SANREMO

Sanremo 2024: V Italiji se bo zaradi nepozabnih kancon ustavil čas

Sanremo, od 6. do 10. februarja 2024

Kaj imajo skupnega skladbe Nel blu dipinto di blu, Piove (Ciao, ciao bambina), Non ho l’età, L’italiano, La solitudine, Per Elisa, Adesso tu, Con te partiro ter mnoge druge? Vse te melodije oziroma kancone so še kako zaznamovale znameniti festival italijanske zabavne glasbe, ki mu krajše pravimo Sanremo.

Sanremo
Mesto Sanremo leži ob sredozemski obali Ligurije v SZ Italiji. Foto: Pixabay

Festival, ki je starejši od Evrovizije

Festival Sanremo je eden najstarejših in najprestižnejših glasbenih festivalov na svetu. Poteka v italijanskem mestu Sanremo, in sicer vsako leto od leta 1951 dalje. Gre za glasbeni dogodek, na katerem se predstavljajo številni italijanski in mednarodni glasbeniki, ki seveda tekmujejo za prestižno festivalsko nagrado, ki je med glasbeniki zelo cenjena.

Festival Sanremo ni le glasbeni dogodek, ampak ima tudi pomembno družbeno vlogo. Skozi vsa leta je bil platforma za številne uspešne italijanske umetnike, hkrati pa je prispeval k oblikovanju glasbene krajine v Italiji. Poleg tega je festival znan po svoji glamurozni podobi in visokem produkcijskem standardu. Dogodek privabi pozornost ne le glasbene navdušence, ampak tudi ljubitelje mode in družabnega življenja v sosednji Italiji.

Amadeus
Voditelj Sanrema 2024, Amadeus. Foto: RAI

Pri festivalu Sanremo gre vsekakor za edinstveno glasbeno doživetje, ki združuje umetniški izraz, tekmovanje in še zabavo na najvišjem nivoju, po katerem se zgleduje tudi Evrovizija.

Sanremo 2024

Sanremo, ki mu Italijani pravijo Festival della canzone italiana bo v vsej veličini zaživel med 6. in 10. februarjem. Voditeljske niti bo imel že petič v rokah umetniški vodja Amadeus, kateremu se bo vsak večer pridružil še en sovoditelj. Tu bodo Marco Mengoni, Giorgia, Teresa Mannino, Lorella Cuccarini in za piko na i (v velikem finalu) še Fiorello.

Sanremo 2024
Sovoditelji Sanrema 2024. Foto: RAI

Pet festivalskih večerov

Sanremo 2024 bo tudi letos razdeljen na pet večerov. Festivalska zavesa v gledališču Ariston se bo prvič dvignila v torek, 6. februarja zvečer. Prvi večer bo nastopilo vseh 30 tekmovalcev, vsak s svojo pesmijo. Drugi večer bo 15 od 30 izvajalcev predstavilo svojo pesem, tretji večer se bo preostalih 15 od 30 izvajalcev predstavilo s svojimi skladbami. Na četrtem večeru bo vseh 30 izvajalcev izvedlo pesem po lastni izbiri, bodisi italijansko bodisi mednarodno. Na finalnem večeru bo znova nastopilo vseh 30 izvajalcev, vsak s svojo pesmijo.

Sanremo 2024 bo na svoji 74. glasbenem poptovanju praznoval obletnice treh skladb. V sredo, 7. februarja, bo Giorgia zapela pesem E poi, ki je bila v Sanremu predstavljena pred 30 leti, leta 1994. V četrtek, 8. februarja, bo na odru Ariston na vrsti Eros Ramazzotti s pesmijo Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji Nuove Proposte. V soboto, 10. februarja, pa bo na oder stopila Gigliola Cinquetti s pesmijo Non ho l’età, s katero je pred šestdesetimi leti, leta 1964, zmagala na festivalu. S to pesmijo je Gigliola istega leta osvojila tudi Pesem Evrovizije.

Glasovanje poteka vsak večer

Glede na to, da bo vsak večer potekalo glasovanje bo v finalnem večeru po koncu glasovanja občinstva sestavljena končna razvrstitev, ki bo določena s povprečjem med odstotki finalnega večera in odstotki prejšnjih večerov, kar bo določilo končno razvrstitev od 30. do 6. mesta. O najboljših pet bodo znova, od začetka, glasovali: žirija novinarske sobe (33 %), radijska žirija (33 %) in domače občinstvo prek televizijskega glasovanja (34 %). Vsota glasov vseh treh komponent bo na koncu določila zmagovalno pesem festivala Sanrema 2024.

Gledališče Ariston
Festival potreka v gledališču Ariston. Foto: Gledališče Ariston

Tekmovalci Sanrema 2024

 1. Alessandra Amoroso – Fino a qui
 2. Alfa – Vai!
 3. Angelina Mango – La noia
 4. Annalisa – Sinceramente
 5. BigMama – La rabbia non ti basta
 6. Dargen D’Amico – Onda Alta
 7. Diodato – Ti muovi
 8. Emma – Apnea
 9. Fiorella Mannoia – Mariposa
 10. Fred De Palma – Il cielo non ci vuole
 11. Gazzelle – Tutto Qui
 12. Geolier – I p’ me, tu p’ te
 13. Ghali – Casa mia
 14. Il Tre – Fragili
 15. Il Volo – Capolavoro
 16. Irama – Tu No
 17. La Sad – Autodistruttivo
 18. Loredana Bertè – Pazza
 19. Mahmood – Tuta Gold
 20. Maninni – Spettacolare
 21. Mr. Rain – Due Altalene
 22. Negramaro – Ricominciamo tutto
 23. Renga Nek – Pazzo di te
 24. Ricchi e Poveri – Ma non tutta la vita
 25. Rose Villain – Click Boom!
 26. Sangiovanni – Finiscimi
 27. The Kolors – Un ragazzo, una ragazza
 28. Clara – Diamanti grezzi
 29. Santi Francesi – L’amore in bocca
 30. bnkr44 – Governo punk
Sanremo
Scenografija za Sanremo 2024. Foto: RAI

Poleg vseh glasbenikov sta kot gosta napovedana tudi dva velika zvezdnika, in sicer igralec Russell Crowe, ki se po dobrih dvajsetih letih 8. februarja vrača na oder Aristona, tokrat kot glasbenik. En večer prej pa bo tu še igralec, zaradi katerega plešejo številne generacije. John Travolta, ki bo 18. februarja dopolnil sedemdeset let je Amadeusu še posebej blizu.

Spomnimo. 73. festival italijanske popevke Sanremo 2023, ki je pred televizijske sprejemnike privabil na milijone gledalcev, je s skladbo Due Vite osvojil nekdanji italijanski evrovizijski predstavnik 2013 Marco Mengoni, ki je na Evroviziji 2024 v Liverpoolu na koncu zasedel 4. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Sanremo RAI - program
Twitter
Back to top button