SANREMO

Sanremo odprl stare rane, ki na takšen festival ne sodijo

Glasbeni večer osvojil Marco Mengoni

Skoraj je že izgledalo, da bo najlepši del festivala, ko so v ospredju velike in svetovne uspešnice, minil v znamenju nepozabnih glasbenih zgodb. Toda Amadeus je odprl temo, ki na znameniti Sanremo ne sodi. Ne ta tema in ne kakršna koli druga politična zgodba, ki se napoveduje za sklepno dejanje, ko naj bi preko videopovezave govoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki naj bi v svojem govoru prenesel sporočilo miru. Slednja zamisel je med Italijani sprožila res velike polemike, tako da se govori, da bo predsednikov govor prebral voditelj Amadeus.

Buren odziv v Sloveniji

Vrnimo se k predzadnjem večeru in Amadeusu. V Italiji so 10. februarja obeležili dan spomina na fojbe ter odhod Italijanov iz Dalmacije, Reke in Istre. Ob tem so se, kot so poročali italijanski in slovenski mediji, spominjali dogodkov takoj po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na omenjenih območjih odločiti, ali bodo ostali Jugoslaviji, ali pa bodo zapustili svoje rodne kraje. In prav te občutljive teme se je dotaknil tudi voditelj Amadeus, ki je prebral odlomek iz knjige Gigliole Alvisi, La bambina con la valigia (Deklica s kovčkom). Če strnemo … Sanremski voditelj se je s prebiranjem odlomka dotaknil fojb, Tita, Istre, Dalmacije … ter s tem po nepotrebnem odpiral stare in zelo boleče rane, ki na takšen oder nikakor ne sodijo. Vsekakor je prav, da se govori o grozotah vojn, ampak ne enostransko in ne na glasbenih odrih. Basta! (Dovolj!)

Večer zimzelenih uspešnic

Četrti večer (ki si ga lahko ogledate tukaj) je bil tudi tokrat namenjen večnim domačim italijanskim kot tudi svetovnim uspešnicam, ki jih vsi še kako dobro poznamo. Prepevali so jih vsi tekmovalci – bodisi sami ali pa z izbranim gostom, ki ne tekmuje. Tako smo lahko slišali in videli nekaj nepozabnih glasbenih duetov. Med drugim je v duetu nastopil tudi Eros Ramazzoti, pa Carla Bruni, Arisa in še bi lahko naštevali. Zagoto je bil to najlepši del festivala!

Sanremo 2023
Skozi četrti večer smo slišali 28 uspešnic. Foto: Instagram SanremoRai

Še vedno vodi Marco Mengoni

Prav tako je ta večer potekalo glasovanje, tako da smo ob koncu večera dobili novo začasno lestvico glasovanja. Še vedno vodi Marco Mengoni, ki je zapel z britanskim gospel zborom The Kingdom Choir. S skladbo Let It Be so vsi skupaj poskrbeli za izjemno glasbeno interpretacijo, ki si je prislužila stoječe ovacije.

Marco Megnoni
Marco Megnoni z gospel zborom The Kingdom Choir. Foto: Instagram Marco Megnoni
Ultimo in Eros Ramazzoti
Ultimo in Eros Ramazzoti sta predstavila venček uspešnic. Foto: Instagram Ultimo
Sanremo 2023
Četri večer je osvojil Marco Mengoni. Foto: Instagram SanremoRai

Skozi sklepni večer bodo tu zanimivi gosti. Oder bo polepšala Chiara Ferragni, kot sovoditeljica večera. Tu pa bodo tudi Depeche Mode ter Gino Paoli, Ornella Vanoni, Achille Lauro in Salmo.

Razglasili bodo zmagovalca

Peti (zadnji) večer bo prinesel novega zmagovalca Sanrema 2023. Nastopilo bo vseh 28 tekmovalcev (Elodie, Colla Zio, Mara Sattei, Tananai, Colapesce Dimartino, Giorgia, Modà, Ultimo, Lazza, Marco Mengoni, Rosa Chemical, Cugini di Campagna, Madame, Ariete, Mr. Rain, Paola & Chiara, Levante, LDA, Coma_Cose, Olly, Articolo 31, Will, Leo Gassmann, Gianmaria, Anna Oxa, Shari, Gianluca Grignani in Sethu), vsak s svojo pesmijo, ki smo jih spoznali skozi prve tri večere. Sledilo bo prvo glasovanje, točke pa bodo sešteli tudi s preostalimi večeri. Seštevek bo prinesel uvrstitve od 28. do 6. mesta. Nato se bo še enkrat pomerilo prvih pet. Sledilo bo novo glasovanje, o zmagovalcu pa bodo odločali demoskopska žirija (33%), akreditirani mediji (33 %) in javnost preko telefonskega glasovanja (34 %). Skupni seštevek bo prinesel zmagovalna pesem 73. festivala Sanremo.

Če se bo zmagovalec strinjal (RAI namreč zmagovalca vpraša, če bi jih zastopal na Pesmi Evrovizije), bo ta postal novi italijanski predstavnik za Liverpool. In če bo to postal favorit Marco Mengoni … bo že drugič stal na evrovizijskem odru. Mengoni je namreč osvojil Sanremo pred natanko desetimi leti.

Sanremo 2023
Začasna lestvica pred sklepnim dejanjem. Foto: RAI
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
Twitter
Back to top button