. Naj ob tem kot zanimivost zapišemo, da so bili z žrebom izbrai tudi jutrišnji nastopajoči (torej preostala petnajsterica). Vsak izmed njih bo skupaj z Amadeusom in Giorgio predstavil enega od nocojšnjih nastopajočih. Pred samim nastopom se bo tako predvajal posnetek pesmi, ki jo bo napovedal glasbenik, tako da bomo vendarle (znova) okusili vseh 30 tekmovalnih pesmi. Voditelji so prikazani v oklepaju za vsakim nastopom spodaj.

 1. Fred De Palma – Il cielo non ci vuole (Ghali)
 2. Renga Nek – Pazzo di te (La Sad)
 3. Alfa – Vai! (Mr. Rain)
 4. Dargen D’Amico – Onda alta (Diodato)
 5. Il Volo  – Capolavoro (Rose Villain)
 6. Gazelle – Tutto qui (Bnkr44)
 7. Emma – Apnea (Santi Francesi)
 8. Mahmood – Tuta gold (Alessandra Amoroso)
 9. BigMama – La rabbia non ti basta (Il Tre)
 10. The Kolors  – Un ragazzo una ragazza (Angelina Mannoia)
 11. Geolier – I p’me, tu p’ te (Fiorella Mannoia)
 12. Loredana Bertè – Pazza (Sangiovanni)
 13. Annalisa – Sinceramente (Mannini)
 14. Irama – Tu no (Ricchi e Poveri)
 15. Clara – Diamanti grezzi (Negramaro)

Sanremo 2024 na svojem 74. glasbenem popotovanju praznuje obletnico treh skladb. V sredo, 7. februarja, bo Giorgia zapela pesem E poi, ki je bila v Sanremu predstavljena pred 30 leti, leta 1994.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button