SANREMO

Sanremo 2023 osvojil Marco Mengoni

73. festivalska edicija še kako odmeva

V obalnem mestu Sanremu se je z velikim finalom zaključil 73. festival italijanske popevke, ki je pred televizijske sprejemnike privabil na milijone gledalcev. Najbolj odmeven italijanski festival Sanremo 2023, ki ga je že četrtič vodil italijanski televizijski in radijski voditelj Amadeus, je tokrat s skladbo Due Vite osvojil nekdanji italijanski evrovizijski predstavnik 2013 Marco Mengoni.

Marco Mengoni, ki zmago posveča vsem umetnicam, je bil sicer že od vsega začetka festivala med favoriti. Poleg tega je 34-letni glasbenik prejel še nagrado Giancarlo Bigazzi, in sicer za najboljšo skladbo, ki jo podeljuje festivalski orkester Sanrema.

Sanremo 2023 - Marco Megnoni RAI 1
Zmagovalni trenutek za Marca Mengonija. Foto: RAI

Marco Mengoni je v superfinalu skupaj osvojil 45,53 % glasov. Drugouvršeni Lazza je prejel 16,64 % glasov, tretji je bil Mr. Rain (14,43 %), četrti Ultimo (12,25 %) in peti Tananai (11,15 %)

Festival Sanremo velja za najbolj gledano glasbeno prireditev v Italiji. Nič drugače ni bilo letos, ko so padali novi rekordi, samo ‘share’ je bil na predzadnji večer skoraj 70 odstoten, na zadnji večer pa skoraj 74 %, kar je izjemno. Povprečna gledanost vseh petih večerov je imela sicer 66 % ‘share’, samo zadnji večer pa si je festival ogledalo več kot 12 milijonov gledalcev.

Odmevno, kot že dolgo ne

Na festivalu Sanremo 2023, o katerem je med 7. in 11. februarjem govorila vsa Italija, so padali rekordi gledanosti, prav tako ni manjkalo škandalov, ki so se začeli že v prvem večeru. Prav takrat se je utrgalo nekdanjemu evrovizijskemu predstavniku, ki je na odru z uničevanjem rož poskrbel za pravo razdejanje. Še pred pričetkom drugega večera se je Blanco opravičil, slečeni Angelo Duro pa po monologu publiki pokaže sredinec. Kako lepo, kajne?!

Lepo in nepozabno je bilo slišati tudi tri glasbene legende. Al Bano, Massimo Ranieri in Gianni Morandi so s svojimi uspešnicami povsem zasenčili tekmovalni del in si prislužili stoječe ovacije. Nič drugače ni bilo dan kasneje, ko je Maneskin zatresel sanremski oder, kjer je skozi vse dolge glasbene večere kraljeval Amadeus, ki je predzadnji dan odprl boleče rane, ki na takšen festival ne sodijo.

Chiara Ferragni, Amadeus in Gianni Morandi
Chiara Ferragni, Amadeus in Gianni Morandi Foto: RAI

Amadeus, ki je postal skoraj da zaščitni znak Sanrema, je v štirih letih (tolikokrat je namreč vodil festival) kot umetniški vodja preposlušal 9973 pesmi, gostil 119 pevcev ter bil skupaj na odru Sanrema 5.681 minut. Glede na to, da se Sanremo posluša tudi z očmi, pa je nosil 45 različnih suknjičev.

28 različnih glasbenih zgodb

Skozi vseh pet glasbenih večerov smo slišali 28 različnih glasbenikov, ki so se na odru Sanrema predstavili vsak s svojo skladbo. Tu so bili: Elodie, Colla Zio, Mara Sattei, Tananai, Colapesce Dimartino, Giorgia, Modà, Ultimo, Lazza, Marco Mengoni, Rosa Chemical, Cugini di Campagna, Madame, Ariete, Mr. Rain, Paola & Chiara, Levante, LDA, Coma_Cose, Olly, Articolo 31, Will, Leo Gassmann, Gianmaria, Anna Oxa, Shari, Gianluca Grignani in Sethu.

V sklepnem večeru smo najprej slišali vseh 28 tekmovalnih skladb. Sledilo je prvo glasovanje, hkrati pa so sešteli točke s preostalimi večeri. O najboljših med najboljšimi so odločali demoskopska žirija (33%), akreditirani mediji (33 %) in javnost preko telefonskega glasovanja (34 %). Nato je sledilo še superfinale, kjer je je pomerilo najboljših pet. Tu je Marco Mengoni skupaj osvojil 45,53 % glasov. Drugouvršeni Lazza je prejel 16,64 % glasov, tretji je bil Mr. Rain (14,43 %), četrti Ultimo (12,25 %) in peti Tananai (11,15 %)

Ariston
Pred Aristonom je v času živahno, kot že dolgo ne. Foto: Instagram SanremoRai

Odmevni gosti

Na velikem odru Sanrema 2023 – mimogrede, za vstopnice je bilo potrebno odšteti od 672 do 1290 evrov – smo lahko spremljali še premnoge domače in tuje zvezde. Tu so bili Maneskin, Al Bano, Massimo Ranieri, Ornella Vanoni, Achille Lauro, Gino Paoli, Salmo, Eros Ramazzoti, Carla Bruni, Arisa, Tom Morrelo, Black Eyed Peas, Depeche Mode in še bi lahko naštevali.

Gianni Morandi, Al Bano in Massimo Ranieri
Gianni Morandi, Al Bano in Massimo Ranieri. Foto: RAI

Festival je bil v preteklosti odskočna deska mnogim znanim italijanskim pop zvezdnikom, kot so Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Zucchero, Andrea Bocelli in še bi lahko naštevali.

Milijoni gledalcev in evrov

Številke pa ne gredo v nebo le pri gledanosti, ampak tudi v proračunu. Kot se govori naj bi strošek festivala 2023 znašal okrog 17 milijonov evrov, kar je celo več kot stane Pesem Evrovizije. Kot poroča Money.it – italijanski časopis z gospodarsko in finančno tematiko, naj bi Amadeus letos zaslužil 70.000 evrov na večer (torej skupaj 350.000 evrov). Sovoditelj Gianni Morandi naj bi po govoricah prejel 60.000 na večer oziroma skupaj 300.000 evrov. Precej manj naj bi prejele sovoditeljice, nastopajoči pa naj bi ‘za stroške’ dobili vsak po 48.000 evrov. Premnogi ostali stroški, tudi glede gostov, pa kakopak ostajajo skrivnost. In prihodki? Lansko leto naj bi jih bilo za 42 milijonov evrov (le od oglaševanja), kar pomeni, da se italijanski nacionalni televiziji RAI lahko le smeji. Ne glede na vse škandale, ki so vsako leto del festivala.

Sanremo 2023 - Marco Megnoni RAI
Zmagovalec Sanrema je potrdil, da bo znova zastopal Italijo na Evroviziji. Foto: Instagram SanremoRai

Marco Megnoni je že stal na evrovizijskem odru, in sicer leta 2013, ko se je predstavil s skladbo L’Essenziale. Takrat je zasedel 7. mesto.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button